В тази поредица от уроци ще ви покажа как да коригирате проблеми с тона и цвета в снимките и как да подобрите светлинния баланс с помощта на инструментите на Photoshop, а именно командите Нива (Lewels), Криви (Curwes) и Яркост . / Контраст» (Яркост/Контраст).

Освен това, за да постигнем по-добри резултати, в повечето случаи корекцията и корекцията са по-ефективни не върху цялата площ на фотоплатното, а върху определени проблемни области, за които ще приложим коригиращи слоеве и маски на слоеве.

Ще научим колко е важно да разбираме как да четем и работим с хистограма на изображение и как цветните канали работят, за да възпроизведат милионите възможни цветове в нашите изображения.

Ще научим как да коригираме цвета с помощта на инструментите Color Balance, Hue/Saturation и Vibrance, как да направим цветовете на снимка „по-топли“ или „по-студени с инструмента Photo Filter и как да го направим всичко наведнъж в Camera Raw, без дори да използвате Photoshop, и много, много повече!

В този първи урок ще разгледаме три прости и най-популярни команди на Photoshop за коригиране на тонални проблеми и цветови отливки в изображение – Auto Tone, Auto Contrast и Auto Color. correction” (Auto Color).

Сега, преди да започнем, е важно да отбележим, че като толкова много неща в живота, „популярен“ не означава непременно „най-добър“ и тези три отбора не са изключение. Трябва да се разбере, че тяхната простота и скорост на използване ги правят толкова популярни. Освен това не е необходимо да знаете нищо за това как работят тези команди, за да получите прилични резултати.

Но с предимствата на скоростта и лекотата на използване, командите имат и сериозни недостатъци, а именно, че предлагат само най-основните методи за корекция на изображението и са напълно автоматизирани, без никакви опции за контрол или настройки за най-добри резултати .

Ако след прилагането на тези команди резултатите ни харесват, тогава много добре, ако не, тогава ще бъдем принудени да се обърнем към някои по-сложни инструменти, например "Нива" или "Криви" .

Тези три автоматични команди на Photoshop са най-подходящи за изображения, за които не искате да прекарвате много време в ретуширане.

Нека да разгледаме как работят и да сравним резултатите, които ни дава всяка команда.

В този урок ще работя със снимката по-долу, тя има някои очевидни проблеми, а именно нисък контраст и неприятен зеленикав оттенък:

Оригинално изображение.

И така ще изглежда коригираното изображение:

Крайно изображение.

Кой инструмент да използвате, когато

Както казах, не е нужно да знаете как работят тези инструменти, но трябва да знаете нещо друго - в кои случаи трябва да дадете предпочитание на един или друг инструмент, за да получите по-добри резултати.

За да ни е малко по-лесно да се справим с този проблем, нека повторим малко теорията. Както знаете, цялото разнообразие от цветове, показвани на монитора на компютъра, се генерира чрез изместване на трите основни цвята - червен, зелен и син.

Бялото се получава чрез смесване на червено, зелено и синьо в равни пропорции и пълен интензитет. Черното е пълното отсъствие на трите основни цвята. Жълтото например се получава чрез смесване на червено и зелено.Смесете червено и синьо и ще получите магента, докато зеленото и синьото заедно правят тюркоаз. Приложете промени в червено, зелено и синьо в различни пропорции и техните нюанси във всички възможни нюанси и ще получите милиони и дори милиарди цветове.

Photoshop смесва тези три основни цвята с помощта на цветни канали. Един канал за червено, друг за зелено и трети за синьо. Можем да намерим тези цветни канали в панела Канали, който по подразбиране е вложен в същия стек като панела Слоеве. Кликнете върху неговия раздел в горната част на групата панели, за да го отворите:

Отворете панела с канали, като щракнете върху съответния раздел.

В панела виждаме червени, зелени и сини канали, плюс четвърти RGB канал, разположен в горната част на панела. Не позволявайте на RGB канала да ви заблуди, това всъщност изобщо не е канал. RGB означава "червено, зелено и синьо" и е просто комбинация, композиция от червени, зелени и сини канали, работещи заедно, за да ни дадат пълноцветно изображение.

Ако погледнете миниатюрите за визуализация на червения, зеления и синия канал, ще забележите нещо, което може да изглежда малко изненадващо - тези цветни канали всъщност изобщо не са цветни! Вместо това всяко от тях е полутоново изображение. Всъщност, ако ги разгледаме по-отблизо, можем да видим, че черно-бялото изображение на всеки канал е различно от другото. За да видите как изглежда всеки канал в документа, просто щракнете върху него. Например, ще щракна върху червения канал, за да го избера:

Изберете червения канал.

С избрания червен канал, пълноцветната версия на моето изображение в документа временно се заменя с версия в сива скала. И така, какво означава черно-бяло изображение, когато червеният канал е активен? Ето как Photoshop показва интензитета на червеното в картината - колкото по-ярка е зоната, толкова повече червено се добавя към пълноцветната версия, докато по-тъмните зони имат по-малко наситено червено.Чисто белите зони в черно-бялото изображение имат червено в пълния си интензитет, докато черните зони изобщо нямат червено:

Преглед на червения канал. Светлите зони съдържат повече червено от тъмните.

За да видя как изглежда зеленият канал в документа, ще щракна върху него в панела с канали.

Това действие временно ще деактивира показването на червения и синия канал, показвайки ми само зеления канал в документа. Тук виждаме друго изображение в сива скала, но то е малко по-различно от това, което видяхме с червения канал. Това е така, защото интензитетът на зеленото в различните области на снимката е естествено различен от интензитета на червеното. Отново, колкото по-светла е зоната, толкова по-интензивно е зеленото в нея, докато по-тъмните зони имат по-малко наситено зелено. Всички области с чисто бяло имат зелено с пълен интензитет, докато областите с чисто черно изобщо нямат зелено:

Визуализация на зелен канал. По-светли зони=по-интензивно зелено, по-тъмни зони=по-малко зелено.

Ако сега погледнем черно-бялото изображение на синия канал, той също ще бъде различен от другите и ще работи по абсолютно същия начин. Снимката ми съдържа много синьо (или всеки друг цвят, който използва синьо като основна съставка), така че синият канал изглежда по-тъмен като цяло от червения и зеления канал:

Преглед на син канал. Колкото по-светла е зоната, толкова повече синьо е включено в цветовата смес в пълен цвят.

И така научихме, че Photoshop смесва червените, зелените и сините цветови канали, за да възпроизведе всички цветове, които виждаме в изображението. Сега, въз основа на това, нека се опитаме да разберем кой от трите разглеждани инструмента е по-добре да се използва кога.Всяка от трите автоматични команди манипулира цветовите канали по различен начин, което води до различни резултати. След това ще опиша накратко как работи всеки, преди да ги разгледаме в действие.

Инструментът за автоматичен контраст е най-основният и лесен от трите, обсъдени в този урок. Когато го изберем, Photoshop анализира комбинацията от трите цветови канала (с други думи, третира и трите, сякаш са едно черно-бяло изображение) и просто преобразува тъмните пиксели в чисто черни, изсветлява светлите пиксели в чисто бели и преразпределя всички други тонални стойности между тях. Резултатът е изображение с подобрен общ контраст. Важно е да се отбележи, че тъй като третира и трите цветови канала като едно съставно изображение, Auto Contrast не променя цветовете в изображението. Той просто повишава общия контраст, което го прави добър избор за изображения, които не страдат от проблеми с цвета.

Автоматичният тон е подобен на автоматичния контраст по това, че потъмнява тъмните пиксели до чисто черни, осветява светлите пиксели до чисто бели и преразпределя всички други тонални стойности между тях, но има една основна разлика. Той прави това не на базата на три канала, смесени в един, а на базата навсеки канал поотделно, което означава, че червеният, зеленият и синият канал също ще бъдат настроени индивидуално. Знаем, че Photoshop използва стойностите на яркостта във всеки отделен цветен канал, за да определи колко от всеки цвят да се смеси в пълноцветната версия, така че чрез промяна на цветните канали независимо, ние ще променим цветовете в пълноцветната снимка, защото стойностите на яркостта в каналите са променени. Това означава, че за разлика от Auto Contrast, който не прави нищо повече от увеличаване на общия контраст, Auto Tone променя цветовете в изображението едновременно с увеличаване на контраста. Ако дадено изображение има нежелан цвят, Auto Tone може да успее да го коригира.

Автоматичният цвят е подобен на автоматичния тон. Той също така потъмнява тъмните пиксели до черни и изсветлява ярките пиксели до бели за всеки канал, така че червеният, зеленият и синият канал да се регулират отделно и независимо. Но Auto Color отива една крачка напред. Вместо просто да преразпределя всички тонални стойности между тях, той се опитва да коригира всеки нежелан цвят, като неутрализира средните тонове в изображението. Това обикновено (но не винаги) прави Auto Color най-добрия избор за автоматично коригиране на контраста и едновременно разрешаване на проблеми с цвета.

В следващата статия ще ви кажа как правилно и ефективно да използвате инструментите за автоматична настройка на изображението.

Категория: