Когато правите филм, трябва да решите как ще бъде началото и краят на филма. Например, филмът спира ли внезапно в края или картината избледнява до черно? Същото в началото на видеото. Когато щракнете върху бутона за възпроизвеждане, започва ли веднага или постепенно излиза от бял или черен фон? Трябва също така да решите как ще се случи преходът от клип към клип - незабавен скок или плавна замяна на следващия клип със следващия? Разбира се, всичко зависи от типа филм, който правите, но като цяло добавянето на преходи като тези ще придаде на филма ви по-изчистен вид.

В края на урока добавих видеоклип, показващ как да приложите всички налични преходи във Photoshop.

Стъпка 1:

За този урок взех същите два клипа като в предишните статии (тук и тук).

Ако натиснете бутона за възпроизвеждане (или натиснете клавиша за интервал), първият клип ще започне да се възпроизвежда и когато приключи, веднага ще започне вторият клип - просто рязко прекъснете предишния и рязко започнете следващия клип. За да създадете добре изглеждащ преход между тези два клипа (преход), щракнете върху квадратната икона с диагонална линия „Изберете преход и плъзнете за прилагане“, ще се появи падащ диалогов прозорец „Плъзнете за прилагане“ (Плъзнете за прилагане ) с няколко опции за преход:

Опции за преход на клип по подразбиране на Photoshop

Най-горният преход се нарича Fade. Когато се приложи, краят на първия клип изчезва и след това вторият клип се появява. Не работи много добре между два клипа като този, защото в моя случай няма фоново изображение в панела със слоеве под клиповете. Всъщност това е много интересен преход и предоставя големи възможности за творчество, но ще говоря за него по-подробно в края на статията.

Стъпка 2:където крайните кадри на първия клип се сливат безпроблемно с първите кадри на втория клип, сякаш първият клип се слива в следващият. За да добавите този преход между клипове, първо щракнете върху опцията Cross Fade в диалоговия прозорец, след което изберете продължителността на прехода. По подразбиране е 1 секунда, но можете да изберете повече, като използвате плъзгача за продължителност.Тук избрах 2,15 секунди. Сега просто плъзнете този преход върху времевата линия и го поставете между два клипа (както е показано по-долу), след което отпуснете бутона на мишката:

Това действие ще добави малък правоъгълник с два триъгълника към времевата линия с клипове, което показва, че е добавен преход между клиповете. За да изтриете преход, щракнете върху този правоъгълник и натиснете клавиша Delete:

Стъпка 3:От другите преходи обикновено използвам Fade With Black, което изглежда страхотно в началото на филма, защото To. филмът започва с черен екран и след това картината избледнява в първия видеоклип. Продължителността от една секунда по подразбиране обаче винаги ми се струва твърде кратка и рязка (особено за началото на видеоклип) и обикновено увеличавам параметъра за продължителност до 2 секунди.За да добавите преход Fade With Black към началото на вашия филм, плъзнете го надолу до началото на първия видеоклип и отпуснете бутона на мишката. Това ще добави малък син правоъгълник с триъгълник, за да покаже, че има добавен преход.

СЪВЕТ: Редактиране на преходи
Ако трябва да направите някакви промени в прехода, просто щракнете с десния бутон върху него и направете промени в прозореца за настройки на прехода, който се появява:

Можете да промените продължителността, както и вида на прехода, а също така можете да го изтриете, като щракнете върху иконата на кошчето.

Стъпка 4:Ако знаете какво прави преходът Fade With Black, вероятно можете да си представите, че това прави преход Fade With White.

Ако изберете прехода Избледняване с цвят, ще има малка цветна мостра в долния десен ъгъл на диалоговия прозорец. Щракнете върху мостра на цвят и ще се появи стандартният инструмент за избор на цвят на Photoshop, който ви позволява да изберете произволен плътен цвят, в който изображението да избледнее и/или да се появи:

В края на видеоклипа обикновено има преход „Избледняване към черно“ - като драматичен край - това се прави по същия начин, както добавянето на всеки преход. Превъртете времевата линия до края на филма, щракнете върху иконата за преход, ще се отвори диалоговият прозорец Плъзнете за прилагане. Плъзнете прехода Fade To Black до края на филма и отпуснете бутона на мишката. Това ще добави малък правоъгълник "избледняване" , показващ, че има такъв преход. Така в края на филма видеото постепенно ще избледнее в черен екран.

" Избледняване"

Както обещах в началото на статията, сега ще говоря повече за прехода Fade.
Този преход изисква фоново изображение или дори фоново видео, което трябва да се намира на различна видео песен , намиращ сеподна записа, към който преминавате:

Този пример показва два прехода за извличане на изображение. Първият фон е картина, вторият е видео.

Триъгълниците показват продължителността на прехода. Необходимо е да се уверите, че фоновият елемент е по-дълъг или равен на прехода. Ако фонът надхвърля триъгълниците, видеото ще бъде частично прозрачно на това място:

Обърнете внимание на позицията на плейъра и позицията на фоновия клип. Преходът започва преди видеото, в този момент е направена екранна снимка. Както можете да видите, изображението в документа е полупрозрачно. При рендиране на видеоклипа тази полупрозрачност ще бъде заменена с черно.

За да ви дам по-добра представа как работят преходите, добавих кратко видео, което показва всички опции за преход и показва времевата линия и панела със слоеве:

Категория: