В този урок ще работим с 3D текст и ще приложим някои светлинни ефекти, за да направим текста да изглежда по-реалистичен. Използваме и новите възможности за 3D моделиране, които се появиха в новата версия на Adobe Photoshop SC5. И към купчината под основната добавете текст с неонов ефект. Урокът е направен на руски Photoshop.

Вижте готовия резултат:

За да създадем този вид рисунка, имаме нужда от фон под формата на тухлена стена и текстура за самия текст. Това е висококачествена текстура на тухлена стена и гръндж текстура на избледняла синя повърхност, с размери 2272x1704 пиксела и 1880x2816 и резолюции съответно 180 и 72 ppi, можете да ги изтеглите тук. Също така в този архив има готов PSD файл, направен във Photoshop CS5, ще ви е необходим за по-добро разбиране на някои точки от урока. Нуждаем се и от шрифта Terminator, използван в урока, който можете да изтеглите от тази страница

Защото изображението на стената е много голямо, трябваше да го изрежа малко и след това да намаля размера до 650 на 475 пиксела. Преди да намаля, преобразувах слоя в интелигентен обект (щракнете с десния бутон върху слоя, изберете „конвертиране в интелигентен обект“).

Добавете светлинен ефект към стената. Отидете на Филтър ->Рендиране ->светлинни ефекти (Филтър ->Рендиране ->Светлинни ефекти) и приложете следните настройки (щракнете върху изображението, за да го увеличите):

За да придадете ефект на реализъм на осветената стена, добавете нов коригиращ слой Levels (Нива), като щракнете върху иконата "Добавяне на нов коригиращ слой"(Създайте ново запълване за коригиращ слой) и задайте следните настройки (щракнете върху изображението, за да го увеличите):

Е, изглежда всичко със стената е наред. Сега пишем текста. За 3D буквите е важно щрихите да са пълни, но разстоянието между щрихите да не е по-малко от ширината на самите щрихи. За този материал, както споменах по-горе, леко промених мащаба и пропорциите, като задържах клавиша Ctrl и преместих квадратчетата върху контурната рамка.

За да придадем ефекта на 3D текст, ще използваме инструмента Repousse.

Искам да обърна внимание на факта, че ако компютърът ви има слаба видеокарта, този инструмент може да бъде деактивиран по подразбиране.За да го активирате, трябва да натиснете клавишната комбинация Ctrl + K, да отидете в раздела „Производителност“ (Performance) и в долния десен прозорец да поставите отметка в квадратчето „Активиране на OpenGL рисуване“ (Активиране на OpenGL рисуване)

Станете текстов слой (ако инструментът "Текст" е активиран, след това го деактивирайте, като включите всеки друг инструмент). Отиваме в раздела на главното меню 3D ->Релеф ->Текстов слой (3D ->Repousse ->Текстов слой). Photoshop ще ни попита нещо като "За да продължите да работите, този текстов слой трябва да бъде растеризиран ", щракнете върху OK. Променяме само настройките за скосяване, както е показано на фигурата, не докосвайте останалите настройки (щракнете върху снимката, за да я увеличите):

Използване на инструмента за завъртане на 3D обект(3D Object Rotate Tool) завърта текста леко нагоре, сякаш гледаме под него.

Сега, когато 3D слоят е създаден, дублирайте го, като натиснете клавишната комбинация Ctrl + J, върнете се към оригиналния 3D слой и го растеризирайте, като щракнете с десния бутон върху слоя и изберете реда „Растеризиране на 3D слой“ ( Растеризирайте 3D). В панела със слоеве трябва да имаме тази снимка:

Обърнете внимание на иконите на слоя, те трябва да са еднакви за вас. Скрийте видимостта на основния 3D слой. Отидете до растеризирания 3D слой (маркирания в синьо на изображението по-горе), преименувайте го на „Сянка“, за да избегнете допълнително объркване, щракнете върху иконата „Добавяне на стил на слоя“
и изберете "Цветно наслагване" (Цветно наслагване), където задайте цвета на наслагването - черен 000000.

След това вземете черна четка, задайте размера на около 50 пиксела, твърдост 0% и непрозрачност 40% и засенчете дупките вътре в буквите с нея, интензитет на вкус (щракнете върху изображението, за да го увеличите):

Отидете в раздела Редактиране ->Трансформиране ->Изкривяване (Редактиране ->Трансформиране ->Изкривяване) и изкривете сянката, така че да е някак "наклонена" напред (щракнете върху изображението за уголемяване):

Сега трябва да размажем сянката. Отидете на Filters ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur), задайте стойност на 10 пиксела, OK.

След това приложете Филтри ->Blur ->Motion Blur (Филтър ->Blur ->Motion Blur) със стойности ъгъл (Ъгъл) 90? и отместване (разстояние) 30px, както е показано на снимката (щракнете върху снимката, за да я увеличите):

Изтриване на сянката над текста:

Сега нека придадем текстурата на 3D текста от файла с добавки за статии. Поставете го в документа върху 3D текстовия слой и го наименувайте "Текстура" Задръжте натиснат клавиша Ctrl и щракнете върху иконата на 3D текстовия слой. Ще се появи селекция. След това отидете на слоя "Текстура" и създайте маска на слоя, като щракнете върху иконата, след това променете режима на смесване на Яркост (осветеност):

Проверете дали името и местоположението на слоевете, които имате, съвпадат със слоевете на снимката.

Сега дублирайте слоя „Текстура“, изтрийте неговата маска на слоя, задайте режима на смесване на този слой на „Умножение“ (Умножение). Създайте изрязваща маска от този слой, като задържите клавиша Alt и щракнете с левия бутон между слоевете "Текстура" и "Копиране на текстура" .

И така, текстурирахме предната страна на 3D текста. Сега нека започнем да текстурираме страничните стени.

Дублирайте слоя "Текстура" , кръстете го "Странична текстура" , изтрийте маската на слоя и променете режима на смесване на "Умножение" (Умножение). Този слой ще служи като текстура за страничните стени.
Сега трябва да получимселекцията на самите странични стениДублирайте 3D текстовия слой и го растеризирайте .Подредете слоевете, както е показано на снимката:

Застанете на слоя "3D text copy" и щракнете върху иконата на основния 3D слой, който наричаме "3D text" . В резултат на това ще имаме такава селекция (щракнете върху изображението, за да го увеличите):


Изтрийте тези области от слоя "3D Text Copy" , като натиснете клавиша "Delete" . Демаркирайте, като натиснете Ctrl+D. Визуално премахването няма да се вижда, т.к. под изтритата зона има слой с идентично изображениеСлед това щракнете върху иконата на слоя "3D копиране на текст" . Ще имаме селекция от странични стени.

Без премахване на отметката, отидете на слоя "Side Texture" и създайте маска на слоя, като щракнете върху иконатав палитрата със слоеве. Така страните на 3D буквите са поели текстурата на този слой. Слоят "3D текстово копие" вече не е необходим, изтрийте го.

Е, изглежда, че 3D ефектът е готов. Но видът на текста е някак ъгловат, недовършен. Тази програма спестява компютърни ресурси и показва 3D обект по опростен начин. За окончателното изобразяване (визуализация на 3D обект, щракнете двукратно върху иконата на 3D слоя и в прозореца, който се отваря, в настройките за изобразяване изберете елемента "Качество" - "Окончателно проследяване на лъчи" .

Но трябва да го направите точно преди да запазите документа, защото при всички други по-нататъшни стъпки на обработка Photoshop ще превключи качеството на изобразяване към качество на чернова, за да спести ресурси и да увеличи производителността.

Сега нека добавим текст с неонов ефект към картината. Използвах същия шрифт, само промених размера и пропорциите, като задържах клавиша Ctrl, и след това добавих наклон.

Приложете следните стилове към текстовия слой, сянка и линеен градиент:

Нека създадем нова група слоеве, сменим режима й на смесване на Color Dodge. Дублирайте текстовия слой "graphics-video.ru" , изтрийте неговите стилове и го преместете в групата. Надписът на снимката трябва да има следната форма, обърнете внимание и на реда на слоевете:

Да отидем на предишния текстов слой "graphics-video.ru" . Приложете към него Filters ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur) с радиус 5 пиксела, ОК. Приложете размазване по Гаус с радиус 1 пиксел.Ще се получи нещо подобно:

След това приложете стилове, вътрешна сянка, външно сияние и градиент към слоя „graphics-video.ru copy“:

Сега остава да отидете на слоя "Сянка" , вземете мека прозрачна гума и леко изтрийте сянката над текста "graphics-video.ru" , и добавете потъмняване под "3D текст" с мека прозрачна тъмна четка "" .

Вижте резултата:

Изтеглете архив с текстура на тухлена стена и гръндж текстура на избеляла повърхност, както и PSD файл, базиран на материалите от урока:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: