За повечето хора понятието "монохромна фотография" означава черно-бяла (въпреки че по-правилно "сиво-бяла" ) снимка. Това обаче не е съвсем вярно. Терминът „монохромен“ означава, че се използва един основен цвят за създаване на снимка, с други думи, едно изображение в монохромна снимка се състои от нюанси на всеки цвят.

Photoshop ни предоставя с лесен начин за конвертиране на снимки в монохромни с произволен основен цвят, той се състои в добавяне на стил на слоя към фотослоя „Цветно наслагване“ (Color Overlay) и промяна на режима на смесване на този стил на „Цвят“ (Color). По този начин можем да превърнем цветна снимка в черно-бяла, синьо-бяла, червено-бяла или всякакъв цвят-бяла снимка до CS2.

Нека разгледаме това по-подробно с практически пример. Ето снимката, с която ще работя:

Отворете снимката във Photoshop, в панела със слоеве (отварян с натискане на клавиша F7) дублирайте фоновия слой, защото Photoshop няма да ви позволи да приложите стилове към фоновия слой и да добавите стила Color Overlay към копието .

В настройките на стила изберете произволен цвят и променете режима на смесване на „Цвят“ (Цвят):

В примера взех цвят 7d6b21 и получих нещо като сепия като резултат:

Прилагането на стила Color Overlay е най-лесният начин, има по-добри опции.

Нека използваме стила Gradient Overlay.

В примера използвах трицветен линеен градиент с 60% непрозрачност за всеки цвят:

Това ми даде възможност да намаля естествените цветове в снимката и в допълнение да добавя промени в яркостта, типични за ретро снимките към снимката:

Категория: