В предишния урок (част 3) разнообразихме движението на снежинките, създадохме слоеве със снеговалеж с различна скорост и подготвихме снимка, към която ще анимираме.

Вижте също част 1 и част 2 от този урок.

В тази част ще прехвърлим снежната анимация към фоновата снимка и ще коригираме мащаба и височината на падащите снежинки.

И най-важното, за да направим снеговалежа реалистичен и обемен, ще създадем няколко нива на снеговалеж, разположени на различни разстояния в перспектива.

Ето какво трябва да получим:

Добавяне на сняг към снимка

По-рано преобразувахме всички анимационни слоеве в един интелигентен обект и го нарекохме „Снеговалеж“. Отворете този документ, в панела със слоеве щракнете върху слоя "Снеговалеж" и като нормален слой го преместете на фоновото изображение. Прочетете повече за преместването на изображения от един документ в друг тук и тук.

Други статии за анимация на снеговалеж:
Анимация на сняг във Photoshop.
сняг: различна плътност и посоки на падащи снежинки

Линейният размер на анимационния слой "Снеговалеж" е по-голям от този на фоновото изображение, така че намалете мащаба на дисплея, активирайте инструмента "Свободна трансформация" и като запазите пропорциите (задръжте Shift), намалете размер на слоя "Снеговалеж" , така че ширината на този слой да е малко по-голяма от фоновото изображение:

Ако времевата линия все още не е отворена, отворете я (Прозорец ->Времева линия или Прозорец ->Времева линия) и, ако е необходимо, щракнете върху бутона Създаване на времева линия за видео.

Настройте маркера за край на работната зона на 04:00F:

Натиснете интервала, за да видите получената анимация. Както споменахме по-рано, изобразяването на анимациите във Photoshop може да отнеме известно време. Ето как трябва да изглежда:

Сега нека направим друг слой снеговалеж на фона на композицията. За да направите това, първо копирайте слоя "Snowfall" , кръстете новия слой "Snowfall-1" и изключете видимостта на оригиналния слой "Snowfall" . Намалете хоризонтално размера на слоя „Snowfall-1“ с инструмента Free Transform и също го намалете вертикално, но в по-голяма степен, така че скоростта на падащите снежинки на заден план да е по-бавна.Тъй като снеговалежът ще бъде разположен на заден план, той е подчинен на закона за намаляване на перспективата, което означава, че горната граница на падането на снежинките ще бъде по-ниска, а долната граница ще бъде по-висока. За да промените границите, добавете маска на слоя към слоя, вземете черна четка и рисувайте върху краищата на слоя:

Ето как трябва да изглежда анимацията на този слой:

Нека направим слой сняг между преден и заден план. Дублирайте слоя "Snowfall" и включете видимостта на копието, преименувайте копието на "Snowfall-2" . Намалете слоя пропорционално и го преместете наляво, както е показано на снимката:

Копирайте този слой, обърнете го хоризонтално и го преместете надясно, така че да докосне левия край на оригиналния слой:

Сега имаме активен слой "Snowfall-2 copy" . Задръжте Ctrl и щракнете върху слоя "Snowfall-2" , за да го изберете, след което натиснете Gtrl+G, за да групирате двата слоя? Преименувах групата на „Средна“. Добавете маска на слоя към групата и рисувайте около краищата с черна четка:

Анимацията на средата, с изключена видимост на предната и задната част, ще изглежда така:

Сега нека създадем слой със снежинки, падащи точно пред камерата. За да направите това, копирайте отново слоя "Snowfall" , преименувайте го на "Snowfall big" , активирайте инструмента "Free Transform" и значително увеличете слоя:

Можете също да добавите замъгляване по Гаус към слоевете на преден план.

Това е всичко със създаването на слоеве.Но сега нашите снежинки са черни, но като цяло изглеждат бели. Сега ще го поправим. Включете видимостта на всички слоеве и копия "Snowfall" и групата "Medium" , като използвате клавиша Ctrl, изберете всички тези слоеве и натиснете Crtl+G върху групата. Ще получите нова група, която съдържа всички слоеве с анимация.

Създайте обратен коригиращ слой над групата и приложете изрязваща маска към него, така че коригиращият слой да засяга само слоевете в групата:

Ето какво имаме:

В следващата статия ще ви кажа как да направите GIF анимация във Photoshop, да я оптимизирате и да намалите размера на GIF файла, както и как да промените размера на снежинките на всички анимационни слоеве наведнъж.

Категория: