В тази статия ще ви кажа колко лесно е да добавите дъга към снимка и дори двойна дъга, както и как да използвате готовия градиент на дъгата, който е включен в комплекта по подразбиране на Photoshop . Трябва да се разбере, че този ефект е най-подходящ за пейзажна фотография, особено при буреносно небе.

Оригинална снимка:

И какво се случи с нея след обработката:

И така, да започваме.

Стъпка 1: Добавете нов празен слой

Отворете оригиналната снимка във Phototop, след което, ако е отворена, отворете палитрата със слоеве (клавиш F7). В момента има само един слой с нашето изображение. Добавете нов към него, като натиснете клавишната комбинация Ctrl + Shift + N. Това ще отвори прозорец с молба да наименувате слоя. Наречете го „Дъга“ и щракнете върху OK.

Стъпка 2: Изберете градиента на дъгата

Както казах, градиентът на дъгата идва с Photoshop по подразбиране, но не е включен в работния набор по подразбиране. Всичко, което трябва да направите, е да го изтеглите ръчно. За да направите това, изберете инструмента "Градиент" (Gradient Tool) от лентата с инструменти, след това щракнете върху триъгълника до градиента в лентата на задачите, след това в изскачащия прозорец върху иконата в горния десен ъгъл и от от падащото меню изберете „Специални ефекти“ ( Специални ефекти), като цяло, в последователността 1,2,3,4, показана на фигурата:

След това Photoshop ще попита: „Заменете текущите градиенти с тези, съдържащи се в Специални ефекти?“ или. на английски версия на "Замяна на оригиналните градиенти със специалните ефекти?" :

Нека смело да щракнем OK и да вземем този набор, където кликваме върху градиента на дъгата, за да го активираме:

Стъпка 3: Изберете „Радиален градиент“ в лентата с опции

За да накарате градиента на дъгата да се показва като дъга, докато рисувате, върнете се в лентата с опции в горната част на екрана и щракнете върху иконата за радиален градиент:

Стъпка 4: Прилагане на градиент към снимката

За да добавите цветове на дъгата към изображение, всичко, което трябва да направите, е да приложите градиент.Искам моята бъдеща дъга да докосне земята зад групата дървета отляво на снимката и да се извие високо над голямото дърво отдясно. За да направя това, позиционирам курсора на мишката в долния десен ъгъл на снимката, задържам левия бутон на мишката и плъзгам курсора зад лявата група дървета. За да може курсорът да се движи строго хоризонтално, преди да натиснете левия бутон на мишката, задръжте Shift. Като цяло пътят на курсора е показан на фигурата:

Веднага щом отпуснете бутона на мишката, Photoshop ще нарисува градиент на дъгата. Все още не изглежда много реалистично, но това е само началото:

Стъпка 5: Променете режима на смесване на слоя с дъгата

В палитрата със слоеве в горния ляв ъгъл щракнете върху триъгълника до реда „Нормално“ (Нормално) и от падащия списък изберете режима на смесване „Екран“ (Екран):

Забележете как цветовете на дъгата вече пасват по-добре на слоя с основната снимка под тях:

123Следваща страница

Категория: