В тази статия ще разгледаме създаването на интересен и прост ефект - водни капки върху всяка гладка повърхност, като плодове, кожа, стъкло и др.

Вижте какво получих след няколко минути работа:

И така, нека започваме. Отворете желания документ във Photoshop.

Създайте нов слой, за да направите това, натиснете клавишната комбинация Ctrl+Shift+N, натиснете OK в прозореца, който се отваря.

Изберете инструмента за избор на овална маркировка(Elliptical Marquee Tool) и създайте селекция с необходимия размер.

След това се нуждаем от инструмента Gradient(Инструмент за градиент). Изберете го, след това щракнете върху триъгълника, посочен на фигурата, изберете черно-белия градиент от падащия списък.

Начертайте го отгоре надолу от ръба до ръба на селекцията, изберете посоката, така че белият цвят да е отдолу.

Премахнете отметката, като натиснете Ctrl+D. В палитрата със слоеве променете режима на смесване на „Припокриване“ (Наслагване)

Получих го така:

Сега приложете стилове на слоя. Отидете в раздела на главното меню Слой ->Стил на слоя ->Сянка (Слой ->Опции за смесване ->Сянка), в диалоговия прозорец, който се отваря, задайте следните параметри:

Режим на смесване (Режим на смесване) - Умножение (Умножение)
Непрозрачност (Непрозрачност) - 60%
Ъгъл (Ъгъл) - 100
Отместване (Разстояние) - 6
Плъзгане (Разпръскване) - 0
Размер (Размер) - 5 Премахнете отметката от параметъра "Използване на глобална светлина" !

Трябва да свършиш така:

Отидете до раздела Inner Shadow

Режим на смесване (Режим на смесване) - Умножение (Умножение)
Непрозрачност (Непрозрачност) - 65%
Ъгъл (Ъгъл) - (минус) 40
Отместване ( Разстояние) - 5
Choke - 0
Размер - 5 Премахнете отметката от Use Global Light!

Бъдещият спад трябва да изглежда така:

Сега използвайте инструмента за четка
(Четка). Имаме нужда от бял цвят на четката, за това натиснете клавиша D, докато цветовете в цветовата палитра ще се променят на черно - основно и бяло - второстепенно, след това натиснете клавиша X, основния и вторичните цветове ще разменят местата си, тези. бялото ще е основното.

Сега в настройките на четката изберете диаметър (Size) 5px, твърдост (Hardness) равна на нула и непрозрачност (Opasity) - 100%.
Поставете точка с тази четка отгоре в горния ляв ъгъл на капката.Разбрах това:

Обикновено една капка не е достатъчна за композиция, така че слоят може да бъде дублиран чрез натискане на Ctrl+J. След това използвайте инструмента за преместване(Преместване) преместете капката на правилното място.

Освен това, за да изглежда капката естествено, можете да промените формата й. За да направите това, използвайте инструмента Editing ->Transforming ->Deformation (Edit ->Transform ->Warp), за да придадете форма на капката. Между другото, можете да изберете предварително зададените настройки за този инструмент, на фигурата по-долу е избрана настройката Arc Upper.

Другите капки могат да се деформират ръчно. Също така, за да промените формата на капките, е подходящ Филтър ->Пластмаса (Филтър ->Втечняване), където можете да използвате инструментите "Деформация" , "Бръчка" и "Подуване"

Категория: