В този урок ще научим как да прилагаме филтъра Oil Paint във Photoshop CC и как можете бързо и лесно да превърнете всяка снимка в картина с маслени бои!

Филтърът Oil Paint беше въведен за първи път като официален филтър във Photoshop CS6, но по някаква причина изчезна от набора по подразбиране на първоначалната версия на Photoshop CC. За щастие, от актуализациите на Creative Cloud от ноември 2015 г. (моята версия на Photoshop вече е 2015.1.2-20160113.r.355x64), филтърът Oil Paint се завръща и се завръща с подобрен дизайн на диалогов прозорец в сравнение с CS6.

Забележка. Тъй като филтърът Oil Paint едва наскоро беше добавен обратно към Photoshop CC, уверете се, че вашата версия на Photoshop е актуална или филтърът може да не е наличен.

Внимание! Ако този филтър в менюто "Филтър" не е активен (името е сиво), прочетете тази статия.

Ето изображението, което ще използвам като основа:

Оригинално изображение.

Ето как ще изглежда снимката след прилагане на филтъра:

Краен ефект.

Стъпка 1: Преобразувайте фоновия слой в интелигентен обектИма два начина да приложите който и да е филтър към слой, включително филтъра за маслена боя. Първият от тях е обикновен, статичен филтър, което означава, че чрез прилагането на филтъра ще направим постоянни, необратими промени в пикселите на слоя.

Друг начин е да приложите филтъра като интелигентен филтър, който ще запази настройките на филтъра и ще го направи напълно редактиран по-късно (този метод се нарича Non-Destructive и винаги е по-добър, защото настройките на филтъра могат да се променят и дори временно деактивиране или изтриване).

И така, отворете оригиналната снимка във Photoshop, отворете (ако не отворите) панела със слоеве, нашата снимка вече е фоновият слой, щракнете с десния бутон върху фоновия слой и изберете реда „Конвертиране в интелигентен обект“ ( Преобразуване в интелигентен обект). В резултат на това имаме интелигентен обект от фоновия слой, иконата, разположена в долния десен ъгъл на миниатюрата на слоя, ни казва за това:

Фоновият слой е преобразуван в смарт обект.

Стъпка 2: Избор на филтър за маслена боя (маслена боя)
Започва по обичайния начин. през раздела на главното меню Filter ->Styling ->Oil paint (Филтър ->Stylize ->Oil Paint).

Забележка. По някаква причина в моето сглобяване на Photoshop филтърът не е преведен, името и интерфейсът все още са на английски.

Това ще отвори диалоговия прозорец за филтриране. Във Photoshop CS6 диалоговият прозорец заемаше целия екран, но сега във версията CC прозорецът е много по-малък и се вписва добре в останалата част от интерфейса.Най-отгоре има прозорец за визуализация, а под него има различни опции за контролиране на ефекта на маслената боя, сега ще ги разгледаме всички:

Диалогов прозорец за филтър за маслена боя

Прозорец за визуализация

Филтърът предоставя възможност да видите действието си в реално време направо в документа, но това не винаги е удобно, например, ако изходното изображение е голямо и не се побира на монитора при 100% мащаб.

За щастие, прозорецът за визуализация в горната част на диалоговия прозорец на филтъра ни дава лесен начин да преглеждаме и анализираме секции от изображение в 100% мащаб. Разбира се, само малка част от изображението ще се побере във визуализацията, но можете лесно да навигирате до желаните области, като просто щракнете върху това място в документа. искаш да гледаш.

Когато преместите курсора на мишката върху изображението, ще видите, че курсорът се е променил в малък квадрат, който представлява границите на прозореца за визуализация.Просто щракнете върху мястото, което искате да видите, което искате да видите. Тук щракнах върху областта между жълтите и розовите цветни пъпки:

Преглед в прозореца на филтъра на 100%.

Директно под прозореца за визуализация е индикаторът за текущото ниво на мащабиране, по подразбиране е настроен на 100%. Използвайте иконите плюс и минус, за да промените мащаба на дисплея.

И накрая, опцията за визуализация вдясно на прозореца активира/деактивира визуализацията в самия документ. дали да видим или не, че визуализираме ефекта на маслената картина вътре в самото изображение. Можете също да включите / изключите визуализацията в документа, като натиснете P.

Настройки на четката

Опциите за филтриране в диалоговия прозорец са разделени на две основни части. Първият съдържа опциите за настройки на четката: Стилизация (Стилизация), Чистота (Чистота), Мащаб (Мащаб) и Детайл на четина (Детайл на четина).Това са настройките, които използваме, за да коригираме различни аспекти на ударите.

Под опциите на четката са опциите за осветление, които задават посоката на източника на светлина, както и общия контраст на ефекта.

Ще започнем с разглеждане на опциите за четка. Но преди да продължим, уверете се, че опцията "Осветление" (Осветление) е активирана (отметката е поставена). Причината е, че без светлинни ефекти няма да можем да видим щрихите си с маслена боя. Освен това, с активирана опция за осветление, увеличете стойността на параметъра Shine, който регулира контраста на щрихите, така че да можете ясно да видите щрихите с четка в изображението. Стойността не трябва да е твърде голяма, 2.0 е добре. Това обаче е необходимо само сега, за да е по-лесно да научите как работят опциите на четката. Ще разгледаме по-подробно настройките за осветление по-късно, но сега нека се върнем към опциите на четката.

Стилизация
Първият параметър на четката е Стилизация.Той задава стила на щрихите с четката, вариращ от грубо размазване при най-ниската настройка до много плавно движение при най-високата настройка. Ето как ще изглежда документът, ако плъзнете плъзгача за стилизиране наляво, надолу до най-ниската му стойност (0,1). Както можете да видите, минималната стойност за стилизиране прави щрихите закръглени, грубо дефинирани, картината получава детайлен вид:

Филтър "Блажна боя с минимална стойност на параметъра" Стилизация "(Стилизация)

Когато стойността на Stylize се увеличава, щрихите стават по-плавни и по-дълги. И ако преместите плъзгача докрай надясно до максимална стойност 10, документът ще изглежда така:

Ефект, използващ максималната стилизираща стойност.

За моето изображение ще избера нещо средно, мисля, че ще е подходяща стойност 4. Стойността, разбира се, зависи от оригиналното изображение.

Ето как изглежда рисунката ми със стойност 4:

Ефект със стилна стойност 4

Чистота
Втората настройка на четката е Чистота. Той контролирадължината на щрихите с четка, вариращи от къси и накъсани при ниски настройки до дълги, жилави щрихи при високи настройки. Късите щрихи правят картината по-текстурирана и детайлна, докато дългите щрихи й придават по-малко детайлен, по-гладък вид.

Ето как изглежда документът с плъзгача "Чистота" , преместен наляво

"

Ефектът, получен с плъзгача "Purity" , зададен на 0.

И това е типът документ с максимална стойност на "Чистота" :

"

Картина с Clear, зададена на 10.

Мисля, че дългите, размазани щрихи работят по-добре за това изображение, но при максимална чистота те са твърде дълги. Бих искал да върна малко повече подробности, така че ще намаля стойността на настройката до 7. Друга стойност може да работи по-добре за вашето изображение.

Scale) контролира тяхната дължина. Третата настройка, Scale, контролира размера (или дебелината) на самата четка. Използвайте ниски стойности на мащаба за тънки, тесни четки или по-високи стойности за по-големи, по-дебели четки.

Намалявам стойността на "Мащаб" до минималната й стойност (0,1). На най-ниското ниво щрихите изглеждат като рисувани с много тънка четка. Обърнете внимание също, че тъй като тънките четки са склонни да използват по-малко боя, ние не виждаме много релеф на боя върху платното:

"

Ефектът при най-ниската стойност на Zoom.

Сега да видим какво се случва, ако плъзнем плъзгача до противоположния край, увеличавайки скалата до максималната стойност (10). Мазките са много по-дебели, сякаш използвате голяма четка. И тъй като използвах по-голяма четка, релефът от щрихите върху платното е по-изразен в сравнение с тънката четка, която използвахме по-рано:

"

Ефектът при максималната стойност на "Мащаб" .

Детайли за четина
Четвъртата настройка на четката контролира браздите, оставени от косъмчетата на четката. При по-ниски стойности браздите са фини и меки, като стават по-дълбоки и по-изразени с увеличаване на настройката.
Ще намаля стойността на Bristle Details до минималната й стойност (нула). За да видя по-добре ефекта, увеличих частта от изображението до 200%:

Резултат с детайли на четината, зададени на нула.

Нека увеличим параметъра до максимална стойност 10. Жлебовете стават много по-силни и по-очевидни:

Ефект с детайл на четина, зададен на 10.

Разбира се, максималните и минималните стойности на горните настройки рядко се използват на практика. Използвам следните настройки за изображението си:

  • Стилизация - 4
  • Чистота - 7
  • Мащаб - 7
  • Детайл от четина - 5

Ето как изглежда снимката ми с горните опции за филтър:

Междинен резултат.

Настройки на светлината

Под опциите на четката има раздел с настройки за осветление. Въпреки че има само две от тях (Corner и Shine), те играят решаваща роля при оформянето на ефекта от превръщането на снимка в маслена картина. Преди да започнем да задаваме параметрите на осветлението, първо трябва да се уверим, че квадратчето вляво от думата "Осветление" (Осветление) е отметнато.

AngleТази настройка контролира посоката на светлината, падаща върху картината, което влияе на посоката на сенките и светлините, създадени от щрихи с маслена боя. За да промените посоката, щракнете, позиционирайте курсора на мишката вътре в кръга, задръжте курсора и го преместете, за да завъртите диска. Освен това можете ръчно да въведете числата, които определят ъгъла в полето за въвеждане. Например стойност на ъгъл от 90° съответства на посоката вертикално отгоре, стойност от 180° - светлината идва отляво.

В моя случай имам чувството, че самото изображение има източник на светлина, идващ от горния ляв ъгъл, така че ще го настроя на нещо като 135°:

Натискане на левия бутон на мишката и преместване на курсора вътре в кръга.

За сравнение, ето как първоначално изглеждаше тази снимка преди промяна на ъгъла на осветяване, когато светлината идваше от долния десен ъгъл. Обърнете внимание на сенките и акцентите:

Ефект на маслена живопис със светлина, идваща от долния десен ъгъл.

И ето как изглежда след завъртане към горния ляв ъгъл. В долната част белите и жълтите цветя са загубили някои релефни детайли след промяна на осветлението, докато други, като жълтото цвете близо до центъра, сега показват повече подробности:

Същата снимка след преместване на източника на светлина в горния ляв ъгъл.

Shine
И накрая, опцията Shine контролира яркостта на източника на светлина, което влияе върху интензитета на сенките и светлините (ивици боя, а не действително изображение ).Задаването на Shine на най-ниската му стойност, нула, по същество изключва източника на светлина, придавайки на ефекта почти плосък вид (или по-скоро без ефект).
Увеличаването на стойността до нейния максимум, десет, създава прекалено силни, неестествени сенки и отблясъци. В повечето случаи сравнително ниска стойност работи най-добре, нещо около 0,5 - 4. Тук задавам стойността "Блясък" на 2:

"

Средна стойност на блясъка.

Деактивиране на опциите за осветление

Сега, след като разгледахме опциите за осветление и колко важни са те за цялостния вид на щрихите, защо не изключим осветлението? Просто казано, деактивирайте, за да видите мазки с четка! Защо не искате да видите петна? Е, с видимите щрихи получаваме релефния ефект, създаден от сенките и отблясъците от релефа на боята върху платното. Изключването на осветлението изглажда изображението, което ни дава много чист, мек и гладък резултат.
За да изключите осветлението, просто премахнете отметката от опцията със същото име.интерфейс - Осветление). Това няма да изключи напълно ефекта, създаден от филтъра за маслена боя, но ще даде следния резултат:

Филтърна работа, когато опцията за осветление е изключена.

Накрая, когато сте готови, щракнете върху OK, за да приложите филтърното действие и затворете диалоговия прозорец.

Категория: