Adobe твърди, че най-новата версия на Photoshop, пусната през 2021 г., може да работи до 50% по-бързо на оборудвани с Apple M1 MacBook Air, MacBook Pro и Mac mini. Първите бенчмаркове – включително нашите собствени – вече са налични и те не отговарят напълно на това твърдение, но предполагат, че потребителите на Photoshop ще видят значителни подобрения спрямо по-старите версии на Photoshop, които не работят с процесор M1.

На всички тествани компютри, получени от услугата на Apple, между другото, ние изпълняваме бенчмарк на Photoshop, прилагайки серия от 10 филтъра към стоково изображение на PCMag.Какво открихме в нашите първи тестове: Нашият собствен тест за производителност на Photoshop е с 16% по-бърз при стартиране на най-новата версия на Photoshop на MacBook Pro, оборудван с M1, в сравнение с най-новата програма Creative Cloud, която пуснахме в края на миналата година на M1 Mac. Други бенчмаркове показват още по-големи печалби в сравнение с по-старите версии на Photoshop, които са предназначени за процесори на Intel и работят в емулационния слой Rosetta 2 на Macbook, използвайки чипа M1.

Тестване на Native срещу Rosetta

Твърдението на Adobe за 50% подобрение на производителността се основава на средни стойности на различни операции на Photoshop, извършени във вътрешните тестове на компанията. Те включват отваряне и стартиране на филтри, както и изчислително интензивни операции, като запълване с съзнание за съдържание и избор на обект. Adobe отбелязва, че някои от тези операции са „забележимо по-бързи“, което вероятно ще зарадва фотографите и другите дигитални художници, които използват Photoshop през целия ден.

Разбира се, всеки дизайнер използва Photoshop по различен начин, както и всеки бенчмарк. Нашият тест включва определяне колко време отнема прилагането на серия от 10 филтъра и ефекта към JPG.webp изображение. Въпреки че тестът се е променил малко през годините, много от операциите не са се променили много от пускането на Photoshop CS6 преди почти десетилетие. Те включват преоразмеряване на изображението, прилагане на ефекти на акварел и витражи и използване на няколко вида филтри за размазване.

Ето разбивката на това колко време отнеха нашите 10 тестови филтъра на новата версия на софтуера M1 (версия 22.3) в сравнение с това колко време отне, когато пуснахме същата версия да работи в слоя за емулация на Rosetta 2:

Събирайки числата за всеки филтър, целият тест отне 2 минути и 17 секунди (2:17) на 13" MacBook Pro с процесор M1, работещ с версия 22.3 фотошоп. Когато проведохме теста за втори път, използвайки версия 22.3 в режим на принудителна емулация, целият тест отне 2 минути и 31 секунди. Въпреки че повечето хора няма да стартират най-новата версия на Photoshop за M1 в режим на емулация, Adobe препоръчва използването на този подход, ако срещнете известни грешки или проблеми със съвместимостта.

Когато тествахме същия лаптоп миналата есен, тестването му отне 2 минути и 43 секунди (2:43), докато използвахме текущата тогава версия на Creative Cloud Photoshop (версия 22.2) в режим на емулация. Като цяло това е с 16% по-добро от оптимизирания софтуер, работещ на M1.

В диаграмата по-долу можете също да видите как местните резултати от 22.3 се сравняват с няколко конкурентни лаптопа. Разбира се, системите, които не са на Apple, не използват оптимизираната за M1 версия на софтуера.

Увеличението зависи от състава на справката

Въпреки че нашият тест използва много „класически“ филтри и ефекти, които не са непременно оптимизирани, за да покажат възможностите на модерните процесори като M1, ние вярваме, че той е представителен за много работни процеси в реалния свят.

Други тестове използват алтернативни работни потоци, които зареждат компютърните ресурси по различен начин. Един от новите бенчмаркове е разработен от Puget Systems, малка фирма, която изгражда персонални компютри, специално проектирани за сложните работни процеси на дигиталните артисти. Подобно на нашия тест, бенчмаркът на Puget включва преоразмеряване на изображението и много ефекти на замъгляване, но също така добавя особено интензивните задачи на Content Aware Fill и Photo Merge.

Използвайки Mac mini с референтния Puget, PetaPixel демонстрира 33% увеличение на производителността. Това е двойно повече от това, което показа нашият тест, въпреки че не е чак 1,5x средната стойност, която Adobe твърди.

Личен опит с използването на Photoshop на Macbook M1 от автора на канала "I see widely" :

Все пак, дори увеличение от 16% е впечатляващо, като се има предвид, че подобренията са ограничени само до софтуерни настройки. Photoshop, работещ в емулационния слой Rosetta 2 на M1 Mac, вече се конкурира с резултатите на много лаптопи с процесори Intel Core i5 и Core i7, които работят с Photoshop естествено.

Това означава, че лаптопите, оборудвани с Apple силикон, имат ясно предимство пред конкурентните машини за креативни професионалисти, които често използват продукти на Adobe. И това предимство вероятно ще се увеличи, тъй като Apple пуска още по-бързи процесори през следващата година, а разработчиците на приложения пускат версии на своите програми, които поддържат M1.

Adobe вече актуализира други приложения и функции на Creative Suite, за да работят на M1, включително Lightroom и Camera RAW.

Компанията отбелязва, че има няколко модула на Photoshop, които все още не работят на M1, дори в последната версия, пусната тази седмица. Те включват покана за редактиране на облачни документи и предварително зададени настройки за синхронизиране. Ако често използвате тези функции, може да искате да отложите актуализирането на приложението до най-новата версия. В противен случай актуализацията няма да е излишна за тези, които използват Photoshop на най-новите Mac.

Категория: