По някакъв начин случайно попаднах в един от графичните форуми на въпроса как да създам няколко дублирани обекта на дадено разстояние един от друг. Отговорите ме изненадаха колко много, защото. казаха, че във фотошопа няма такива инструменти и уж никъде не може да се зададе смяна. И интересното е, че съм срещал подобни погрешни схващания в повече от един форум.

В резултат на това реших да напиша тази статия, в която ще опиша и няколко начина за дублиране и преместване като дублиране с движещи се обекти във Photoshop.

Освен това, след като прочетете статията, ще се научите не само да местите обекти на дадено разстояние и в дадена посока, но и да задавате свои собствени размери и пропорции, както и да автоматизирате този процес.

За преместване на обект в Adobe Photoshop най-често се използва инструментът Move(Инструмент за преместване).

Когато премествате стойността на ъгъла и разстоянието от началната точка, можете да погледнете палитрата с информация, която може да се отвори чрез натискане на клавиша F8 или щракване върху раздела Прозорец ->Информация (Прозорец ->Информация ). Задава разстоянието от центъра на обекта до началото на движението по оста X, разстоянието от центъра по оста Y, ъгъла в градуси и разстоянието по правата линия. Това е показано на екранната снимка на информационната палитра:

Уловката на този метод е, че разстоянието и посоката могат да се задават само ръчно чрез движение на обекта с мишката, тоест не говорим за точност. С други думи, теоретично е възможно да преместите нещо, например, точно 382 пиксела с ъгъл от +13 градуса, но трябва да се бърникате много, за да влезете в тези параметри.

Вижте други материали за преместване с копиране на дадено разстояние:
Преместване и дублиране на обекти на дадено разстояние във Photoshop Преместване с копиране с водачи

За точно преместване на обект на определено определено разстояние във Photoshop има поне два инструмента, това е филтърът “Shift” (Филтри ->Други ->Shift или на английски Filter ->Other ->Offset), както и познатия на всички добър стар инструмент за безплатна трансформация, активиран от клавишната комбинация Ctrl+T.

Shift филтър

Прилагането на филтъра е много лесно. Да кажем, че имаме документ, състоящ се от два слоя, това е фоново изображение с размери 500 x 400 пиксела, а на другия слой има квадрат с размери 50 x 50 пиксела. Задача: дублирайте квадрата и го преместете надясно със 100 пиксела. Качете се на слоя с квадрата и го дублирайте, като натиснете клавишната комбинация Ctrl+J.След това отидете в раздела Филтри ->Други ->Отместване (Филтър ->Друго ->Отместване) и задайте желаните параметри на отместване, т.е. +50 пиксела хоризонтално, вертикално 0.

Както можете да видите на снимката, изместването на квадрата може да се види веднага, преди да бъде приложен последният филтър (т.е. щракнете върху OK).

Ако трябва да получите няколко копия на квадрата на същото разстояние, дублирайте го, като натиснете Ctrl+J и след това приложете последния филтър, т.е. „Shift“, като натиснете Ctrl+F. И тези действия трябва да се повторят толкова пъти, колкото са ни необходими копия на обекта.

Преместете обекти на определено разстояние с помощта на инструмента за свободна трансформация

Използвайки свободна трансформация, можете да зададете не само разстоянието, но и да промените размера на обекта. Дублирайте квадрата. Натискаме клавишната комбинация Ctrl + T и виждаме, че около квадрата се е появила обща рамка, но за нашите задачи тя не е необходима.

Нуждаем се от настройките в горната част на работния прозорец на Photoshop, в лентата с опции. По подразбиране параметрите X и Y ще показват разстоянието на центъра на обекта от началото, както е показано на фигурата.

И имаме нужда от разстоянието от центъра на обекта, за което трябва да щракнем върху триъгълника, посочен със стрелката на фигурата, докато той ще бъде маркиран в сиво. Тогава ще бъде възможно да се определи стойността на изместването спрямо началната позиция на квадрата.

Може да се види на снимката, че стойностите X и Y от 100 пиксела са въведени за отместване на квадрата, а въртенето на обекта е зададено на 45 градуса. Можете също така да промените размера на обекта, ако зададете свои собствени стойности вместо 100% ширина и височина.
За да завършите трансформацията, натиснете клавиша Enter. За да преместите и дублирате обект отново, трябва, както в първия пример, да клонирате квадрата, като натиснете Ctrl+J, и след това повторете трансформацията, като натиснете Ctrl+Shift+T.

Сега нека се опитаме да автоматизираме всичко, защото постоянното писане на клавишите е тъжно. За пример с автоматизация взех обект, който е по-интересен от квадрат, само за по-голяма яснота.

Автоматизирайте преместването с дублирани слоеве във Photoshop

В палитрата със слоеве изберете слоя, който искаме да дублираме. Отворете палитрата Operations или, както се нарича по друг начин, палитрата Actions или Actions. Отварям го с Alt+F9.

В тази палитра щракнете върху иконата "Създаване на нов набор" , разположена най-долу(Създайте нов набор), дайте му някакво име. След това щракнете върху иконата „Създаване на нова операция“(Създайте ново действие), задайте отново името. В палитрата със слоеве бутонът "Стартиране на запис"(Начало на запис) е маркирано в червено. Дублирайте слоя (Ctrl+J), след това приложете филтъра Shift или свободна трансформация, както е описано по-горе. Щракнете върху бутона Stop "възпроизвеждане / запис"(спиране на възпроизвеждане/запис). Това е всичко, действието е създадено. Палитрата от операции ще изглежда така (нарекох набора „Shift“, а операцията - „Shift с 50 px):

Това е всичко, операцията е създадена. Сега, за да клонирате обект N пъти, трябва да кликнете върху бутона "Извършване на операция"(Пускане на избраното) N пъти.

Категория: