В тази статия ще научим как да създаваме и добавяме реалистична светкавица към изображение, как да я наслагваме върху снимка и да й даваме подходящ цвят. Използвам Photoshop CS6 в тази статия, но методите, описани в статията, ще работят за версиите по-долу.

За да създадем светкавици, ние използваме само собствените филтри на Photoshop, без да използваме трети парти светкавици или проблясъци.

Ето как ще изглежда крайният ефект и ако задържите мишката върху изображението, можете да видите оригиналното изображение:

И така, да започваме. Отворете снимката във Photoshop, отворете панела със слоеве (клавиш F7) и създайте нов слой, като натиснете Ctrl+Shift+N. На този слой ще нарисуваме светкавица, за да не повредим оригинала.

Изберете инструмент Lasso (Lasso Tool), може да бъде нормален, може да бъде праволинеен и създайте нещо като тази селекция на мястото на бъдещата светкавица:

Сега запълнете тази селекция с бяло. За да направите това, натиснете клавиша D (цветовете в цветовата палитра се променят на стандартни, черен - основен, бял фон) и за да запълните селекцията с цвета на фона, натиснете клавишната комбинация Ctrl + Delete или Ctrl + Backspace:

Сега нека начертаем очертанията на бъдещата светкавица. Изберете инструмента „Четка“ (Brush Tool), формата е кръгла, задайте твърдостта (Hardness) 100%, Opacity (Opasity) също задайте 100%, изберете диаметъра в зависимост от размера на изображението, цвета, както искате запомнете, е настроено на черно и нарисувайте като тази прекъсната линия:

След това боядисайте с черно лявата страна на бялата област:

Сега размийте линията. Отидете в раздела на главното меню Filter ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur). Това действие отваря диалоговия прозорец на филтъра. Нека увеличим стойността на радиуса, тази стойност също се избира в зависимост от размера на изображението, в моя случай се побират 8 пиксела:

Щракнете върху бутона OK, за да приложите филтърното действие. Сега снимката ще изглежда така:

Приложете филтъра "Облаци с наслагване" , за да направите това, отидете в раздела на главното меню Филтър ->Рендиране ->Облаци с наслагване (Филтър ->Рендиране ->Различни облаци). Няма диалогов прозорец за този филтър, така че Photoshop незабавно прилага действието си:

Инвертирайте стойностите на яркостта (с други думи, заменете тъмните области със светли и обратно) в избраната област на изображението, за да направите това, натиснете клавишната комбинация Ctrl+I:

Сега нека увеличим максимално контраста с инструмента Нива. Натиснете Ctrl+L, за да отворите диалоговия прозорец на този инструмент.

След това щракнете върху черния плъзгач под хистограмата и го плъзнете надясно. Докато плъзгате, ще видите, че светлите зони около мълнията започват да избледняват (почерняват). Продължете да плъзгате плъзгача надясно, докато по-голямата част от светлината около светкавицата изчезне. Но все още имаме няколко сиви зони. За да се биете с нас, плъзнете сивия плъзгач надясно:

Сега изображението изглежда така и все още имаме няколко сиви зони:

Нека ги премахнем с четка. Демаркирайте, като натиснете Ctrl+D и изберете кръгла четка с диаметър около 50 пиксела, задайте непрозрачността на 100% и намалете твърдостта на около 40%, цветът на предния план е черен. Рисувайте върху останалите сиви зони и щрихирайте нашата черна зона, така че да има размазани ръбове:

Променете режима на смесване на "Екран" (Екран) и ще видите как чернотата изчезва:

Сега, ако е необходимо, можете да промените позицията и размера на светкавицата с помощта на Free Transform Tool (Ctrl+T).

Нека добавим блясък към светкавицата. За да направите това, първо дублирайте слоя, като натиснете Ctrl + J, имайте предвид, че копието автоматично се настройва на режим на смесване на екрана:

Сега приложете филтъра Gaussian Blur със стойност около 8 - 10. След като натиснете бутона OK, ще видите леко сияние около светкавицата:

Първоначалният ефект на блясък се подразбира, така че нека увеличим неговия интензитет. Натиснете Ctrl+J, за да дублирате слоя и сиянието ще стане по-силно. Ако установите, че става твърде силен, намалете малко непрозрачността на слоя, докато получите приемливи резултати.

Ето моят резултат с по-интензивен блясък:

Изберете и трите слоя със светкавица и натиснете Ctrl+E, за да ги обедините, след което ще имате два слоя в панела със слоеве:

Промених режима на смесване на нормален, ще го променя обратно на екран.

Светкавично оцветяване

Нека дадем на светкавицата цвят с помощта на инструмента Hue / Saturation, за да отворите неговия диалогов прозорец, натиснете клавишната комбинация Ctrl + U и променете стойностите, както е показано на фигурата, не забравяйте да поставете отметка в квадратчето "Тониране" (Оцветяване):

Ето как изглежда светкавицата след оцветяване:

Натиснете Ctrl+Shift+Alt+E, това обединява съществуващите слоеве в нов слой над тях в палитрата със слоеве:

Придава светкавична яркост и блясък

За да изпълним тази задача, ще използваме Dodge Tool. Това е много важен момент, т.к той прави светкавицата да изглежда като светкавица. Задайте следните стойности в лентата с опции:
Диапазон (Диапазон) - Акценти :

Задайте твърдост на нула, диаметър - в зависимост от снимката.

Използвах Dodge, за да нарисувам областта на облаците, откъдето идва мълнията, както и зоната близо до земята. Освен това можете да изсветлите зоните в средата на линията:

Ако ефектът стане твърде силен при добавяне на изсветляване, намалете непрозрачността на горния слой. Е, това изглежда е всичко, вижте крайния резултат:

Категория: