Има три основни вида аудио за видеоклип:

1. звукът, който вече е във видеото, записан например от микрофон на камерата, и трябва да решите дали ще оставите този звук на клипа или не
2. можете да добавите музикална песен като фон за видеото 3 .В допълнение към музикалния съпровод, можете да добавите допълнителни аудиозаписи с разказ или звукови ефекти.

За щастие, те са доста лесни за управление.

Стъпка 1: Добавете аудио към видеозапис

Връщаме се към проекта с два клипа, който използвахме в предишния урок за изрязване на клипове.Ако погледнете панела Timeline, точно под песните на видеоклипа, ще видите празна песен, наречена Audio Track, разположена от лявата страна на панела под етикета Video Group. Това е областта, където се възпроизвежда вашето аудио (фонова музика или дикторски текст). За да добавите аудиозапис, щракнете върху иконата на музикална нота и изберете Добавяне на аудио от изскачащото меню, както е показано по-долу:

Добавяне на аудио запис към времевата линия. Освен това можете да добавите аудио файл, като щракнете върху бутона плюс вдясно от аудиозаписа

Стъпка 2: Как изглежда аудиозаписът на времевата линия

Намерете аудио файла, който искате да използвате като фонова музика (Photoshop поддържа най-често срещаните аудио файлови формати, от AAC до MP3). Веднага щом изберете аудио файл в папката и щракнете върху бутона „Отвори“, той ще бъде добавен като фонова музика към времевата линия, където песента ще се покаже в зелено, веднага ясно показвайки, че това е аудио файл (видеоклиповете са маркирани в синьо):

В примера добавих клип към времевата линияmusic.mp3.

Стъпка 3: Изчезване на звука в края на клипа

Щракнете върху бутона за възпроизвеждане или просто натиснете клавиша за интервал, за да възпроизведете нашето кратко видео, вече с фонова музика. Огромна разлика, нали? В края на този урок ще създадем 2-минутно демонстрационно видео, така че точно като видеоклипа, отрежете музикалния запис до около 2 минути:

Нарязване на аудио записа до две минути. Как точно да изрежете пистата е обяснено тук.

Музикалното ми видео е дълго 4 минути 39 секунди и след изрязване ще свърши внезапно в края на нашето видео, ако не осигурим плавно затихване на музиката. И така, щракнете с десния бутон директно върху зеления аудио запис, ще се появи диалоговият прозорец за настройки на звука, в който можете да изберете момента, в който музиката започне да затихва (използвайки плъзгача Fade In), но тъй като започваме филма от в същото време, когато саундтракът започне, няма нужда звукът да заглъхва (въпреки че ако музиката започне по-късно от началото на клипа, би имало смисъл) и постепенно
затихва.Плъзнете плъзгача за изчезване до някъде около 115 секунди (както е показано на изображението по-долу) и щракнете някъде извън диалоговия прозорец, за да го затворите. Сега пуснете филма отново и на 115-ата секунда музиката ще започне да изчезва:

Плавно затихване на звука от дадена част от клипа

СЪВЕТ: Заглушете фоновата музика.
За да заглушите временно песен с фонова музика, просто щракнете върху малката икона на високоговорител, разположена вляво от иконата на бележка, това действие ще заглуши фоновата песен.

Стъпка 4: Премахнете фоновите гласове

Понякога, когато записвате музика на микрофон, заедно с музиката се записват паразитни звуци, като например гласове на хора. Разбира се, в този случай вие не искате да ги чувате - искате да чуете само фоновата музика - и затова трябва да премахнете гласовете от акомпанимента на видеоклипа. Да приемем, че се чуват гласове по време на възпроизвеждането на първата песен от клип 1.Щракнете с десния бутон върху първия видеоклип, диалоговият прозорец за настройки ще изскочи. Щракнете върху раздела с икона на музикална нота, за да видите аудио настройките, след което поставете отметка в квадратчето Заглушаване на звука:

Поставете отметка в полето "Изключване на аудио сигнала" и разговорите по време на заснемането на клипа ще станат нечуваеми.

Стъпка 5: Добавяне на допълнителни озвучавания

Освен песента за музикален фон, можете да добавите песен с придружаващ текст (или глас зад кадър) или със специални звукови ефекти. За да добавите друг аудио запис, щракнете върху иконата под формата на музикална нота, разположена вляво от съществуващ музикален запис и изберете елемента от менюто Нов аудио запис:

Меню за добавяне на нов аудио запис

Резултат:

Нова песен е добавена под песента с музика, но засега е празна и се показва в тъмно сиво. След това трябва да добавите аудио файл към него

Това действие ще добави нов празен аудио запис под съществуващия фонов музикален запис и той ще остане празен, докато не се върнете към същото изскачащо меню с нов запис и изберете „Добавяне на аудио“, след което намерете този, който искате файл с глас или ефекти и добавете. Тук избрах записа с глас зад кадър (файлVoice.mp3) и ще го видите в новия аудио запис точно под фоновия запис:

Добавяне на звук към празен аудио запис, звукът е добавен в самото начало на видеото

Ако натиснете бутона за възпроизвеждане точно сега, възпроизвеждането ще започне с фоновата музика, но гласът зад кадър ще се възпроизведе в същото време. Но ако искате гласът зад кадър да започне малко по-късно от началото на възпроизвеждането (може би след няколко секунди фонова музика), просто плъзнете гласовия запис надясно (не изрязвайте записа, преместете целия песен), докато се придвижите до точката, където трябва да започне гласовото възпроизвеждане:

Изтеглих песента, така че гласът зад кадър да прозвучи точно на 10-та секунда. Как точно да позиционирате обекти на времевата линия е обяснено тук

Стъпка 6: Намалете силата на звука в определена част от една от песните

Ако вмъквате глас зад кадър, вероятно ще искате силата на звука на музиката да спадне, когато текстът започне (в света на видеото това се нарича потапяне). За да направите това, щракнете върху фоновата музикална песен, за да я маркирате, след което плъзнете Playhead около секунда преди точката, където започва гласът зад кадър.

Сега щракнете върху иконата на ножица „Split at Playhead“, за да разделите фоновата музикална песен на две секции:

Разделяне на аудиозаписа на две части в точката, където се намира главата за възпроизвеждане

След това щракнете с десния бутон върху тази втора секция и в диалоговия прозорец Audio и намалете параметъра Volume (в рускоезичния Photoshop тази опция се нарича "Volume" по някаква причина - това всъщност е силата на звука) от 100% ( пълен обем) до около 50-60%:

Намаляване силата на звука в определена част от песента

Стъпка 7:
Както можете да видите от снимката по-горе, гласът свършва преди края на бъдещото видео. Вероятно след края на гласовия съпровод трябва да увеличите звука на музиката до пълен. Необходимо е да направите почти същото като преди, но този път да увеличите силата на звука от 60 на 100%. Превъртете плейъра до крайната точка на песента с глас и я преместете секунда или две след тази точка. Щракнете върху песента, която искате да разделите (моята е BGM песента), след което щракнете върху иконата Split at Playhead, за да създадете трета част от BGM песента.Щракнете с десния бутон върху тази трета секция и задайте силата на звука на 100% :

Увеличаване на силата на звука на третата част от песента

Категория: