Поставянето на реалистичен падащ сняг върху снимка е много трудна задача във Photoshop, а анимирането на снежинки го прави още по-трудно.

Но в този урок ще ви покажа доста прост начин за анимиране на сняг, което е възможно във версии на Photoshop CS6 и по-нови. Падащите снежинки ще бъдат поставени на няколко нива в перспектива и снегът ще изглежда много истински.

Получената анимация може да бъде насложена върху всяко изображение и запазена като GIF или дори като MP4 видео.

Освен това прилагането на този алгоритъм за наслагване на падащ сняг дава на снимката някакъв 3D ефект.

Вижте готовото GIF изображение:

Да започваме!

Други статии за анимация на снеговалеж:
Реалистичен снеговалеж: анимация на вертикално падащи снежинки.
Анимация на сняг: различни плътности и посоки на падащи снежинки Анимация на снежинка: наслагване на снеговалеж върху снимка

Част 1. Създаване на снежинки за анимация

Създайте нов документ с размери 800 x 800 пиксела във Photoshop на бял фон.

Вземете инструмента Brush Tool, задайте твърдостта на 100% и задайте диаметъра на печат на малък размер, нещо като 4 пиксела? цвят - черен 000000.

Създайте нов слой в документа (Ctrl+Shift+Alt+N), поставете черни точки върху този слой, равномерно разпределени върху платното, опитайте се да избегнете групи от точки в една област. Всяка точка в бъдеще ще бъде снежинка, като в същото време преименувайте този слой на "Snowflakes" , което се превежда от буржоазен като "Снежинки" .

Ето какво приблизително трябва да получите:

Част 2. Подготовка на снежинки за анимация

Преди да започнете да изпълнявате анимацията е важно да изясните каква е траекторията на падащите снежинки, т.е. откъде ще паднат снежинките върху нашето платно.

В природата снежинките не падат от небето в права линия, като дъждовните капки, а също се движат от една страна на друга:

Съответно трябва да анимираме не само падане надолу, но и падане с едновременно движение от една страна на друга.

Ще започнем анимацията, като анимираме движение отстрани.

Отваряне на панела Window ->Timeline (Window ->Timeline), този панел, започвайки от Photoshop CS6, става все повече и повече подобен панел в пълноценни програми за нелинейно видеоредактиране в реално време, като Adobe Premiere Pro или Pinnacle Studio.При редактирането на видео се нарича "панел на времевата линия" .

И така, след като отидете в раздела Window ->Timeline, се отваря Photoshopped версия на панела timeline, по подразбиране изглежда така:

В центъра на панела има бутон „Създаване на времева линия на видео“ (Създаване на времева линия на видео), щракнете върху него. Ако бутонът има различен текст (Създаване на рамкови анимацииилиСъздаване на рамкови анимации), щракнете върху триъгълника вдясно от бутона и изберете желаният артикул от списъка:

Сега, след като времевата линия е създадена и това е лилавата лента на панела, можете да промените нейния мащаб на показване с помощта на плъзгача в долната част, това ще ни трябва за удобно вмъкване на времеви маркери:

Тъй като в панела със слоеве, освен фоновия, имаме само един слой "Снежинки" , можете да го видите и на времевата линия.
След това щракнете върху триъгълника вляво от името на слоя, ще се отворят три нови реда. Уверете се, че плъзгачът на плейъра е от лявата страна на скалата и щракнете върху иконата на хронометър разположен вляво от думата "Позиция » (Позиция). Това действие автоматично ще вмъкне маркер за ключов кадър в първия кадър на нашата бъдеща анимация:

За удобство при създаване на движение на снежинки, поставете хоризонтални водачи върху документа. Увеличете документа, поставете един водач в центъра на снежинката, а другите два на същото разстояние от него, за да поставите водачите на същото разстояние, включете линеалите (Ctrl + R):

Част 3. Хоризонтална анимация на снежинка

В момента имаме един ключов кадър на анимацията, който е началото на анимацията.Преместете главата за възпроизвеждане с една секунда (стойност 01:00f) върху времевата линия, след това вземете инструмента за преместване, задръжте натиснат клавиша Shift, така че снежинката да се движи строго хоризонтално, и плъзнете снежинката наляво по левия водач. Когато приключите с плъзгането, автоматично ще се появи маркер върху главите за възпроизвеждане, на снимката го оградих в зелено:

На времевата линия плъзнете плъзгача на главата за възпроизвеждане до третата секунда (03:00f). Снежинката в документа, като държите Shift, я плъзнете до десния водач. На времевата линия ще се появи друг маркер за ключов кадър:

Накрая плъзнете плейъра до знака за четири секунди (03:00f) и снежинката обратно до средния водач:

защото нашата анимация ще се възпроизвежда за четири секунди, трябва да зададем края й на този знак. Плъзнете дясната страна на лентата за възпроизвеждане към главата за възпроизвеждане, която в момента е на времевия печат 04:00f:

Сега трябва да зациклите възпроизвеждането, така че хоризонталното движение на снежинките от една страна на друга да се повтаря безкраен брой пъти. За да направите това, щракнете върху иконата, разположена в горния десен ъгъл на времевата линия и изберете реда „Възпроизвеждане на цикъл“ (Възпроизвеждане на цикъл):

Анимацията от страна до страна е готова. За да го видите, натиснете клавиша Space на клавиатурата. Трябва да получите нещо подобно:

Но ако се вгледате внимателно в движението на снежинките, ще забележите, че когато движението се променя от страна на страна, се получава много рязък преход, който не трябва да бъде в реалния живот. Сега ще се опитаме да го поправим.

Увеличаване на дисплея на документа. Плъзнете плейъра до знака за една секунда (01:00f), както е показано на снимката по-долу, това е 20-ият кадър за мен, съответно снежинката ще се премести към водача:

При активен инструмент за преместване, преместете снежинката по-близо до водача, като натиснете клавиша със стрелка наляво и на скалата ще се появи маркер:

Плъзнете плейъраbeyond 01:00f и също плъзнете снежинката наляво по-близо до водача:

Повторете това около трите секунди (03:00f), само че този път преместете снежинката надясно:

Сега промяната на посоката на движение на снега е по-плавна, скоростта на снежинките се забавя при наближаване на екстремни точки:

Сега трябва да сме сигурни, че никоя от снежинките не излиза от ръба на платното по време на анимацията. Ако снежинките надхвърлят платното, имам три от тях, изтрийте ги с Eraser Tool (Eraser Tool):

В следващата публикация ще анимираме сняг вертикално.

Продължение

Категория: