В този урок за фото ефекти ще научим как да добавяме повече действие, динамика и обем към снимките с помощта на ефекта, създаден с филтъра Radial Blur.

Този филтър е бил използва се от ранните версии на Photoshop, но има един недостатък. Недостатъкът е, че филтърът се прилага върху цялото изображение, т.е. не ни позволява да изберем отделното изображение, към което искаме да го приложим. Но в този урок ще ви кажа. как да заобиколим този проблем с помощта на интелигентни обекти и интелигентни филтри, към които прилагаме маска на слоя с градиентно запълване, за да скрием плавно ефекта на филтъра върху тези области на изображението, където не е необходимо размазване.

Тук ще използвам Photoshop CS6, но урокът може да се направи на всяка версия на Photoshop, от CS3 до CC (Creative Cloud).

Ще използвам това изображение на сноубордист:

"

И ето какво получавам накрая:

"

Да започваме.

Отваряне на оригиналното изображение във Photoshop

Ще започнем с конвертирането на фоновия слой в смарт обект. По този начин ще защитим оригиналното изображение от необратими промени и можем да приложим филтъра Radial Blur като интелигентен филтър, което го прави напълно редактируем и ефектът му върху изображението е неразрушителен.

Отворете панела със слоеве (F7) и вижте един фонов слой с изображение на скиор. Щракнете с десния бутон върху слоя и изберете от контекстното меню елемента „ Преобразуване в интелигентен обект»(Преобразуване в интелигентен обект):

След това съответната икона се появява в долния десен ъгъл на миниатюрата на слоя:

Приложете филтър за радиално замъгляване към слоя (Filter ->Blur ->Radial Blur или на английски Filter ->Blur ->Radial Blur). Това действие отваря диалоговия прозорец на филтъра, където ще зададем методът "Ring" (Zoom), като качеството е най-добро. Нека засега оставим числото десет.

Променяме "Сума" с помощта на плъзгача в горната част на диалоговия прозорец. плъзгач в горния ляв ъгъл на диалоговия прозорец. По-висока стойност ще увеличи интензитета на замъгляването и обратно.

За съжаление, както споменах в началото на урока, Photoshop не ни дава предварителен преглед на „Радиално замъгляване“ (Radial Blur) и затова можем да го приложим само на случаен принцип. така че няма начин да знаем как ще изглежда нашата избрана сума на разходите, докато действително не приложим филтъра и не видим резултатите.Засега съм задал стойността си да бъде 50:

Но не мога да видя действието на филтъра веднага, а само след като натисна бутона OK.

Освен това в долния десен диалогов прозорец има поле, което контролира центъра на замъгляването, т.е. откъде идва замъгляването. Квадратът представлява самото изображение (дори ако вашето изображение всъщност не е квадрат) и по подразбиране началната точка е в самия център на квадрата. За да промените началната точка, просто трябва да я плъзнете на друго място с левия бутон на мишката. Отново, тъй като Photoshop не ни дава визуализация, няма да можем да знаем със сигурност дали сме задали произхода правилно, можем да направим това само след прилагане на филтъра. докато не приложим филтър и видим какво ще се случи. Сега ще плъзна центъра малко по-високо и надясно:

Резултат:

Ъм, меко казано не е много добре

За щастие мога лесно да поправя резултата от филтърното действие. За да направя това, всичко, което трябва да направя, е да щракна два пъти върху името му в панела със слоеве и диалоговият му прозорец ще се отвори отново! И мога да променя всичките му параметри:

След двойно щракване диалоговият прозорец на филтъра се отваря отново и мога да повдигна мерника на центъра на замъгляването по-високо, след което натискам OK.

Е, резултатът е по-добър:

Сега не искам филтърът да се прилага еднакво към цялата картина. За това ще използвам филтърна маска и градиент.

Щраквам върху маската, трябва да се появи рамка около нея, натискам клавиша D и след това X, така че черното да е основният цвят в цветовата палитра, а бялото да е вторичният цвят, изберете градиента инструмент, настройте го на радиален режим и плъзнете градиентната линия от средата на торса на сноубордиста до горния ъгъл на снимката.

Ето как изглежда маската в панела със слоеве:

И самото изображение:

Ако смятате, че ефектът на радиалното замъгляване е твърде силен, намалете непрозрачността на филтъра. За да направите това, щракнете двукратно върху стрелките в долния десен ъгъл на интелигентния филтър:

Ще се отвори диалогов прозорец, където можете да промените непрозрачността и режима на смесване:

Всъщност това е всичко, вижте отново крайния резултат:

"

Надявам се, че този урок ви е харесал и сте научили повече начини за използване на интелигентни обекти във Photoshop.

Категория: