По-рано говорих за това как да рисувам векторни фигури във Photoshop и самите форми: правоъгълник, заоблен правоъгълник, елипса, многоъгълник и линия.

И в тази статия ще ви разкажа за някои трикове за работа с векторни форми, за допълнителни опции и как да редактирате готова форма. Ще научите също как бързо да скриете очертанията около фигурата, тъй като те често изкривяват общия изглед на документа и дори могат да покрият някои детайли.

Допълнителни опции за форма

На панела с опции, от дясната страна, има икона на зъбно колело. Щракването върху тази икона отваря прозорец с допълнителни опции за инструмента за формуляр, с който работите в момента:

Натискане на иконата на зъбно колело.

Тъй като в момента имам избран инструмент за правоъгълник, щракването върху зъбното колело ще ми отвори точно опциите за правоъгълник. С изключение на Polygon Tool и Line Tool, и двата от които ще разгледаме по-късно, рядко ще използвате тази опция, т.к. повече, което може да предложи, можем да направим с клавишите на клавиатурата. Например опцията Unconstrained ни позволява свободно да рисуваме фигури с произволен размер, но това вече е по подразбиране. Опцията „Квадрат“ ви позволява да създадете правилен квадрат с помощта на „Правоъгълник“, но можем да направим това така или иначе, като задържим натиснат клавиша Shift. „От центъра“ дава възможност да започнете да рисувате фигура от центъра й, но отново можем да направим това, като задържим натиснат клавиша Alt.

Ако изберете „Фиксиран размер“ или „Пропорционален“ и въведете стойности за ширина и височина, те също ще повлияят на следващата фигура, която създавате, а не само върху тази, която се чертае в момента.Следователно трябва да запомните, че след като използвате една от тези две опции, когато създавате форма, когато приключите създаването й, трябва да се върнете и да изберете отново опцията Без ограничения, в противен случай всички следващи форми ще бъдат създадени в същите размери или пропорции, както предишната цифра:

Опциите, които виждате на снимката, ще зависят от активния инструмент за фигури в момента.

Редактиране на слоеве с готови форми

Сега нека разберем как да редактираме готови форми. Уверете се, че опцията „Режим на инструменти“ в лентата с опции е зададена на „Форми“. Когато рисуваме векторни фигури, Photoshop автоматично ги поставя върху специален тип слой, известен като слой с форма. В панела „Слоеве“ формата, която създадох с инструмента „Правоъгълник“, се намира върху слой с форма, автоматично наречен от Photoshop като „Правоъгълник 1“.Името на слоя се променя в зависимост от инструмента за формиране, с който е създаден. Да кажем, че при създаването на фигурата е използван инструментът Ellipse, слоят ще се нарича "Ellipse 1" :

Всяка новосъздадена векторна фигура се появява на нов собствен слой.

Най-лесният начин да различите слой с форма от обикновен пикселен слой е като погледнете миниатюрата на слоя в панела със слоеве. Има малка икона в долния десен ъгъл на миниатюрата на слоя с формата:

Иконата в долния десен ъгъл на миниатюрата ни казва, че това е слой с форма.

Основната разлика между слой с форма и обикновен пикселен слой е, че слоят с форма остава напълно редактиран. По-рано, когато разгледахме как да избираме цветове за запълване и щрихи за нашите фигури, споменах, че винаги можем да се върнем назад и да променим тези цветове дори след като напълно сме начертали формата.
Нека да разгледаме по-подробно как се прави това. Първо се уверете, че желаният слой с форма е избран в панела със слоеве и инструментът с желаната форма е избран в лентата с инструменти. След това в лентата с опции просто щракнете върху квадратната икона за цвят на запълване или контур, за да изберете различен цвят. Можете също да промените ширината и други опции за щрих. Ще щракна върху иконата за цвят на запълване:

Щракнете върху иконата за цвят на запълване на формата, за да промените този цвят.

И изберете различен цвят за фигурата ми от една от пробите:

Избиране на мостра на пастелно син цвят за промяна на цвета на запълване на формата.

Веднага щом щракна върху мострата, Photoshop моментално придава на формата нов цвят. И ако сега погледнем отново панела със слоеве, ще видим, че миниатюрата на слоя е станала със същия цвят като правоъгълника в документа:

Нов цвят на правоъгълната форма

Временно скриване на показването на контура около фигурата

Както научихме от уроците за Path, когато рисувате фигура с някой от инструментите за фигури, Photoshop показва само пътя, а самата форма е скрита. Когато пътеката е готова и пуснем бутона на мишката, едва тогава Photoshop завършва създаването на формата и я запълва с цвят. Проблемът е, че пътят остава и все още заобикаля формата. На изображението по-долу можете да видите тънък черен контур около формата. Това, разбира се, е малък проблем, т.к. контурът няма да се покаже при печат и няма да се появи при запазване на картината във файлови формати JPEG.webp, PNG и др., но може сериозно да попречи на работата с документа, тъй като черните линии, макар и тънки, нарушават цялостния модел в документ.

Петоъгълник, начертан с инструмента за многоъгълник. Тънките черни контурни линии се показват дори след като формата е създадена.

За да скриете показването на контура, просто натиснете клавиша Enter. Повторното натискане на клавиша ще преначертае контура:

Очертанията на фигурата са скрити.

Също така контурът може да бъде скрит с помощта на комбинацията Ctrl+H. Повторното натискане на тази комбинация също ще покаже контура в документа.

Категория: