В тази статия ще разгледаме как можете да създадете ефект на фойерверки и след това да го добавите към снимката си.

За по-добро разбиране на материала гледайте видео урока, създаден въз основа на материалите на тази статия.

Първо, нека създадем нов документ (натиснете Ctrl+N) с размер, да речем, 400 на 400 пиксела на бял фон. Ако погледнем в панела със слоеве, можем да видим, че документът има един фонов слой. Дублирайте го, като натиснете Ctrl+J.

Сега отидете в раздела на главното меню Филтър ->Шум ->Добавяне на шум ”(Филтър ->Шум ->Добавяне на шум), след което ще се отвори диалоговият прозорец на филтъра. Задайте следните стойности в него:
Ефект (Количество) - 10.0 (тази стойност зависи от размера на документа)
В разгръщането „Разпределение“ проверете опцията „Гаус“ )Поставете отметка на опцията „Монохромен“:

След това отидете в раздела на главното меню Image ->Correction ->Threshold (Image ->Adjustments ->Threshold)

Забележка. В моята официална руска версия на Photoshop CS6 корекцията "Threshold" се превежда точно като "Праг" , но в официалния CS5 "Праг" се превежда като "Изохелия" .

Това действие отваря диалогов прозорец за коригиране, където плъзгачът Threshold Level трябва да се премести надясно, преди графиката да започне рязко да се покачва, за мен тази стойност е 190:

Сега обърнете цветовете на изображението, като натиснете Ctrl+I, след което трябва да получите следния резултат:

Сега добавете Филтър ->Стилизиране ->Вятър (Филтър ->Стилизиране ->Вятър) със следните настройки:
Метод (Метод) - Вятър (Вятър) Посока (Посока ) - Надясно (От дясно)

Приложете този филтър още два пъти, като натиснете два пъти комбинацията Ctrl+F, в резултат на което изображението в прозореца на работния документ ще изглежда така:

Нека завъртим документа на 90° по часовниковата стрелка, за да направите това, отидете в раздела на главното меню Изображение ->Завъртане на изображение ->90° по часовниковата стрелка (Изображение ->Завъртане на изображение ->90° CW). Резултат:

Създайте нов слой в документа, като натиснете Ctrl+Sift+N.

Сега запълнете този нов слой с черно-бял градиент. Първо изберете този инструмент в лентата с инструменти (можете просто да натиснете клавиша G), след това в цветовата палитра възстановете цветовете по подразбиране, като натиснете клавиша D (цветът на предния план по подразбиране е черен, цветът на фона е бял):

След това изберете първия градиент в списъка, той се нарича: "От преден план към заден план" (От преден план към заден план), както е показано на снимката:

Сега нека начертаем градиент отдолу нагоре на нов слой, за да го начертаем строго вертикално, натиснете клавиша Shift преди окабеляване и след това променете режима на смесване на този слой на "По-светъл" (англ. - По-светъл цвят, друг превод на този режим - Изсветляване):

В момента имаме активен "Слой 2" . Обединете го със слоя по-долу, като натиснете Ctrl+E.

Сега приложете към него Филтър ->Изкривяване ->Полярни координати (Филтър ->Изкривяване ->Полярни координати), оставете настройките по подразбиране. Намалих визуализацията в диалоговия прозорец на филтъра до 50%:

Резултат:

Вече има нещо, нали?

Е, сега остава да придадем малко цвят на нашия поздравителен ефект. Тук е по-добре да използвате коригиращ слой, така че по-късно цветът да може лесно да се промени.

Отворете коригиращия слой Hue / Saturation (Hue / Saturation), като щракнете върху съответния бутон в долната част на панела със слоеве и го изберете в менюто:

Когато коригиращият слой е активиран, вдясно, в панела със свойства (с изключение на версии CS3 и по-ниски, където диалоговият прозорец се отваря като изскачащ прозорец), поставете отметка до „Тонизиране“ (Оцветяване) и променете параметрите „Цветов тон“ (Нюанс) и Наситеност:

Ето какво получих в резултат:

Други настройки за ефект на фойерверки

За да получите поздрав, различен от този по-горе, можете не само да промените цвета и наситеността в коригиращия слой, но и да промените формата на флаш елементите.

За да получите повече/по-малко елементи, трябва да увеличите/намалите стойността в корекцията на прага.

За да удължите лъчите, трябва да приложите филтъра "Вятър" (Вятър) не три пъти, а повече, за да ги скъсите - два пъти.

За да промените стойността на центъра на светкавицата, трябва да нарисувате градиент не към горния край на картината, а над или под.

И така нататък, всичко зависи от полета на фантазията.

Прехвърляне на фойерверки към снимка

Първо, искам да създам още няколко фойерверки с различен цвят. За да направя това, избирам флаш слоя и коригиращия слой в палитрата със слоеве и натискам Ctrl + J, за да дублирам избрания, и обединявам долните слоеве:

Сега мога да променя нюанса и наситеността в дублираната светкавица само като променя нюанса и наситеността в коригиращия слой, поради което препоръчвам да използвате коригиращи слоеве, когато е възможно, вместо стандартни корекции на изображението. Смених цвета на червено.

Светкавицата се създава заедно с черен фон, което означава, че трябва да я отделим от този фон. За щастие не е толкова трудно да се направи.
Първо, за да улесните прехвърлянето на поздрава към снимката, трябва да обедините основния слой с коригиращия. След това отворете панела с канали (той е в същата група като панел със слоеве), вижте в кой канал от пиксели най-много, имам го червен, задръжте клавиша Ctrl и преместете курсора върху миниатюрата за визуализация, докато върху курсора се появява рамка:

Щраквам върху миниатюрата и в прозореца на работния документ се появява избор:

След това отварям снимката, към която ще прехвърля фойерверките, в отделен прозорец. Сега просто трябва да използвам инструмента за преместване, за да плъзна светкавицата върху снимката:

Е, това изглежда е всичко. Гледайте видео урока, базиран на материалите от тази статия, за по-добро разбиране на материала.

Категория: