Избирането на селекция на коса вероятно беше едно от най-трудните действия във Photoshop. Но Започвайки с версия CS5, програмата има нов инструмент - Refine Mask (Refine Mask), който автоматизира и следователно значително опростява процеса на избиране на малки повтарящи се обекти и по-специално коса.

С Refine Mask във Photoshop CS5 и по-нова версия подстригването на косата се превърна в лесен процес дори за най-къдравата и сложна прическа. В този урок ще ви покажа стъпка по стъпка как да използвате опциите на този инструмент, за да правите висококачествени селекции на коса за минимално време.

Този урок изисква Photoshop CS5 или по-нова версия. Изходните материали (фон и модел) можете да изтеглите от връзките в долната част на страницата.

Погледнете готовия резултат и когато задържите курсора на мишката върху снимката, ще видите оригиналната снимка на модела:

За по-добро разбиране гледайте видеото, но първо препоръчвам да прочетете статията:

И така, да започваме.

Отворете двете изображения във Photoshop, след това копирайте изображението на модела (предварително изрязах някои допълнителни ръбове на документа на модела) и го поставете върху фоновото изображение. Вземете инструмента за бърз избор :

И изберете сивата зона на моделния слой с нея:

Забележка. Можете да използвате други инструменти за избор, като Magic Wand. Важно! Уверете се, че не избирате зони извън косата на модела. Границата на селекцията трябва да минава над зоната на косата, след което с Refine Mask ще коригираме селекцията.

Сега в панела със слоеве включете маската на слоя за слоя с модела:

В момента маската е покрила самия модел и се нуждаем от маската, за да скрием фона около него. За да направите това, кликнете два пъти върху маската, това ще изведе панела със свойства, където щракнете върху бутона "Инвертиране" (Invert):

След това вашият документ трябва да изглежда така:

Ако обърнете внимание на косата, ще видите, че подстригването й има нужда от сериозно подобрение:

И това ни води до основната част от урока. В панела със свойства на маската щракнете върху бутона Mask Edge:

Това ще отвори прозореца за прецизиране на маската и там започва забавлението!

Изберете черно-бял режим на изглед:

Сега нека изобразим радиуса на ръба на маската. Поставете отметка в квадратчето „Покажи радиус“ и леко увеличете стойността на самия радиус от нула:

В резултат на това документът изглежда така:

Ако увеличите стойността на радиуса, дебелината на бялата линия се увеличава.

Сега е време да прецизирате радиуса с инструмента със същото име.

Променете режима на изглед на документа на На слоеве, изключете опцията Show Radius и изберете инструмента Refine Radius:

Коригирайте диаметъра на четката в лентата с опции (в горния ляв ъгъл на прозореца на програмата) в зависимост от размера на изображението и използвайте четката, както е показано на снимката, ще видите как косата ще започне да се "появява" :

Остава да коригирате артефактите по краищата на косата, за да направите това, включете опцията "Ясни цветове" (Decontaminate Colors) и изберете желаната стойност:

Натиснете бутона OK, за да приемете настройките и да излезете от инструмента. Photoshop автоматично ще създаде нов слой с изчистените краища на косата и ще изключи видимостта на стария:

Сега можете лесно да сравнявате подстригана коса преди и след използване на инструмента. Получих го така:

Това е, изборът на коса приключи, надявам се урокът да ви е харесал.

Изтеглете изходни материали, фон и модел, както и готов PSD файл, базиран на материалите от урока:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: