Приставката Color Efex Pro е втората от седемте безплатни приставки от Nik Collection, можете да видите списъка с тях, да прочетете описанието и да ги изтеглите безплатно на тази страница.

Плъгинът е набор от много артистични филтри, чийто списък се намира в лявата част на прозореца, както и широк набор от фини настройки за тези филтри, включително инструмент за избор на зона (области) на действие на платното, контролите за тези настройки са разположени отдясно. Също така в долния десен ъгъл има малък прозорец с лупа, в който можете да видите уголемени области от изображението, можете да ги изберете, като преместите курсора на мишката върху основния документ.

И сега още.

Интерфейс за управление

На фигурата по-долу оградих в червено и номерирах бутоните на контролния интерфейс на плъгина:


Интерфейс за управление на плъгина Color Efex Pro.

1. Режими на преглед
Режимите на преглед "преди" и "след" са едни и същи във всички добавки от колекцията. Контролът на режима се намира в горната част на централната част на прозореца. Първият бутон вляво - "Single Image View" , се отваря със стартирането на плъгина. по подразбиране. Този режим показва снимка с приложени филтри. Следващият бутон се нарича „Комбиниран режим“ (Разделен изглед), тук ще ви бъде показано състоянието преди и след едновременно точно в едно изображение, оригиналът и редактираното са разделени с червена линия. Е, третият, най-популярен режим е "Преглед в режим на сравнение" , при който два документа ще бъдат показани едновременно в прозореца на приставката, единият "преди" , другият "след" .В същото време можете да изберете изображенията да са едно под друго (оптимално за хоризонтална ориентация на снимки) и едно срещу друго (едно до друго) за снимки с вертикална ориентация. Можете да видите как работят режимите на преглед на конкретен пример в това кратко видео.

2. Бутон за сравняванеБутонът за сравняване ви позволява да включите или изключите визуализацията на състоянието на изображението, избрано в хронологията на действията, за сравнение с редактираното изображение. Ако състоянието на историята не е избрано, оригиналното изображение се показва по подразбиране. Натиснете и отпуснете този бутон, за да превключите между двете състояния. Бутонът е наличен само в изглед на единично изображение.

3. Инструмент за мащабиранеИнструментът за мащабиране ви позволява да увеличите мащаба на показаната снимка. Щракването върху бутона "Мащабиране" незабавно ще увеличи или намали стойността на мащаба (100% по подразбиране).

4. Бутон за избор на фонКато щракнете върху този бутон можете да изберете цветовете на фона под снимката, в момента има три налични цвята - черно, бяло и средно сиво.

5. Бутони за инструменти за показване на палитриТези два бутона отварят и затварят дясната и лявата палитра с инструменти според местоположението им. Изключването на дисплея на палитрата дава повече място за разглеждане на изображението.

Филтри


Color Efex Pro плъгин филтри

1. Списък с филтриСписък с филтри показва всички намерени филтри в избраната категория. След като щракнете върху филтър, можете да използвате клавишите със стрелки нагоре и надолу, за да преминете към следващия или предишния филтър, за да покажете неговия ефект.

2. Категориите на филтъраКатегориите ви позволяват да сортирате предоставените филтри. Когато щракнете върху избраната категория, ще се покажат само онези филтри, които принадлежат към тази категория. Кликнете върху категорията "Всички" , за да се покажат всички филтри.

3. Бутон за любимиКогато щракнете върху бутона със звезда вляво от името на филтъра, този филтър се добавя към категорията за любими и звездата ще стане жълта. За да премахнете избора на филтър като любим, натиснете отново звездата.

4. Показване на бутона за предварително зададени опции на филтъра
Бутонът вдясно от името на филтъра отваря предварително зададените опции, налични за този филтър. Предварително зададените настройки в Color Efex Pro 4 показват диапазона от налични опции за определен филтър. За разлика от други продукти на Nik Collection, в Color Efex Pro 4 не можете да създавате или импортирате персонализирани предварително зададени настройки. За да запазите един или повече филтри с персонализирани настройки, щракнете върху бутона "Запазване» (Запазване на рецепта), на фигурата по-горе е номер 22, за да създадете персонализирана настройка (предварителна настройка).

5. Стрелка за показване на интерфейса на филтъраЩракването върху стрелката показва/скрива контролите на филтъра.

6. Активиране на квадратчето за отметка на филтъраПремахването/маркирането на това квадратче за отметка активира/деактивира филтърния ефект върху вашата снимка.

7. Меню за управление на филтъраНатискането на този бутон отваря меню с четири опции:

  • Копиране на контролни точки: Изберете тази опция, за да копирате всички контролни точки в текущия филтър в клипборда. Това може да бъде полезно за по-късно поставяне на копираните контролни точки в друг филтър, така че същите зони на действие на платното да бъдат избрани в другия филтър.
  • Поставяне на контролни точки: Изберете тази опция, за да поставите всички копирани контролни точки в текущия филтър.
  • Филтър по подразбиране (запазване на CPs): Изберете тази опция, за да нулирате филтъра до стойностите му по подразбиране, като същевременно добавяте контроли към вашата снимка. точки.
  • Нулиране на филтъра (изтриване на CPs)): Нулиране на филтъра до стойностите по подразбиране и изтриване на всички контролни точки.

8. Премахване на филтъраКликнете върху кръста, за да премахнете филтъра.

9. Контроли за конкретен филтърТози блок съдържа плъзгачи за настройки, те са индивидуални за всеки филтър.

10. Бутон за раздел на точка на прекъсванеЩракването върху тази стрелка показва секцията с контроли, налични за точки на прекъсване, която е затворена по подразбиране.

11. Добавете контролна точка със 100% непрозрачност(Добавяне + (100%) контролна точка) За да добавите контролна точка, щракнете върху този бутон и след това върху изображението, където искате да поставите контролна точка. Когато щракнете върху бутона, плъгинът автоматично настройва плъзгача за действие на филтъра върху основното изображение на 0%, в резултат на което текущият филтър действа само върху областта, избрана от контролната точка, освен това настройва плъзгача с непрозрачност на самата контролна точка до 100%.

12. Добавете контролна точка с непрозрачност 0%(Добавяне на + (0%) контролна точка)
Същото като стъпка 11, с изключение на това, че плъзгачът за непрозрачност на самата контролна точка е зададен на 0 %.

Забележка. Прочетете повече за задаването на точки на прекъсване тук.

13. Плъзгач за непрозрачност
Плъзгачът за непрозрачност контролира общата непрозрачност на текущия филтър. Плъзгачът Opacity автоматично се задава на 0%, когато добавитеbreakpoint + (100%), но може да се регулира и ръчно.

14 Действие за активиране/деактивиране на контролна точкаСлед добавяне на контролна точка към изображение, квадратчето за отметка вдясно от името му автоматично се маркира. Ако премахнете отметката от квадратчето, ефектът от точката на прекъсване върху изображението ще бъде деактивиран. Щракнете върху заглавие на колона, за да покажете или скриете ефектите на всички точки на прекъсване.

15. Размер на обхвата на точката на прекъсванеТази колона показва зоната на действие на всяка точка на прекъсване като процент от цялото изображение.

16. Показване на обхвата на контролната точкаПоставянето на отметка в квадратчето позволява показването на обхвата на точката. Колкото по-светла е зоната, толкова по-силен е ефектът на точката.

17. Бутон за групови контролни точкиИзползвайте клавишите Cntrl или Shift, за да изберете няколко контролни точки и щракнете, за да ги групирате. След това всички настройки, с изключение на промяната на размера на обхвата, ще бъдат коригирани синхронно за всички точки в групата.

18. Бутон за разгрупиранеЗа да премахнете всички контролни точки от група, изберете групата и след това щракнете върху този бутон.

19. Бутон за дублиранеКогато щракнете върху този бутон, избраните точки ще бъдат дублирани.

20. Бутон за изтриванеНатискане на бутона за изтриване на избрани точки.

21. Добавяне на филтърЩракнете върху този бутон, за да добавите нов празен филтър, който след това може да бъде попълнен с един от филтрите от списъка с филтри. Това ви позволява да добавяте допълнителни филтри към вашата снимка.

Прочетете повече тук.

Категория: