Първоначално кръстосана обработка или кръстосана обработка се наричаше проявяването на един тип филм, използвайки технологията за проявяване на друг тип, например филм с обърнат цвят, използвайки негативния процес. Това донякъде "измести" цветовете и увеличи контраста на снимката.В наше време този процес плавно премина в категорията на специалните ефекти, за да придаде на фотографията креативност и оригиналност. Между другото, смята се, че кръстосаната обработка е придобила популярност благодарение на Instagram.

Снимките с този ефект са забележимо различни от обичайните и изглеждат много креативни и екстравагантни. Тяхната характеристика е повишена наситеност на цветовете и изразена промяна в цветовия баланс.Контрастът се увеличава забележимо, светлините изглеждат като „измити“, а средните и тъмните сенки стават плътно черни. Освен това има цялостно изместване на цвета, т.е. оригиналните цветове се изместват към други нюанси.

Кръстосаният процес сега е ефект за промяна на цвета и подобряване на контраста, използван за лъскави списания, плакати и филмови плакати, модна фотография и т.н., но както посочихте по-горе, той се използва по-често в Instagram.

В този урок ще ви покажа как бързо да създадете ефект на кръстосан процес не само директно във Photoshop, но и в приставката за Adobe Camera Raw.

И тук, и там ефектът се постига с помощта на инструмента Curves (Криви).

Ще работя с това изображение. Задръжте мишката върху снимката, за да видите резултата:

Създаване на ефект на кръстосан процес в Adobe Camera Raw

Първо изберете панела Tone Curve, като щракнете върху втората икона в горния ляв ъгъл на панела.
Има два вида криви в панела - „Точка“ (Точка) и „Параметрична“ (Параметрична), имаме нужда от „Точка“, изберете я, като щракнете върху съответния раздел.

Интерфейс Camera Raw.

Има десетки различни комбинации за създаване на желания ефект, тук ще говоря за тази, която харесвам.

Започнете, като изберете опцията Червено от изскачащото меню на канала и създайте стръмна S-образна крива, като щракнете три пъти по диагоналната линия (веднъж в центъра, веднъж отгоре, при следващия възел на мрежата и веднъж по-долу), разпределяйки точките равномерно по линията. Сега оставете централната точка на място и плъзнете горната точка вертикално нагоре и долната точка вертикално надолу
, за да създадете кривата, показана на снимката:

Крива на червения канал.

След това превключете към зеления канал и създайте друга "триточкова" S-образна крива, но не толкова стръмна

Зелена канална крива

Накрая отидете на Синия канал, не добавяйте никакви точки тук, просто плъзнете долната лява точка вертикално нагоре по левия ръб и горната дясна точка вертикално надолу по десния ръб, както е показано:

Синя канална крива

Разбира се, в зависимост от конкретното изображение, с което работите, можете да промените малко тези настройки (обикновено това е количеството на плъзгане на крайните точки в Синия канал, но отново, това количество зависи от на изображението, с което работите).

Ето как изглежда снимката с тези настройки:

Снимка със завършен ефект на кръстосана обработка, добавен в Adobe Camera Raw.

Ако намерите настройки, които харесвате, не забравяйте да ги запазите като предварително зададени в панела Preset, това се прави по същия начин като запазването на параметрите на персонализирана крива (подробности за запазване на параметри в предварително зададена настройка за по-късна употреба са описани в този урок в стъпка 4.

Създаване на ефект на кръстосан процес в Adobe Photoshop

Принципът за добавяне на ефект към снимка е абсолютно същият като в Camera Raw - с помощта на инструмента Curves. За да бъде ефектът неразрушителен (т.е. напълно редактиран по-късно), както в Camera Raw, кривите не трябва да се прилагат директно, чрез Изображение ->Корекции ->Криви (Изображение ->Корекции ->Криви), а чрез добавяне на коригиращ слой със същото име.

Отворете снимката във Photoshop, в панела със слоеве, като щракнете върху иконата в долната част на панела, добавете коригиращ слой „Криви“ (Криви), в панела със свойства на слоя изберете червения канал, кривата се регулира по същия начин, както в Camera Raw. След това коригирайте кривите на синия и зеления канал. Резултатът трябва да е абсолютно същият:

Кръстосан процес във Photoshop чрез добавяне на коригиращ слой Curves.

След това можете да добавите острота с помощта на филтъра Smart Sharpen (Smart Sharpen) и да увеличите яркостта с контраст, като използвате слоя за настройка на яркостта / контраста (Brightness / Contrast).

Категория: