В този урок ще научим как да добавим ефект на слънчеви отблясъци към снимка върху лещата на фотоапарат.

В Photoshop има специален филтър за такива цели - Отблясък на обектива. В този урок ще говорим за работата с този филтър и как да го направим неразрушителен.

Ще вземем това изображение за основа:

Това изображение е лесно за изтегляне чрез Google Търсене на изображения.

Ще добавим симулирано отблясък на обектива от слънцето в горния ляв ъгъл на снимката. Ето как ще изглежда резултатът:

"

Отворете изображението във Photoshop, отключете фоновия слой, след това отидете на Filter ->Rendering ->Flare (Filter ->Render ->Lens Flare), в прозореца, който се отваря, изберете настройките и позицията на ракетата, щракнете върху OK:

"

Резултат:

"

На снимката се появи отблясък, но има едно „но“. Светлината се наслагва директно върху слоя със снимката и не можем да го променим (цвят, размер, позиция). Затова ще приложим недеструктивен метод за добавяне на хайлайт.

Отменете филтъра, като натиснете ctrl+Alt+Z. Създайте нов слой и го запълнете с черно (за да го запълните с черно, натиснете клавиша D, след това Alt + Delete). Приложете филтъра отново, като натиснете Ctrl+F. Резултат:

Променете режима на смесване на черния слой на "Екран" (Екран) и получете резултата, същият като при директно добавяне на филтър към слоя със снимки:

"

Сега можем да редактираме акцента. Ще променя цвета му с корекция Hue/Saturation, добавена над черния слой за подчертаване:

И също ще намаля този слой с помощта на Free Transform:

"

Ето какво получих в крайна сметка:

Друг начин за неразрушително прилагане на филтъра Flare е да преобразувате слоя със снимки в интелигентен обект, но недостатъкът е, че не можем да променим цвета на осветяването.

Категория: