Принципът за създаване на къдрави ръбове или къдрава стилизация на ръбовете на снимка във Photoshop, описан в тази статия, е подобен на метода за вмъкване на снимка в рамка, но целта на този метод е донякъде различно.

Обработката на краищата на снимка се използва, за да придадете на снимката някакъв стил или посока, например, ако искате да направите стара снимка от модерна снимка. Освен това, като използвате този метод, можете да създадете така наречената "черна рамка" . Използвах снимката от тук, само приложих градиентна карта за коригиране на слоя с комплекта за фотографско тониране Sepia4, за да й придам ретроспективен вид.

Ето основата ми за работа:

И какво получих в резултат:

Нека най-накрая да поработим малко.

Ако слоят с вашата снимка е фоновият слой в палитрата със слоеве, конвертирайте го в нормален.

Увеличете платното, като отидете в раздела на главното меню Изображение ->Размер на платното (Изображение ->Размер на платното), стойността на увеличението зависи от размера на изображението, имам 40 пиксела. Не забравяйте да поставите отметка в квадратчето „Роднина“:

Задръжте клавиша Ctrl и щракнете върху иконата за създаване на нов слой в долната част на панела със слоеве, като резултат ще бъде създаден нов слой под активния.

Запълнете новия слой с бяло, като натиснете D и след това Ctrl+Delete.

Задръжте клавиша Ctrl отново и щракнете върху миниатюрата на слоя със снимки:

Сега имаме избор въз основа на формата на снимката.

Щракнете върху иконата за бърза маска, около снимката се появи розов кант. Отидете на Filter ->Appearance ->Crystallize (Filter ->Pixelate ->Crystallize) и въведете стойността на размера на клетката (Cell Size) около 1/5 от ширината на рамката, аз имам 8, щракнете върху OK, за да приложите филтъра.

Изключете бързата маска, като натиснете клавиша Q, след което маската ще се покаже като селекция. Ето какво получихме в резултат:

Отидете на Selection ->Transform Selection (Select ->Transform Selection), задръжте Ctrl+Shift и плъзнете ъгъла на рамката навън, за да изместите малко селекцията:

Натиснете Enter, за да приложите трансформацията.

Натиснете Ctrl+J, за да копирате селекцията в нов слой. Сега остава само да отидете до долния слой и да го запълните с черно (за да направите това, натиснете D, след това Alt + Delete). Ето как изглежда панелът със слоеве:

А ето как изглежда готовата снимка:

Предимството на този метод е, че винаги можете да промените размера на рамката със стилизирания разкъсан ръб, като преоразмерите средния слой с рамката (моят е "Layer 2" ) с помощта на инструмента Free Transform.

За по-добро разбиране на материала можете да изтеглите PSD файла, направен според този урок:Изтеглете от Yandex Disk

Категория: