Много потребители публикуват свои снимки в интернет, в социалните мрежи, в лични блогове, в корпоративни уебсайтове, фотобанки, изпращат ги по имейл и др.

Например, публикувайки снимката си в някой Vkontakte, потребителят иска данните в снимката, за да може да разбере автора на снимката и как да се свърже с него.

Е, или естественото желание на всички автори на снимки е да защитят авторските си права.

Съвременните цифрови фотоапарати, дори и евтини фотоапарати насочи и снимай, с определени настройки веднага въвеждат информация за собственика на снимката, но това не е опция, т.к. преди да бъде публикувана в интернет, снимката обикновено се обработва в различни редактори.

В тази статия ще научим как да вграждаме информация за авторски права и собственик директно във файл със снимки с помощта на Photoshop.

Например, искам да кача тази снимка в сайта:

Преди да направя това, искам да добавя моите контакти и информация за авторски права към изображението. Най-лесният начин да направите това във Photoshop е да отидете на „Информация за файла“ (File Info) през раздела „Файл“ (File) на главното меню:

Ще се отвори диалоговият прозорец с информация за файла.

В горната част на диалоговия прозорец ще видите поредица от раздели с имена като Описание, IPTC, Данни за камерата и др.д. Всеки раздел е категория с метаданни и всяка категория има свой собствен панел в диалоговия прозорец с подробности:

Общо тези данни се наричат „метаданни“. Нека дефинираме какво се счита за метаданни:

Метаданните са набор от стандартизирана информация за файл, като име на автор, резолюция, цветово пространство, авторски права и ключови думи за снимки. Например, повечето цифрови фотоапарати вграждат основна информация за изображението във файла с изображение, като височина, ширина, файлов формат и времето, когато изображението е направено. Метаданните могат да се използват за ускоряване на работния процес и организиране на файлове.

В повечето случаи метаданните остават във файла дори когато файловият формат се промени (напр. PSD към JPG.webp). Метаданните също остават, когато файловете се поставят в документ на Adobe или друг проект.

За нашите цели ще ни трябва една единствена категория метаданни, разположена в първия (ляв) раздел на диалоговия прозорец, това е Описание, отваря се първо по подразбиране, ако по някаква причина не е отворена, щракнете върху върху нея:

Панелът „Описание“ съдържа полета за въвеждане на цялата ни информация, като име на автора, описание на изображението, ключови думи, които да помогнат на хората да намерят изображението при търсения, информация за авторски права и др. Първото поле в горната част на списъка,Заглавие на документа (Заглавие на документа) , не е толкова важно, но все пак можете да въведете името на файла с изображение. В моя случай нека бъде "photo_HDR" .

ПолетоAuthor (Автор), намиращо се под „Заглавие на документа“ е много по-важно за данните за автора. Тук въвеждате вашето име като име на автора на изображението.

По-долу е полетоЗаглавие на автора (Заглавие на автора). Това обикновено показва позицията на лицето, което е направило снимката, или просто оставете това поле празно. Всичко, от което наистина се нуждаете, е вашето име в полето "Автор" .

След това въведете описание на изображението в полето Описание. Опитайте се да предадете съдържанието на изображението възможно най-точно и кратко.

По-долу е полето „Ключови думи“. Това също е важно поле, тъй като използването на ключови думи прави много по-лесно потребителите да намерят изображение при търсене. В допълнение, ключовите думи правят много по-лесно намирането на желаното изображение в Adobe Bridge. Ключовата дума всъщност може да бъде една, две или повече думи, разделени със запетаи или точка и запетая.

Ето как изглежда моят диалог сега:

Следва състоянието на авторските права (Защитено с авторски права). По подразбиране е зададено на „Неизвестно“. Кликнете върху думата „Неизвестно“ или върху малката стрелка вдясно от думата и изберете реда „Защитено с авторски права“ от списъка, който се отваря.Моля, обърнете внимание, че простото заявяване, че това изображение е защитено с авторски права, не е правно основание за извършване на каквото и да е:

След като сте избрали „Защитено с авторски права“, въведете информацията си за авторски права в полетоCopyright Notice(Забележка за авторските права). Това обикновено включва символа за авторски права ©, датата и вашето име. За да добавите символа ©, задръжте натиснат клавиша Alt и натиснете последователно клавишите 0 1 6 9 на цифровата клавиатура.

Не на последно място е информацията за интернет ресурса (URL) на автора. Въведете тук адреса на вашия уебсайт или начална страница, която зрителят може да посети, за да научи повече за автора. След като въведете URL адреса, можете да щракнете върху бутона вдясно от полето, за да се уверите, че сте въвели правилно адреса на сайта:

След като сте въвели цялата информация и сте се уверили, че всички данни са правилни, щракнете върху бутона OK в долния десен ъгъл на диалоговия прозорец, за да го затворите и да запазите информацията.

За да вградите най-накрая новата информация във файла с изображението, трябва да запишете изображението чрез раздела на главното меню Файл ->Запазване (Файл ->Запазване).

Следващият път, когато отворите отново това изображение във Photoshop и отворите диалоговия прозорец Информация за файла, ще видите всичките си авторски права и информация за контакт.

Внимание! Когато записвате за уеб, трябва да изберете произволен ред в списъка с метаданни, с изключение на „Не показвай“ (Няма).

Категория: