За удобство при рисуване и точно позициониране на обекти, Adobe Photoshop има спомагателни елементи, като един от тези елементи са водачи.

Повече за водачите са описани тук, също и за Photoshop има безплатен плъгин за изграждане на много ръководства и прецизно оформление на документи. Започвайки с версията на Photoshop CC 2014, в програмата се появиха така наречените интелигентни водачи.

Всичко това е много добре, с едно изключение - Photoshop нямадиагонал водачи. И в някои случаи биха били много полезни, а понякога са просто необходими.

Но има изход от тази ситуация - можете сами да създадете диагонален водач.

И така, аз ви казвам как сами да създадете диагонален водач.

Създаване на нов слой.

В цветовата палитра задайте цвета на предния план на синьо A1FDFD (цвят по подразбиране на водачите), вземете инструмента за линии (Line Tool), режим - пиксели (Pixels), задайте дебелината на два пиксела и начертайте линия във всяка посока .

Начертайте линия в правилната посока. Курсорът до курсора показва ъгъла на линията спрямо хоризонталния лъч, сочещ надясно.

Ако използвате версия под CS6, можете да видите ъгъла в прозореца ->Информационен панел.

Ако получите незадоволителен резултат, отменете действието, като натиснете Ctrl+Alt+Z.

За да промените позицията на получената линия, използвайте Move Tool (Инструмент за преместване), преместете линията заедно със слоя.

Категория: