Оказва се, че можете да направите татуировка във Photoshop и това не е никак трудна задача, достъпна дори за начинаещи потребители, просто трябва внимателно да прочетете този урок.

Ние ще нанесем модел на татуировка върху кожата на дланта ви с помощта на инструментите за смесване на Photoshop.Освен това татуировката трябва да следва релефа на тялото - ние ще щамповаме плоския модел с филтъра "Offset" , за да създадем релеф модел.

За работа се нуждаем от оригиналните изображения на дланта и модела на татуировката (за шаблона на татуировката в този случай е необходим безшевен шаблон). Можете да изтеглите изходния архив от връзките в долната част на страницата. Също така в архива има готов PSD файл, направен според резултатите от този урок.

Направих този урок във Photoshop CC, но е валиден за всички версии след CS2.

Ето моят краен резултат, за да видите оригиналната снимка на дланта, преместете мишката върху изображението:

Определете шаблона за татуировката

Отворете модела на татуировката във Photoshop и го дефинирайте като шаблон (Define Pattern), за това отиваме Редактиране ->Дефиниране на модел (Edit ->Define Pattern):

Карта на преместване

Отворете снимката на дланта във Photoshop. Както можете да видите, дланта има свой собствен релеф, както малки гънки и бръчки, така и издутини и закръгляния на повърхността. По-късно ще се занимаваме с малки неравности, но сега нека създадем карта на неравностите (известна още като карта на изместването) на обекта.

Картата на неравностите трябва да е черно-бяла, така че натиснете Ctrl+Shift+U, за да обезцветите снимката.

Освен това, картата трябва да има увеличен контраст. Натиснете Ctrl + L, за да отворите диалоговия прозорец за настройка "Нива" и преместете черно-белите плъзгачи към центъра:

Освен това в нашия случай не е необходимо да вземаме предвид гънките и бръчките, така че ги изглаждаме с помощта на Филтър ->Размазване ->Размазване по Гаус (Филтър ->Размазване ->Размазване по Гаус) с стойност на радиуса около 1,5:

Сега трябва да запазим този документ като PSD файл. Натиснете Ctrl+Shift+S, изберете типа PSD файл, въведете име, оставете го да бъде „offset“ и запазете катоoffset.psd. Документът може да бъде затворен.

Татуировка върху кожата

Повторно отваряне на снимката. Добавете коригиращ слой „Шаблон“ (Pattern), като шаблон изберете новодобавената текстура, в диалоговия прозорец намалете мащаба до около 50%, щракнете върху OK. преименувайте слоя на "tattoo" и сменете режима му на смесване на "Multiply" :

Забележка. В този пример фонът под дланта е черен, така че режимът на смесване Multiply скрива шаблона извън дланта. Ако фонът не е черен, трябва да изрежете дланта или друг обект с помощта на Rectilinear Lasso Tool или друг инструмент за избор и да приложите коригиращия слой като изрязваща маска.

Вземете инструмента за преместване и позиционирайте шаблона така, че да пасне органично на дланта, така че шаблонът да се слее с пръстите, можете също да играете с мащаба на шаблона, прозореца със свойства на коригиращия слой (за да отворите прозорец, щракнете двукратно върху миниатюрата на коригиращия слой в панела със слоеве).

Преобразувайте коригиращия слой в интелигентен обект, отидете на Filter ->Distort ->Displace (Filter ->Distort ->Displace), задайте следните настройки в диалоговия прозорец на филтъра:

Натисни OK. Веднага след натискане на OK се отваря диалогов прозорец за избор на файл с карта на изместване, където трябва да намерим и изберем предварително запаметения файлdisplacement.psd Кликнете два пъти върху файла и картата на изместване ще се появи да се приложи към документа. За да сравните вида на документа преди и след прилагане на филтъра за изместване, натиснете Ctrl+Z няколко пъти.

Остава да нанесете шаблона върху текстурата на кожата. Щракнете двукратно върху слоя "tattoo" в панела със слоеве, диалоговият прозорец Layer Styles се отваря с активен раздел "Overlay Options" . Задръжте Alt и плъзнете десния плъзгач на слоя Underlay наляво, това ще го раздели на две части и само лявата част на плъзгача ще се премести наляво (повече за контролирането на опциите за смесване тук):

Всъщност това е всичко, вижте отново крайния резултат:

Категория: