В този урок за Photoshop ще научим как да създадем класически ефект на огледално изображение за всяка снимка, като заменим едната страна на огледалното изображение с другата. Този популярен ефект често се използва върху корици на албуми и филмови плакати и е много лесен за постигане, както ще видим по-долу. Както винаги, ще разгледам всяка стъпка по пътя, така че дори и да сте начинаещ, можете лесно да повторите този урок.

Урокът е подходящ за версии на Photoshop CC, CS6 и по-ниски.

Ето изображението, което ще използвам (снимка на момиче рок музикант с китара):

Оригинално изображение.

И ето какво трябва да получим в резултат на урока:

Готов резултат.

Да започваме.

Стъпка 1: Преименувайте фоновия слой

Отворете изображението във Photoshop, в панела със слоеве то ще се покаже като фонов слой:

Новоотвореното изображение е фоновият слой.

Фоновият слой във Photoshop има малко по-различни свойства от обикновените слоеве. Едно от нещата, които не можем да направим с фоновия слой, е да преместим съдържанието на слоя вътре в документа.

Но, за щастие, има просто решение.Всичко, което трябва да направим, е да променим името на фоновия слой на нещо различно от „Фон“ (Background). Най-бързият начин да направите това е да задържите клавиша Alt на клавиатурата и да щракнете двукратно директно върху името на слоя „Фон“. Photoshop незабавно ще преименува заглавието на „Слой 0“. Това не е най-описателното име в света, но за нашите цели ще свърши работа:

Преименуване на фоновия слой на нормален.

Стъпка 2: Добавете повече пространство към платното

Сега, когато можем свободно да движим изображението си в документа, нека му дадем малко място за движение, с други думи, да увеличим размерите на платното. За да направите това, щракнете върху раздела на главното меню Изображение ->Размер на платното (Изображение ->Размер на платното), след което ще се отвори съответният диалогов прозорец:

Диалогов прозорец за размер на платно.

Отваря диалоговия прозорец Размер на платното на Photoshop.Първо изберете опцията Relative, като поставите отметка в квадратчето вътре в квадратчето. Това казва на Photoshop да добави повече място към текущия размер на платното. започнете с текущия ни размер на платното и просто добавете повече място към него. След това превключете единиците за ширина на проценти и въведете 100 в полето за ширина, което означава, че ще добавим 100 процента към ширината на платното. Трябва само да добавим пространство от лявата и дясната страна на изображението, така че оставете стойността на височината на нула процента. Накрая се уверете, че централния правоъгълник е избран в мрежата за котва, което казва на Photoshop да добави допълнително пространство равномерно от двете страни:

Опции в диалоговия прозорец Размер на платното.

Щракнете върху OK, за да приемете промените и затворете диалоговия прозорец Размер на платното, в който момент Photoshop удвоява ширината на платното, добавяйки 50% от новото пространство отляво и 50% отдясно.Новото пространство е изпълнено със сиви и бели пулове. Това изображение във Photoshop обозначава прозрачни области, тоест области, пълни с празни пиксели. Най-вероятно сме задали повече от новото празно пространство върху платното. отколкото се нуждаем в бъдеще, но това не е критично, т.к. ще премахнем излишното по-късно:

Добавено ново бяло пространство отляво и отдясно на изображението.

Стъпка 3: Добавяне на вертикален водач към центъра на документа

За прецизно позициониране на огледални елементи е необходимо да знаем точното местоположение на хоризонталния център на документа, за това във Photoshop има специален инструмент - водачи (Guide). За да инсталирате ръководство, отидете в раздела на главното меню Изглед ->Ново ръководство (Изглед ->Ново ръководство). Ще се отвори диалоговият прозорец Ново ръководство. Изберете вертикална ориентация и задайте стойността на параметъра „Позиция“ (Position) на 50% :

Диалогов прозорец за ново ръководство

Щракнете върху OK, за да затворите диалоговия прозорец. Photoshop поставя вертикален водач в средата на документа, разделяйки го по равно на две части:

Ръководството определя точния хоризонтален център на документа.

Стъпка 4: Изберете инструмента за преместване

Изберете инструмента за преместване, разположен в горната част на лентата с инструменти на Photoshop. Можете също да изберете този инструмент, като натиснете буквата V на клавиатурата.

Стъпка 5: Плъзнете вашия обект вдясно от водача.

Да приемем, че водачът, който току-що добавихме, ще бъде "линията на прекъсване" за огледалния ефект. С други думи, каквото и да поставим от едната страна на водача, ще бъде огледално от другата страна. С избрания инструмент за преместване задръжте натиснат клавиша Shift и плъзнете каквото искате да отразявате вляво или вдясно от водача, посоката на плъзгане зависи от типа на обекта.Задържането на клавиша Shift ограничава посоката на движение, докато задържате клавиша, можете да плъзгате обекта строго хоризонтално.

В моя случай, тъй като момичето на снимката е наклонено ??надясно (от нейното ляво, от нашето дясно), ще плъзна по-голямата част от изображението от дясната страна на водача, оставяйки малка част от изображението вляво:

Съдържанието на слоя е преместено вдясно.

По-долу, за яснота, съм показал по-голяма екранна снимка. Забележете къде водачът минава през изображението. Всичко отдясно на водача ще бъде огледално отляво. Всичко отляво ще бъде изтрито:

По-голям изглед, за да видите по-добре как ръководството преминава през снимката.

Стъпка 6: Изберете изображение

След това трябва да изберем (селектираме) само самото изображение, като изключим празните прозрачни области от двете му страни. За да направите това, задръжте натиснат клавиша Ctrl на клавиатурата и щракнете върху миниатюрата на слоя в панела със слоеве:

Избиране на всички непразни пиксели на слоя

Фактът, че изображението е избрано, се показва от рамката "маршируващи мравки" около изображението:

Рамка "маршируващи мравки" .

Стъпка 7: Прилагане на командата Transform Selection

Избрахме цялото изображение, но за по-нататъшна работа се нуждаем само от тази част от изображението, която ще отразяваме, което означава, че трябва да променим формата на контура на селекцията. За да направите това, отидете на раздел на главното меню Избор ->Трансформиране на избраната област (Избор ->Трансформиране на селекцията).

След като извикате командата, около селекцията ще се появи рамка за трансформация, както може да се види от малките квадратчета около рамката:

Прилагайки командата "Трансформиране на селекцията" към областта за избор, червени кръгове маркират манипулаторите на рамката за трансформация, плъзгайки които можете да промените размера и позицията на рамката.

Стъпка 8: Плъзнете левия манипулатор към водача

Интересуваме се от маркер, разположен от страната, противоположна на тази, която ще отразяваме. С други думи, тъй като всичко, което искам да отразявам, е отдясно на ръководството, имам нужда от маркер отляво на изображението. Натиснете левия бутон на мишката върху този маркер и, без да пускате клавиша, го плъзнете до водача. Когато отпуснете бутона на мишката, ще видите, че формата на контура на селекцията се е променила. Избрана остава само зоната, която ще отразяваме. Сега натиснете клавиша Enter (Win) на клавиатурата, за да приемете трансформацията и да излезете от командата Transform Selection:

Щракнете и плъзнете лявата странична манипулатор към водача, за да промените контура на селекцията, след което натиснете Enter.

Стъпка 9: Копирайте селекцията върху нов слой Трябва да копираме всички пиксели в селекцията върху нов слой.За да направя това, използвам комбинацията от горещи клавиши Ctrl + J, командата, изпълнена след прилагане на тази комбинация, създава нов слой и копира избраните пиксели върху него, препоръчвам ви да запомните тази комбинация.

След това в панела със слоеве се появи нов слой, който се намира над оригиналния и който Photoshop автоматично наименува "Layer 1" (с английски интерфейс - "Layer 1" ):

Панел със слоеве, създаден е нов слой „Слой 1“.

Стъпка 10: Активирайте командата Free Transform

За да активирате тази команда, най-лесният начин е да натиснете горещите клавиши Ctrl+T.

След прилагане на командата около изображението се появява рамка, подобна на рамката от стъпка 1, но в този случай ще се трансформират не границите на избраната област, а реалните пиксели на изображението. В центъра на рамката има точка. Това е много важна точка (нарича се по различен начин, референтна точка, референтна точка, котва, център на трансформация накратко, референтна точка), всички трансформации ще се извършват около нея, било то отражение, ротация и т.н.стр.

Център за трансформиране в центъра на рамката за трансформиране

Така че ако центърът на нашето отражение е водач, трябва да преместим референтната точка хоризонтално върху водача. Кликнете върху референтната точка и я преместете, докато държите натиснат клавиша Shift:

Плъзнете трансформационния център върху водач.

Стъпка 11: Приложете командата Flip Horizontal

След като преместите центъра на трансформациите към водача, приложете командата Flip Horizontal. За да направите това, щракнете с десния бутон върху трансформиращата рамка и изберете съответния елемент в контекстното меню, което се отваря:

Използване на командата Flip Horizontally

Командата ще обърне изображението хоризонтално центрирано върху водача, след което натиснете клавиша Enter. Резултат:

Ефектът след обръщане на изображението хоризонтално.

Стъпка 12. Премахнете водача и изрежете празните пиксели

Почти готово. Вече не се нуждаем от ръководството, изтрийте го през раздела на главното меню Изглед ->Изтриване на водачи (Преглед ->Изчистване на водачи). Остава да премахнете допълнителните прозрачни (т.е. празни) пиксели. Отиваме в раздела Изображение ->Изрязване (Изображение ->Изрязване), в прозореца, който се отваря, всички квадратчета за отметка за параметрите „отгоре“, „отдолу“, „отляво“ и „дясно“ трябва да бъдат отметнати и опцията Избрано е Въз основа на ->Прозрачни пиксели ( Въз основа на ->Прозрачни пиксели), всъщност тези параметри са зададени по подразбиране:

Изрязване на прозрачни пиксели.

След като проверите всички параметри, щракнете върху бутона OK в прозореца. Прозрачните зони отляво и отдясно ще бъдат премахнати и нашето изображение ще придобие завършен вид.

Резултатът от урока.

Категория: