В тази статия ще разгледаме един от най-важните инструменти във Photoshop - слой маски (или слой маски, или слой маски). Ще научим какво точно представляват маските на слоевете, как работят и защо трябва да ги използвате. , защото без тях вашата работа, вашата креативност и изобретателност няма да могат да се изразят в най-голяма степен. Всъщност работата със слой маска не е никак сложна и лесна за разбиране.

Преди да продължим, помислете, ако не сте сигурни какво е слой във Photoshop, тогава преди да научите маската, препоръчвам ви първо да прочетете урока за слоевете на Photoshop.

И така, какво е маска във Photoshop? Човек, който не е запознат с този инструмент, може да се обърка от думата "маска" , но сега ще се опитаме да го разберем.
Целта на маската е да контролира прозрачността на слоя, това е всичко.Може би си мислите, че след като прозрачността може да се промени с помощта на опцията „Непрозрачност“ (Opacity), намираща се в палитрата на слоевете, тогава защо се нуждаем от маска на слоя?

Факт е, че опцията Opacity променя прозрачността нана целияслой, а маската на слоя променя прозрачността начастта, която сте задалина слоя. Да кажем, че искаме да направим плавен преход между хоризонтално припокриващи се изображения, ето пример. След това трябва да направим плавно увеличаване на прозрачността в левия край на една снимка и в десния край на друга.

Сега нека разгледаме приложението на маската, използвайки примера за комбиниране на две снимки:

Ето първата снимка, която ще служи като фон:

И ето снимката, която ще насложа на заден план:

За да започна да наслагвам снимки, със или без маски, трябва да поставя двете снимки в един документ на Photoshop, всяка на отделен слой.

За да направя това, отварям снимките в отделни прозорци, след което натискам клавиша V, за да избера инструмента за преместване, и използвам левия бутон на мишката, за да плъзгам снимката от един прозорец в друг:

Сега и двете снимки са в един и същ документ на Photoshop и ако погледнем в палитрата със слоеве, можем да видим, че всяка от тях е на отделен слой:

Сега нека се опитаме да смесим снимките с помощта на опцията Opacity, ще я намаля до 70%, да видим какво ще се случи:

Хм, оказа се пълна глупост, плавен преход и не мирише.

Можете да опитате Eraser Tool. Връщам "Opacity" на 100%, активирам "Eraser" , задавам диаметъра на по-голям и задавам твърдостта на минимум и се опитвам да премахна излишъка от горния слой. Ако е необходимо, можете да промените диаметъра на инструмента, като използвате клавишите в лявата и дясната квадратна скоба ([и]):

Като цяло добре се получи:

Или по-скоро почти не е зле. Воалът на булката е твърде прозрачен, а дървото е малко захванато с гумичка.

Сега искам да намаля прозрачността на воала и дървото, но как да направя това? Но няма начин. Изтрих тези части от изображението и пикселите са загубени завинаги, на тяхно място е празнота. Това се вижда ясно в миниатюрите в панела със слоеве:

Ако изключите видимостта на фоновия слой, като щракнете върху иконата на око, тогава в работния документ ще се покаже само слой с частично изтрито изображение, където ще се забележи липсата на пиксели:

Така че и двата метода не са подходящи. Но, за щастие, има друг начин за контролиране на непрозрачността на даден слой и това са маските на слоевете.

Забележка. За да продължа да работя, ще изтрия слоя с частично изтритото изображение и ще го преместя отново от снимката, както беше направено в началото на статията.

За разлика от първите две опции, маските на слоя не само ни позволяват да задаваме различни нива на прозрачност за различните части на слоя, но и не унищожават изображението, т.е.не изтривайте окончателно пикселите, а само ги скривайте.

Как работят маските на слоевете? За да разберем това, нека да разгледаме маската в действие.

За да приложите маска, трябва да я добавите към слоя. За да направите това, първо изберете желания слой в панела със слоеве и след това щракнете върху иконата за добавяне на маска в долната част на панел със слоеве:

След добавяне на маската няма да има видими промени в прозореца на работния документ, т.к. По подразбиране маските на слоевете са скрити от изгледа. В крайна сметка тяхната цел е да показват или скриват различни части от слоя и би било доста трудно да се направи това с видима маска, т.к. това би блокирало изгледа на изображението. Можете да разберете, че сме добавили маска по миниатюрата, която се появява в панела със слоеве и се намира вдясно от миниатюрата на слоя, към който добавихме маска:

Забележете, че миниатюрата на маската на слоя е запълнена с бяло. Това не е просто произволен цвят, така че Photoshop показва на потребителите, че самата маска в момента е запълнена с бяло, въпреки че в момента е скрита от погледа в работния документ.Ако искате да се уверите, че маската действително е в документа и наистина е запълнена с бяло, просто задръжте клавиша Alt и щракнете директно върху миниатюрата на маската на слоя в панела със слоеве, което ще накара Photoshop да покаже маската, запълнена с бяло в прозореца на документа:

За да скриете отново маската, задръжте отново Alt и щракнете върху миниатюрата.

И така, защо маската на слоя е пълна с бяло? Защо не червено, зелено или жълто? Тъй като маските на слоевете работят така във Photoshop, те използват само бяло, черно и всички нюанси на сивото между тях и използват тези три цвята (бяло, черно и сиво), за да контролират прозрачността на слоя. Белият цвят в маската на слоя означава 100% видимост на слоя, към който е приложен, черният цвят означава пълна прозрачност на този слой. И различните нюанси на сивото задават определено ниво на прозрачност, в зависимост от това колко светъл или тъмен е този нюанс на сивото.50% сива скала ще ни даде 50% прозрачност. Колкото по-светъл е нюансът на сивото, толкова по-близо е до бялото, толкова по-малко прозрачна е частта от слоя, върху която се намира, и обратното, колкото по-тъмен е този нюанс, толкова по-прозрачна е зоната, върху която се намира.

Причината маската на слоя да е запълнена с бяло по подразбиране е, че потребителят обикновено иска да види целия слой веднага след добавяне на маската.

Но понякога има ситуации, когато трябва да направим слоя 100% прозрачен, когато добавяме маска, т.е. Първоначално маската трябва да е черна и за щастие Photoshop ни дава няколко лесни начина да направим това.

Но първо, нека премахнем маската, като просто я преместим в кошчето, разположено в долния десен ъгъл на панела:

Ще се появи диалогов прозорец с въпрос "Искате ли да приложите маска към слоя, преди да го изтриете?" (Прилагане на маска към слоя преди премахване?), където натискаме бутона "Изтриване" (Изтриване).

Сега добавете маска на слоя, която първоначално прави слоя прозрачен. За да направите това, задръжте натиснат клавиша Alt и щракнете върху иконата за добавяне. Ето как ще изглеждат документът и панелът след това:

Отново самата маска на слоя е скрита от изгледа, но ако искате да я видите в прозореца на вашия документ, задръжте Alt и щракнете директно върху миниатюрата на маската на слоя в палитрата със слоеве. Този път маската ще бъде изпълнена с черно:

Щракнете върху миниатюрата отново с Alt, за да скриете маската в документа.

Между другото, нека разгледаме още един важен нюанс. В панела със слоеве можете да изберете активната маска или да изберете самия слой. Можете да превключвате между избирането на активния елемент с просто щракване върху миниатюрата. Около избрания елемент се появява рамка, която показва кой елемент е активен:

Сега нека се уверим, чемаската на слоя не премахва напълно и окончателно пикселите от изображениетокато Eraser Tool,а само ги скрива .

Понастоящем в документа няма изображение на горния слой. Нека напълним маската с бяло и да видим какво ще се случи. За да запълните с бяло, първо трябва да направите маската активна, като щракнете върху нея, около нея трябва да се появи рамка, след което отидете в раздела на главното меню Редактиране ->Запълване (Редактиране ->Запълване), в прозореца, който се отваря, изберете бяло и щракнете върху OK:

След това маската става бяла и слоят отново се показва в документа:

И ето как работи маската на слоя на Photoshop! Когато една маска е запълнена с бяло, съдържанието на слоя, към който е приложена, е 100% видимо в документа, а когато маската е запълнена с черно, съдържанието на слоя е 100% прозрачно, т.е.т.е. скрито от погледа,, но не премахнато, какъвто беше случаят с Eraser Tool. Слоевите маски не променят физически или засягат съдържанието на даден слой във всички случаи. Всичко, което правят, е да контролират кои части са видими и кои не, като същевременно запазват съдържанието на слоя същото, независимо дали го виждаме или не.

Добре, разбрахме как да скрием слоя напълно и как да го покажем отново.

Сега нека разберем как да използваме слой маска за наслагване на една снимка върху друга. Photoshop използва Brush Tool за тази цел и всичко, което трябва да направите, е да приложите черен цвят на четката върху тези области на маската, които искаме да скрием.

И така, нека започваме. Вземете инструмента за четка и задайте черно като основен цвят в цветовата палитра. Когато включим маската, по подразбиране бялото става цвят на преден план, а черното - цвят на фона. За да ги размените, натиснете клавиша X на клавиатурата.

Сега трябва да регулирате диаметъра и мекотата. Диаметърът се задава в зависимост от размера на снимката и задачите, в процеса на работа може да се променя с помощта на клавишите на лявата и дясната квадратна скоба ([и]), зададох твърдостта на 65%, а също така, по време на работа, тя може да се промени с[и] , но в този случай първо трябва да задържите клавиша Shift:

С няколко движения на четката. Уверих се, че резултатът ми е почти същият като в случай на използване на Eraser Tool (Eraser Tool):

Нека да разгледаме миниатюрите в палитрата със слоеве:

Виждаме, че слоят не е докоснат и онези пиксели от слоя, които са под черната лента на миниатюрата, са станали прозрачни в работния документ.

В случая с Eraser бих искал да направя воала на булката по-малко прозрачен, но тогава беше невъзможно, т.к. пикселите, които изграждат булото, са премахнати завинаги.

Сега те не са премахнати, а просто скрити. Нека се опитаме да възстановим тяхната видимост. За да направим това, имаме нужда от бяла четка, натиснете клавиша X, за да замените цвета на предния план с цвета на фона в цветовата палитра. След това просто нанесете четка върху местата, които искате да възстановите, в този случай това е воал и лявата част на дървото:

Ако направя грешка и скрия или покажа нежелана част от изображението, всичко, което трябва да направя, е да натисна бутона X, за да заменя цвета, и да прекарам пръст върху него отново. Това е целият принцип на работа, абсолютно нищо сложно.

В резултат на това след няколко минути доведох изображението до желания резултат:

Благодарение на маската на слоя не се наложи да преправям всичко от нулата, защото нищо не беше премахнато от изображението! Маската ми позволи да скрия области от слоя, без да навредя на нито един пиксел, което не само ни дава много повече гъвкавост, но и ни дава увереност, когато работим във Photoshop, т.к. когато използваме маска, ние не правим постоянни промени.

Категория: