Ефектът на меко сияние, добавен към снимка, е чудесен начин за оживяване и подобряване на качеството на снимката, особено този ефект е добър за портретни снимки.

В този урок ще ви покажа как да създадете статична версия на документ с готов блясък, т.е. крайният резултат няма да може да се редактира, този метод е по-добър за начинаещи потребители. А в следващия урок ще научим как да създадем абсолютно същия ефект, но с възможността да променим готовия резултат по всяко време по-късно, след като запазим документа.

Дори и да не сте запознати с Photoshop, препоръчвам ви да опитате и двата метода за добавяне на меко сияние към вашите изображения, за да разберете по-добре силата и гъвкавостта на Photoshop.

Ето снимката, която ще използвам за този урок:

И ето как ще изглежда готовият кадър с добавения ефект на сияние. Ефектът не само ще помогне за омекотяване на снимката, включително кожата на жената, но също така ще увеличи общия контраст на изображението и ще направи цветовете да изглеждат по-живи. За по-добро сравнение с оригинала, задръжте курсора на мишката върху снимката:

Да започваме!

Стъпка 1: Дублирайте фоновия слой

Отворете оригиналното изображение във Photoshop, в момента има само един слой в панела със слоеве - фоновия.

Първото нещо, от което се нуждаем, за да създадем ефект на меко сияние, е да направим копие на фоновия слой и най-лесният начин да постигнем това е да натиснете клавишната комбинация Ctrl+J. След прилагане на тази комбинация трябва да има два слоя в панела със слоеве - фона и неговото копие, при мен Photoshop автоматично наименува копието "Layer 1" .

Стъпка 2: Преименувайте новия слой

Добра практика е да давате смислени имена на слоевете в панела със слоеве. Нека дадем на нашето копие описателно име. За да преименувате слой, просто щракнете двукратно директно върху името му в панела със слоеве, името на слоя ще бъде маркирано, след което въведете собственото си име. Нека преименуваме този слой на "Меко сияние" . Натиснете Enter, за да приемете промяната на името:

Слой 1 вече е преименуван на Меко сияние.

Стъпка 3: Прилагане на Gaussian Blur Filter

За да създадем истински ефект на меко сияние, първо трябва да размажем малко слоя „Меко сияние“, за това ще приложим филтъра Gaussian Blur (Gaussian Blur Filter). Отидете в раздела на главното меню Filter ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur), след което ще се отвори диалоговият прозорец на филтъра, където можем да зададем степента на размазване, като преместим плъзгача Radius.Колкото повече плъзнете плъзгача надясно, толкова по-силен ще бъде ефектът на размазване. Photoshop ни дава възможност да визуализираме ефекта на филтъра в самия документ, така че наблюдавайте промяната на изображението, докато местите плъзгача, за да прецените резултатите.

Не замъглявайте изображението толкова много, че да стане неузнаваемо.След като приложите филтъра, основните детайли на картината трябва да са видими! Просто се опитваме да смекчим малко детайлите, така че по-ниските стойности на радиуса работят най-добре. Имайте предвид обаче, че степента на размазване зависи от конкретното изображение, неговите размери и т.н. Обикновено за фин ефект на сияние стойността на „Радиус“ някъде под десет пиксела трябва да е добра.

Ето как изглежда моят ефект на размазване с радиус от 3 пиксела. Забележете, че въпреки че снимката изглежда замъглена, все още можем да видим много детайли. Ще видим още повече подробности, след като променим режима на смесване на слоя в следващата стъпка:

Sub.image.Blur ефект с радиус от 3 пиксела.

За още по-мек ефект на блясък като мечта, опитайте да увеличите стойността на радиуса до 20px :

По-долу съм показал как изглежда ефектът на размазване с радиус от 8 пиксела. Все още можем да различим детайли на снимката, но този път размазването определено е по-силно. Изборът на желаната стойност на размазване е ваш личен избор и ще зависи от изображението. В моя случай мисля, че 8 е твърде много, така че ще се задоволя с 3 пиксела. Когато сте доволни от резултата, щракнете върху бутона OK, за да затворите диалоговия прозорец на филтъра:

Стойността на радиуса на замъгляване е 20 пиксела.

Стъпка 4: Променете режима на смесване на слоя на „Мека светлина“ (Мека светлина)

Сега, след като замъглихме слоя "Меко сияние" , нека променим начина, по който той взаимодейства с оригиналното изображение във фоновия слой под него.Правим това, като променим режима му на смесване. По подразбиране режимът на смесване на всеки слой е зададен на „Нормално“ (Нормално). В горната част на панела със слоеве щракнете върху бутона с думата „Нормално“ (Normal), това ще отвори меню с други режими на смесване, където ще изберете от списъка „Мека светлина“ (Soft Light) от списъка .

Режимът Soft Light прави две неща във Photoshop - увеличава общия контраст в изображението и подобрява цветовете, правейки ги по-живи. Ето как изглежда изображението ми, след като смених режима на смесване на Мека светлина (мека светлина), създавайки топла, фина светлина:

Лек ефект на топло сияние, създаден от режима на смесване "Мека светлина" (Мека светлина).

За по-силен ефект, вместо мека светлина, опитайте да използвате режима на наслагване. Действието Overlay е много подобно на Soft Light, Overlay също засилва контраста и цвета, но прави ефекта по-интензивен.Ето как изглежда моят резултат с режима на смесване Overlay. „Наслагване“ може да работи по-добре с други изображения, но в моя случай ефектът е твърде силен, така че ще превключа обратно към „Мека светлина“:

Ефектът, получен чрез промяна на режима на смесване от Soft Light на Overlay.

Стъпка 5: Коригирайте непрозрачността на слоя

За фина настройка на ефекта, просто намалете непрозрачността на слоя. Тази опция се намира в горния десен ъгъл на панела със слоеве, точно срещу опцията за режим на смесване. Стойността на непрозрачност по подразбиране е 100%. Колкото повече намалявате тази стойност, толкова повече през слоя "Soft Glow" ще се вижда основният слой с оригиналната снимка. С други думи, докато намаляваме непрозрачността, ще виждаме повече от оригиналното изображение и по-малко от размазаното изображение.

За да промените стойността на непрозрачност, щракнете върху малката стрелка вдясно от текущата стойност и след това плъзнете плъзгача. Намалявам моите до 75%, но отново, вашата стойност зависи от вашето изображение и артистичен вкус.

Ето как изглежда крайният резултат:

След коригиране на непрозрачността, ефектът е готов. Но сега, след като свърших работата си, какво ще стане, ако наистина харесвам резултата и искам да го променя? Направих лек блясък, но например сега мисля, че по-силен, по-„романтичен“ блясък ще изглежда по-добре? Как мога да се върна и да го променя? За да промените количеството блясък, трябва да промените количеството замъгляване, което направих с филтъра Gaussian Blur в стъпка 3. Как мога да направя това?
Отговорът е един - никакъв. Веднага след като щракнахме върху бутона OK в диалоговия прозорец на филтъра Gaussian Blur, ние приложихме ефекта на размазване към слоя. С други думи, направихме постоянна промяна в изображението, която не може да бъде отменена. Съгласете се, много по-добре е да създадете ефект (също с Gaussian Blur) по такъв начин, че да може да се редактира напълно дори след като завършите работата.

И изобщо не е трудно, просто трябва да използвате интелигентни обекти и интелигентни филтри. За начинаещ потребител те може да изглеждат смущаващи, но всъщност са много лесни за използване. Интелигентните обекти са също толкова лесни за използване, колкото обикновените слоеве и филтри във Photoshop, но също така ни дават много повече гъвкавост при редактиране.

В следващия урок ще научим как да създадем абсолютно същия ефект на меко сияние, но всяка стъпка ще може да се редактира напълно дори след като работата приключи. Така че, ако сте готови да издигнете уменията си за Photoshop на следващото ниво, разгледайте урока за напълно редактируем фотоефект с меко сияние.

Категория: