Използване на маски и маскиирисуване са почти най-важните умения, които потребителите използват във Photoshop. В този урок ще разгледам основните неща, които трябва да знаете за маските на Photoshop, които можете да използвате, за да създавате интересни и вълнуващи ефекти за вашите изображения.

Да започваме.

Градиентен преход върху маската

Градиентен преход от бяло към черно върху маска на слоя Можете да използвате за плавен преход върху изображението или за преход от едно изображение към друго. Ето пример за колаж, получен с този преход:

Подробен урок за създаване на този колаж във Photoshop е тук.

Маска за изрязване на текст

Маските за изрязване са незаменими за използване на съдържанието на даден слой като маска за друг слой. Това е особено полезно, когато искате да поставите изображение в текст. Всичко, което трябва да направите, е да създадете текстов слой и да поставите слоя с изображение над него, след това щракнете с десния бутон върху слоя и щракнете върху реда на контекстното меню „Създаване на изрязваща маска“ (Създаване на изрязваща маска). След като създадете изрязваща маска, можете да редактирате текста, както желаете, и освен това свободно да местите изображението или текста около цялата област на платното:

Подробен урок за вмъкване на изображение в текст е тук.

Подобрете ефекта с множество маски на един слой

Photoshop ви позволява да добавяте вектор и пиксел (маска на слоя) към слоя едновременно.Изглежда, защо е необходимо това? Но в някои случаи при сложна селекция са необходими както остри, така и гладки пернати ръбове. Тогава е много удобно да използвате две маски наведнъж - векторна за създаване на резки граници и пикселна за меки контури:

Например, този метод е незаменим при изрязване на такъв сложен обект като дърво:

Векторни маски за прецизни ръбове

Както споменах по-горе, векторните маски са най-добри за създаване на чисти, остри ръбове. Има няколко трика, които е добре да знаете, когато използвате Pen Tool за създаване на контури на векторна маска:

  • Когато създавате път, опитайте се да използвате най-малко точки за закрепване
  • Включете функцията "Покажи" (гумена лента), за да видите визуализация на бъдещия участък от контура, повече тук
  • Когато създавате нова референтна точка, кратко щракване ще доведе до точка с остри ъгли (ъгъл). За да създадете точка с плавен преход (гладък), не отпускайте веднага левия бутон на мишката. Чрез преместване на курсора, докато държите натиснат клавиша, създавате водещи лъчи, които контролират огъването на пътя
  • Напротив, ако трябва да получите точка с остри ъгли (ъгъл) от гладка опорна точка (гладка), тогава с активен инструмент Pen, задръжте клавиша Alt и направете кратко щракване върху точката
  • Когато работите с писалката, задръжте Ctrl за временно достъп до Direct Selection Tool (в стария превод „Стрелка“) и преместете опорната точка през платното

Удобно е да изрязвате подобни обекти с векторна маска:

За повече информация относно изрязването на обекти с остри контури вижте уроци за Photoshop.

Слоеви маски и четка (Инструмент за четка)

Друго предимство на използването на слой маска е, че можете да използвате всякакви персонализирани четки, които имат специални форми за печат, докато работите. В интернет има хиляди безплатни комплекти четки за Photoshop, например можете да изтеглите четки безплатно от този сайт.

Продължение

Категория: