В тази статия ще ви кажа как да придадете на модерна цифрова снимка ефекта на стара снимка във Photoshop, официалната руска версия на CS5. Това няма да е древен вид двуцветна сепия, а стил от времето на филмовата фотография.

Погледнете снимката, това е оригиналното изображение. За да видите резултата, преместете мишката върху снимката.

Този стил на редактиране на цифрови снимки се нарича още "кръстосана обработка" , той дойде при нас от ерата на аналоговата фотография, с кръстосана обработка, снимка (фотохартия или дори негатив) се обработва умишлено неправилно, за да получите цветове, които са различни от оригинала.По-долу ще разгледаме как да създадете ефекта на стара снимка, без да отделяте много време и да използвате каквито и да било познания.

И така, нека започваме. Отворете документа във Photoshop, отидете в раздела на главното меню (менюто отгоре) Изображение ->Корекция ->Яркост / Контраст (Изображение ->Корекции ->Яркост / Контрасти) и в прозореца, който се отваря, задайте стойностите :
Яркост: -10Контраст: 8

След това приложете филтъра Surface Blur и го задайте на следните стойности:
Radius 2
Threshold 5

Сега нека направим цветовете малко по-ярки. За да направите това, отидете Image ->Correction ->Tone / Saturation (Image ->Adjustments ->Hue / Saturation) и променете само един параметър „насищане“ (Saturation), задайте го на 18.

След това отидете в раздела на менюто Слоеве ->Нов коригиращ слой ->Градиентна карта (Слой - Нов коригиращ слой ->Градиентна карта), дайте му име, например "град" , и променете режима на смесване от нормално до "Мека светлина" (Soft Light), също задайте непрозрачност (Opasity) 50%. Щракнете върху OK.

След това трябва да отворите прозорец за избор на градиент, а във версията на Photoshop CS5 този прозорец ще се отвори в десния панел. Ако това не се случи, щракнете върху иконата на слоя в палитрата, както е показано на фигурата по-долу.

Тогава нека започнем да избираме желания градиент. Кликнете върху триъгълните стрелки в последователността, показана на фигурата, и след това изберете реда Хармонизирани цветове 1 (Цветови хармонии 1).

Сега трябва да изберете самия градиент. Щракнете върху цветната лента в прозореца, ще се отвори падащ списък и изберете типа „червено, синьо, жълто“, оградено е в червено на снимката:

Резултатът трябва да изглежда така:

Сега ще направим корекция на тона с помощта на любимия ми инструмент - Curves (Криви).

Важно! В палитрата със слоеве се върнете към основния слой, който е под корекцията, така че да бъде маркиран в синьо.

Отидете на Изображение ->Корекция ->Криви (Изображение ->Корекции ->Криви). Избираме червения канал и поставяме една точка на диагоналната линия, на която задаваме стойностите на вход 227 и изход 223. Тези стойности могат да бъдат въведени в съответните полета или можете да използвате мишката, за да дадете посочете подходящата позиция.

Ще видите червени тонове, добавени към изображението.

Сега отидете на RGB канала, също отбележете точката на диагонала и въведете стойностите: вход - 117, изход - 130. Щракнете върху OK.

Отидете на Image ->Correction ->Channel Mixer (Image ->Adjustments ->Channel Mixer), задайте целевия канал (Output Channel) синьо (синьо) и въведете следните стойности:
червено (червено): -6%
зелено (зелено): +16%
зелено (синьо); +68%

И последното действие. Отидете на Изображение ->Корекция ->Цветов баланс (Изображение ->Корекции ->Цветов баланс), поставете отметка върху типа баланс на тона "Сенки" и въведете следните данни: Син (циан): -6
Магента: 0Жълто +10

Това е. Вижте резултата. Ако задържите курсора на мишката върху снимката, ще се покаже оригиналното изображение.

Категория: