В този урок ще научим как да създадем 3D модел на Земята във Photoshop CS6 и по-нова версия и след това да го завъртим с помощта на новите инструменти за анимация на CS6. Много дизайнери използват това 3D изображение, когато създават банери и други елементи за уеб дизайн, както и в анимация.

За по-добро разбиране на материала гледайте видео урока, базиран на Photoshop CS6 с руски интерфейс.

И ето видеото в резултат на този урок:

В тази публикация ще научим, че новите, разширени и подобрени 3D функции във Photoshop CS6 ви позволяват да създавате и анимирате 3D елементи само в една програма на Photoshop, без да се налага да изучавате и използвате сложни 3D приложения на трети страни

Забележка. За да създадете тази 3D анимация, ще ви трябват изходни изображения, звезден фон и карта на Земята, архивът с който можете да изтеглите от връзките в долната част на страницата. Също така можете да изтеглите готов PSD-файл, направен въз основа на материалите на статията, който може да ви помогне да разберете по-добре това, което четете.

И така, нека започваме. Отворете изображението star_background.jpg.webp от архива във Photoshop, то ще служи като фон в документа (в моя прозорец на работния документ изображението се показва в 10% мащаб):

Натиснете Ctrl+Shift+N, за да създадете нов празен слой.

Отидете в раздела на главното меню 3D ->Нова мрежа от слой ->Набор от мрежи ->Сфера (3D ->Нова мрежа от слой ->Предварителна настройка на мрежа ->Сфера):

Photoshop ще отвори диалогов прозорец, където ще предложи да създадете 3D работно пространство, съгласете се, след което ще имате 3D панел в един раздел с панела със слоеве:

И ето какво трябва да се покаже в прозореца на работния документ:

Сега ще създадем повърхност за сферата, която ще бъде направена под формата на карта на Земята. За карта на Земята използвайте изображението earth_map.jpg.webp от архива, което можете да изтеглите от връзките в долната част на тази страница.

В 3D панела щракнете върху реда "Сфера" , за да го изберете, след което щракнете върху иконата "Филтриране по материали" , за да покажете материалите в панела със свойства:

След това отиваме в панела Properties. Щракнете върху иконата до реда „Разпръскване“ (Diffuse), в списъка, който се отваря, изберете „Замяна на текстура“ (Замяна на текстура):

След това изберете earth_map.jpg.webp от архива и кликнете два пъти върху него, след което ще се зареди като текстура за сферата.

Вашият работен документ ще изглежда така:

И новата текстура ще се покаже в прозореца със свойства:

А сега нека облекчим повърхността на планетата. За да направите това, щракнете върху иконата на папка над плъзгача Bump и изберете Load Texture:

Изберете картата earth_map.jpg.webp отново в полето за избор и щракнете двукратно върху нея, тя ще се зареди като текстура на неравности.
След това задайте стойността на неравностите на около 35%. Повърхността трябва да стане малко релефна.

И последният детайл. Над сферата Photoshop автоматично създаде безкраен източник на светлина. Тази светлина не само осветява сферата, но също така създава сянка върху въображаема равнина, схематично показана в прозореца на работния документ под сферата. Ако се вгледате внимателно в снимката, ще забележите, че под сферата има сянка:

Очевидно нямаме нужда от тази сянка, затова щракнете с десния бутон върху безкрайния източник на светлина:

В прозореца, който се отваря, премахнете отметката от квадратчето "Сянка" :

Сянката вече трябва да изчезне.

Това завършва работата по 3D изображението на Земята, ще разгледаме създаването на анимация на въртенето на планетата във втората част на този материал.

Гледайте видео урока, базиран на Photoshop CS6 с руски интерфейс.

Изтеглете изходните материали за статията:Изтеглете от Depositfiles.com

Изтеглете PSD файла въз основа на статията:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: