В този урок ще ви покажа как да създадете отражение на дърво във вода с помощта на Photoshop. Ще използваме инструментите за безплатна трансформация и различни филтри на Photoshop.

Водната повърхност рядко е огледално гладка, обикновено има вълни или вълни. Как да симулирам отражението на обект, в нашия случай дърво, ще разкажа в този урок.

За да извършите тази работа, ще ви трябва оригиналната снимка, можете да я изтеглите от връзките в долната част на страницата.

Ето какво получаваме в резултат. За да видите как изглежда оригиналната снимка, задръжте курсора на мишката върху изображението:

И така, да започваме.

Обърнете изображението

Отворете оригиналното изображение на дърво във Photoshop. Вземете Rectangular Marquee Tool и изберете областта с дървото, нещо подобно:

След това натиснете Ctrl+J, за да копирате селекцията на нов слой.

При активен нов слой отидете в раздела на главното меню Редактиране ->Трансформиране ->Обръщане вертикално (Редактиране ->Трансформиране ->Обръщане вертикално), след което изрязаната област ще се отрази вертикално.

Уверете се, че опцията "Snaps" е активна в раздела "View" (View ->Snap), ако не е, поставете отметка в квадратчето:

Задайте хоризонтален водач, така че да щракне към долния край на новия слой:

Вземете инструмента за преместване и плъзнете слоя надолу, така че горният му край да докосне водача:

Премахнете водача (Преглед ->Изчистване на водача или Изглед ->Изчистване на водачите).

Създаване на карти на изместване

Създайте нов слой (Ctrl+Shift+N) и го запълнете с бяло (клавиш D, след това Ctrl+Delete).

Отидете в раздела Филтър ->Галерия с филтри (Филтър ->Галерия с филтри), в диалоговия прозорец на галерията отворете раздела Скица, където изберете Скица ->Шаблон на полутонове. Задайте следните параметри:
Тип шаблон (Тип шаблон) - Линия (Линия)
Размер (Размер) - 12 Контраст (Контраст) - 5

Натиснете бутона OK.

Сега запазете този файл като Displacement Maps. Натиснете клавишната комбинация Ctrl + Shift + S, изберете място за съхранение на файла и дайте име на файла, за мен това ще бъде ReflectionMap.psd, щракнете върху OK.

Ще използваме този файл по-късно като карта на изместване.

Изключете видимостта на последния слой, към който е приложен филтърът "Halftone Pattern" , моят е "Layer 2" :

Придайте на отражението вълнообразност

Щракнете с десния бутон върху слоя с отражението, имам го "Layer 1" , в падащия списък изберете "Convert to Smart Object" (Конвертиране в Smart Object), съответната икона трябва да се появи долу вдясно ъгъл на миниатюрата на слоя:

Отидете в раздела на главното меню Филтър ->Изкривяване ->Изместване (Филтър ->Изкривяване ->Изместване) и след това задайте стойностите "Хоризонтален мащаб" (Хоризонтален мащаб), равни на 5 и "Вертикален мащаб "(Вертикална скала) до 3. Оставете останалите параметри по подразбиране:

Натисни OK. Ще се отвори диалогов прозорец, където изберете файла ReflectionMap.psd и щракнете върху „Отвори“.

Тонизиране на отражението

В панела със слоеве щракнете върху иконата за създаване на нов коригиращ слой и изберете “ Цвят»(Плътен цвят):

В прозореца за избор на цвят, който се показва, изберете тъмносиния цвят 121db5 и щракнете върху OK. Намалете непрозрачността на слоя до 14% и променете режима на смесване на „Цвят“ (Цвят). След това щракнете с десния бутон върху коригиращия слой и в контекстното меню, което се отваря, щракнете върху елемента „Създаване на изрязваща маска“ (Създаване на изрязваща маска), така че коригиращият слой да действа само върху слоя, разположен под него (в нашия случай отражението слой) :

Намаляване на контраста и създаване на вълнообразност

Създайте друг коригиращ слой „Нива“ (Levels). В панела със свойства на слоя плъзнете левия плъзгач на изходните стойности до 29 и десния плъзгач до 200. Също така създайте изрязваща маска за този слой:

Създайте нов слой и отидете в раздела Филтър ->Рендиране ->Облаци (Филтър ->Рендиране ->Облаци), документът ще бъде запълнен с опушено сиво:

След това изберете Filter ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur), задайте радиуса на 80 и щракнете върху OK.

Създайте изрязваща маска за този слой.

Натиснете Ctrl+T, за да активирате инструмента за свободна трансформация. Щракнете с десен бутон в центъра на платното и изберете Distort от контекстното менюНаправете трансформацията на слоя, както е показано на снимката:

Натиснете Enter. Ето как изглеждат документът и панелът със слоеве сега:

Променете режима на смесване на слоя на „Мека светлина“ (Мека светлина) и намалете неговата непрозрачност, но 65%:

В резултат на това повърхността ще стане вълниста:

Това е.

Изтеглете оригиналното изображение за урока:Изтеглете от Yandex Disk

Категория: