Като за начало, нека разберем какви са цветните канали във Photoshop и защо са необходими.
Всяко изображение на Photoshop съдържа един или повече от тези канали, всеки от които съхранява информация за изображенията на цветови елементи.
В най-разпространения цветови модел на документи - RGB - изображението се състои от три канала - червен, зелен и син (червен, зелен и син), този модел е получил името си от първите букви на имената на цветовете.Например в модела CMYK има четири канала, съответно циан, магента, жълто и черно (циан, магента, жълто и черно). Всеки канал може да съдържа 256 цвята при 8-битова цветова резолюция , 256 нюанса на квадрат при 16 бита и 256 на четвърта степен при 32 бита.

Когато документът се показва на монитора, каналите се смесват, което дава пълноцветно изображение. Освен това те се смесват по така наречения адитивен начин, като лъчи светлина, докато резултатът от дисплея се изсветлява с добавянето на всеки нов канал.

Можете да видите цветните канали във Photoshop в палитрата със съответното име. Можете да го отворите, като отидете в раздела на главното меню Прозорец ->Канали (Прозорец ->Канали). По подразбиране каналът на всеки цвят се показва в палитрата на сивата скала, за да се показват в съответния цвят, трябва да отидете на Редактиране ->Настройки ->Интерфейс (Редактиране ->Предпочитания ->Интерфейс), където отметнете полето "Показване на канали в цвят" (Показване на канали в цвят).

Палитрата в режим RGB показва четири канала, а не три, т.е. още едно. (съответно в режим CMYK - пет вместо четири). Това е така, защото резултатният канал се показва в горната част на палитрата, показвайки завършеното, т.е. изображение, комбинирано от три канала.

Практическите приложения на използването на цветни канали са неограничени.

Ще дам един пример, с който можете да разберете полезността от използването на този инструмент, това е премахването на ефекта "червени очи" с помощта на канали.

Практически пример за използване на канали във Photoshop

Отворете снимка, която има нежелан ефект червени очи.
Изберете червените зеници с инструмента за избор.
Отидете до палитрата с канали, щракнете върху синьото, натиснете клавиша комбинация Ctrl + C, т.е. копирайте съдържанието на избраната област на синия канал
Кликнете върху червения канал, натиснете Ctrl+C, т.е.т.е. поставете съдържанието на синьото в червеното.
Кликнете върху зеления канал и повторете действията със синия. Кликнете върху горния RGB канал и вижте готовия резултат, където е червенината от зениците се елиминира. и отблясъците и гланцът се запазват.

Категория: