В тази статия ще разгледаме универсалния инструмент за избор на Adobe Photoshop - Quick Mask. Това е универсален метод за избор, който ни позволява да получим област както с остри, остри ръбове, така и с меки размазани контури, което позволява на обекта да се слее меко с околната среда.

В допълнение, с помощта на "Бързата маска" можем да създадем ефект на винетка, когато обектът върху избраната област плавно и постепенно се слива с околния фон.

Много потребители на Photoshop използват функцията Select ->Modify ->Feather, за да омекотят ръба на селекцията, но тази команда има сериозен недостатък, който е, че не ни дава никаква възможност да видим предварителни резултати и т.н. .Принудени сме да приложим сляпо оперение.

Както ще научим в тази публикация, има много по-добър начин за смесване на ръбове, който е също толкова лесен за използване, но има предимството да ни дава визуализация на резултатите.

За практически пример ще използвам тази снимка, където правя винетка около млада двойка:

Да започваме.

Отворете снимката във Photoshop, конвертирайте фоновия слой в нормален, създайте нов слой под него и го запълнете с бяло. Добра практика е да давате на слоевете смислени имена, когато работите във Photoshop, така че ще преименувам слоевете на „Цвят на фона“ и „Снимка“.

В резултат нашият панел със слоеве изглежда така:

Сега имаме нужда от инструмента Elliptical Marquee

Изберете го от лентата с инструменти и създайте елипсовидна селекция като тази:

Инструментът за овална селекция, подобно на повечето други инструменти за селекция на Photoshop, създава твърд ръб върху избраната област и имам нужда от меки, размазани ръбове, за да създам ефект на винетка.

Преди да разгледаме най-добрия начин за омекотяване на ръбове, нека хвърлим един бърз поглед на стандартния инструмент Edge Feather Tool на Photoshop. Отиваме в раздела на главното меню Selection ->Modification ->Feathering (Select ->Modify ->Feather). Това действие отваря диалоговия прозорец с инструменти, където можете да въведете стойност на радиуса на перото в пиксели:

Всичко това е много добре, но проблемът е как да разбера точната стойност за въвеждане на този радиус? И ми трябва точно точната стойност, защото Ще създам плавен преход между селекцията и белия фон под нея.

Всичко, което мога да направя в този случай, е да избера стойността, като напиша. Първо, ще въведа стойност от 30 пиксела, тази стойност не е нищо повече от мое предположение.

За да приложа действието за разпръскване, натискам бутона OK и гледам в прозореца на работния документ. Какво се промени там? Почти нищо, с изключение на факта, че овалът стана малко по-малък:

Всъщност границата на избраната област вече има перо, но стандартната пътека на Photoshop antpath просто не го показва.

Причината е, че рамката се показва само около пиксели, които са избрани поне 50%. И така, Photoshop ни казва нещо като: "Най-многото, което мога да ви кажа е, че всеки от пикселите, които са в контура на селекцията, е избран повече от 50%. Исках да дам повече информация, но съжалявам, не мога, защото съм разорен “.

За да имате незабавна визуална информация за разпръскването на ръба на избраната област, имате нужда от инструмента Quick Mask.

Използване на бързата маска

За да отмените оформянето на краищата, натиснете Ctrl+Z и стартирайте инструмента за бърза маска, иконата му се намира в долната част на лентата с инструменти. Еднократно натискане ни превключва в режим на бърза маска, повторно - превключва обратно в нормален режим. Има и друг начин за влизане в режим "Бърза маска" , това е чрез натискане на клавиша "Q" на клавиатурата:

И така, щракнете върху иконата, за да превключите към този режим и вижте, че неизбраната област на изображението е маркирана в червено. С други думи, областите от изображението, които не са включени в селекцията, самаркиранив червено, а областите от изображението, които са включени в селекцията, сане са маркираниМожем да видим това перфектно в прозореца на работния документ:

Режимът за бърза маска не ни позволява просто да видим опциите. Освен това прави възможно редактирането на селекцията по начини, които не са налични със стандартните инструменти за селекция. Например, можете да приложите който и да е от филтрите за наслагване на Photoshop!

В този момент имаме рязък преход между избрани и неизбрани области, което означава, че имаме остри ръбове на областите. За да ги размажа, използвам филтъра Gaussian Blur.

За да го активирате, отидете в раздела на главното меню Filter ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur). Ще се отвори диалоговият прозорец на филтъра, преместете плъзгача за промяна на радиуса в него и в същото време наблюдавайте промените в прозореца на работния документ. Веднага щом започнете да движите плъзгача, ще видите, че краищата на бързата маска започват да омекват. Колкото по-напред плъзгате плъзгача за радиус, толкова по-замъглени ще бъдат ръбовете.Край на гадаенето какво се случва с ръбовете, виждаме го в реално време, докато движим плъзгача. На фигурата дадох пример за две стойности на радиуса на размазване. Сега мога ясно да видя, че в моя случай оптималният радиус е 25 пиксела:

След като изберете оптималната стойност на радиуса, щракнете върху OK в работния прозорец на филтъра. А за да приложите действието "Бърза маска" , щракнете върху иконата му в долната част на лентата с инструменти или натиснете клавиша "Q" .

Това действие ни връща към нашия стандартен дисплей за избор, който отново не показва признаци на замъгляване на ръбовете:

Но всъщност сме готови. Единственият оставащ проблем е, че в момента имаме избрана тази част от изображението. Трябва ни външен, но е избран вътрешен. Разменете ги (инвертирайте ги) като натиснете клавишната комбинация Ctrl+Shift+I.

Сега трябва да изтрием избраната област, в момента това е частта от изображението извън контура. За да направите това, натиснете клавиша Delete. Вижте снимката:

Почти готово. Остава само да премахнете "бягащите мравки" , за това натискаме Ctrl + D. Е, това е всичко, получихме крайния резултат:

Категория: