В този урок ще научим основните принципи за създаване и използване на повтарящи се безшевни модели (шаблони) във Photoshop. Като научите принципите за изграждане на шаблони, вие ще разберете, че на практика няма ограничения за креативността да ги използвате във вашите проекти, независимо дали става въпрос за прости листове или фонове и елементи за уеб страница.

произведения с повтарящи се шарки. Първо ще създадем основата за шаблона, след това ще научим как да запазим тази основа като шаблон и след това ще създадем самия шаблон.

Урокът е подходящ за всички версии на Photoshop, като се започне от CS2.

Да започваме.

Стъпка 1. Създайте нов документИ така, започваме със създаването на основата за нашия бъдещ шаблон. За да направите това, трябва да създадете нов документ. Отворете Photoshop и натиснете клавишната комбинация Ctrl + N, след което ще се отвори диалоговият прозорец за създаване на документ. Нека зададем ширината и височината на документа на 100 пиксела, цветът на фона е прозрачен (Transparent), разделителната способност е 72 пиксела / инч. Размерът на документа ще определи размера на основата на шаблона, което ще повлияе на броя повторения на единица площ. Тези. сега създавам основата на шаблона за голям документ, така че за малък документ трябва да използвам документ с по-малка страна.

Когато сте въвели всички параметри, натиснете бутона OK, за да затворите диалоговия прозорец, след което документът ще се появи на екрана. Сиво-бялата шахматна дъска, запълваща документа, ни казва, че фонът е прозрачен. За удобство ще увелича документа, като задържа Ctrl и натисна няколко пъти клавиша плюс ( + ). Научете повече за мащабирането във Photoshop тук.Моят документ има мащаб от 300%:

Стъпка 2. Добавяне на водачи към документа
Трябва да знаем точния геометричен център на нашия документ, за това ние ще зададем водачи. В главното меню в горната част на работния прозорец на Photoshop отидете в раздела Изглед ->Ново ръководство (Изглед ->Ново ръководство), след което ще се отвори диалоговият прозорец за създаване на водачи. Изберете вертикален водач (Вертикално). Ако в полето за въвеждане "Позиция" (Position) имате единици, различни от проценти, щракнете с десния бутон върху полето и изберете проценти. След това въведете 50% и натиснете OK:

Задайте хоризонталния водач по същия начин. В резултат на това вашият документ трябва да изглежда така:

Научете повече за инсталирането и персонализирането на ръководствата за Photoshop тук.

Стъпка 3. Създайте селекция в документаВземете Elliptical Marquee Tool. Преместете курсора на мишката точно в центъра на документа при мерника на водачите, задръжте клавишите Shift + Alt, задръжте натиснат левия бутон на мишката и плъзнете курсора от центъра във всяка посока, за да получите нещо като този кръг:

Не се притеснявайте за точния размер, ние ще коригираме размера по-късно.

Стъпка 4. Запълване на селекциятаСега трябва да запълним селекцията с черно. За да направите това, натиснете клавиша D (след което цветовете в цветния панел стават черно-бели по подразбиране), след това натиснете комбинацията Alt + Delete, селекцията се запълва с основния цвят, в нашия случай черен. Документът трябва да изглежда така:

Премахнете отметката, като натиснете Ctrl+D. Ръбовете на кръга изглеждат нарязани, защото. документът е увеличен с 300%.

Стъпка 5. Клонирайте слояКлонирайте слоя с черен кръг, като натиснете Ctrl+J.

Стъпка 6. Отместете копиетоОтворете диалоговия прозорец Филтър ->Друго ->Отместване и задайте отместването на 50 пиксела по вертикала или хоризонтала и направете не забравяйте да поставите отметка на опцията „Вмъкване на изрязани фрагменти“ (обвиване):

Щракнете върху бутона OK, за да затворите диалоговия прозорец. Документът изглежда така:

Стъпка 7. Дефинирайте документа като моделОтидете в раздела на главното меню Редактиране ->Дефиниране на шаблон (Редактиране ->Дефиниране на шаблон). Ще се отвори прозорец, където въведете име за новия модел и щракнете върху OK:

Готово! Запазихме нашия документ като основа на модела.

Сега нека се опитаме да го приложим в нов документ. Документът с кръговете може да бъде затворен, вече не ни трябва.

Стъпка 8. Създайте нов документ и добавете нов слойСъздайте нов документ, например, 700 на 700 пиксела с бял фон. Създайте нов празен слой в документа, като натиснете Ctrl+Shift+Alt+N.

Стъпка 9. Попълнете документа с шаблонОтидете в раздела на главното меню Редактиране ->Попълване (Редактиране ->Попълване). В диалоговия прозорец изберете „Обикновено“ (Шаблон) и след това вашия шаблон:

След това щракнете върху OK. Photoshop ще запълни цялата област на документа с шаблона:

Моделът е готов. В следващата статия ще разгледаме как да добавите цветове и градиенти към шаблони на Photoshop.

Категория: