Искало ли ви е някога да поставите вертикален или хоризонтален водач точно в средата на документ на Photoshop? Или да поставите водач на, да речем, 42 пиксела от десния край на документа? И да разделите документа на десет ленти или например на дванадесет еднакви части? Подобни и, разбира се, много по-сложни действия за маркиране на документ, уеб дизайнерите постоянно трябва да извършват, и не само те.

Приложението GuideGuide прави тази работа във Photoshop много по-лесна.

Ето как изглежда този скромен панел, който улеснява живота на уеб дизайнера в оформлението на бъдеща уеб страница:

Показах възможностите на това разширение в кратко видео:

Но ще трябва да го изтеглите и инсталирате сами с помощта на Adobe Extension Manager CC. За да започнете, изтеглете тази безплатна програма от официалната страница на Adobe (файловете AdobeExtensionManager_CC_LS20.exe и AdobeExtensionManager_CC_LS20.7z) и я инсталирайте.

След това трябва да изтеглите самото разширение GuideGuide от сайта на неговия автор и да разархивирате архива (има панели за по-ниски версии на Photoshop в секцията Версии). В момента най-новата версия на този файл с разширение се нарича guideguide-2.1.3.zxp.

След това инсталирайте Adobe Extension Manager CC, ако след инсталацията стартира, затворете го и стартирайте програмата вече отиме на администратор.

След това щракнете върху раздела „Файл“ и потърсете къде сме запазили файла guideguide-2.1.3.zxp и след това щракнете двукратно върху него:

Това е, разширението е инсталирано. Можете да отворите панела през Window ->Extensions ->GuideGuide:

Остава да разберем как работи. Отляво виждаме бутона Grid, в този раздел можете сами да подреждате водачи, а отдясно - бутона Sets, има 4 предварително зададени комплекта и, разбира се, можете сами да създавате и запазвате комплекти.

Нека видим как работи това прекрасно разширение. Долу вдясно има два бутона, които ви позволяват да създадете хоризонтална и вертикална водач, която да минава точно в центъра на документа. Кръстосаният кръг премахва всички водачи, а бутонът плюс е необходим, за да запазите комплекта.

Всяко поле за въвеждане има икона, показваща за какво ще служат въведените числа. Освен това, когато задържите курсора на мишката върху полетата за въвеждане, се появяват подсказки на английски, но те са толкова прости, например „ширина на колона“, че почти всеки потребител ще ги разбере.

В примера разделих документа на пет еднакви вертикални колони и в допълнение създадох хоризонтални водачи от 30 пиксела. отгоре и 50 пиксела. отдолу:

Категория: