Хостингът е инфраструктура, предназначена да хоства уебсайтове. Това са софтуерни и хардуерни решения на сървъра, които създават платформа за работа на приложения, сайтове в Интернет. Споделеният хостинг за уебсайтове може да бъде безплатен и платен. За последното трябва да плащате такса през целия период на ползване. Плащането се извършва ежемесечно или няколко месеца предварително.

Безплатният хостинг е безплатен. В него няма скрита уловка - услугата просто включва минимален набор от опции и има ограничения в управлението на сайта.

Има много видове безплатен хостинг, всеки със своите особености. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно. Можете да получите безплатна услуга по различни начини. За да разберем по-добре ситуацията, нека разделим условно понятията безплатен хостинг и уебсайт.

Каква е разликата между безплатни сайтове и хостинг

Има разлики между безплатен уебсайт и безплатен хостинг. Сайтът е разработен с помощта на конструктори на домейн от трето ниво. Най-простият пример е конструкторът UCOZ. Тя ви позволява да създавате различни проекти и да ги публикувате онлайн.

Безплатният хостинг е специално дисково пространство, където се съхранява информацията, базата данни на сайта. Доставчиците предоставят места за сайтове с ограничения за управление на сайтове или с минимални опции.

Предимства на безплатния хостинг

Безплатен хостинг, предоставен от различни доставчици. Може да се предлага както от млади, така и от утвърдени компании. С тази услуга те привличат нови клиенти. Възможността да наемете безплатно дисково пространство ви позволява не само да създадете своя сайт на домейн от трето ниво, но и да използвате свой собствен домейн.

Преди няколко години беше почти невъзможно да добавите своя домейн към безплатен хостинг.Но постепенно, с нарастващата конкуренция и развитието на онлайн услугите, доставчиците решиха да предоставят на всеки безплатен хостинг с възможност за използване на собствени имена на домейни. Услугата започна да набира популярност, появиха се различни видове безплатен хостинг.

Какви видове безплатен хостинг има

На клиентите на безплатен хостинг се предлагат стандартни опции. Те получават възможност да използват бази данни с достъп до основната директория чрез FTP, да създават пощенски кутии, да управляват настройките на DNS. Единственият недостатък са минималните параметри. При безплатен хостинг потребителят получава до 500 MB дисково пространство и около 3 GB трафик. Такъв хостинг е в състояние да осигури нормалното функциониране на малък сайт за визитки. Безплатната услуга е идеална за тестване на уебсайтове. Безплатният не е подходящ за пълноценен многофункционален проект. За постигане на такива цели се препоръчва използването на пълноценен виртуален хостинг или специализирани сървъри.

Безплатната опция е идеална за тези, които тепърва започват да се учат да създават уебсайтове.

В зависимост от нуждите се избира вида безплатен хостинг. Може да е:

  • пълно обслужване с минимално дисково пространство;
  • услуга без възможност за прикачване на собствено име на домейн;
  • услуга без FTP достъп;
  • хостинг без техническа поддръжка и с ограничено архивиране, присъствие, без възможност за създаване на собствена поща и т.н.

Има много възможности за предоставяне на услуги. Когато избирате, трябва да имате предвид тези точки.

Кой се възползва от безплатния хостинг

Услугата за безплатен хостинг намери своя потребител. Използва се не само за привличане на нови клиенти, но също така помага:

  • тествайте способностите си, докато се учите да създавате уебсайтове;
  • при продажба на домейни - те се прикачват към безплатен хостинг без създаване на уебсайт;
  • правете пари от реклама;
  • печелете от SMS при регистрация и др.

Когато създавате сайт на свободно място, трябва да сте подготвени, че проектът може да бъде откраднат, може да изчезне, статии могат да бъдат взети от него. Този тип хостинг няма защита, тъй като доставчиците не се интересуват от създаване на защита и наблюдение на състоянието на проектите, поставени на диска. Не им се плаща за това. Тук е подходящ изразът „безплатно сирене в капан за мишки“.

Обобщение

Не използвайте безплатно за създаване на работни проекти. Тази опция е идеална за тестване на производителността на сайта, неговия дизайн, функционалност. Освен това безплатната услуга е подходяща за тези, които тепърва започват да се учат да създават уебсайтове. Добър вариант е да паркирате име на домейн за по-късна продажба.

От всички видове услуги, предлагани от доставчиците, безплатното се счита за най-ненадеждната опция за хостинг. Ако внезапно по някаква причина е необходимо да създадете сайт на безплатен хостинг, тогава трябва да помислите за често архивиране на база данни и да преминете към платена услуга възможно най-скоро.

Категория: