Кратък и лесен урок за това как да нарисувате 3D куб със страни във Photoshop. Въпреки своята простота, той ще помогне на начинаещите да разберат основите на 3D конструирането във Photoshop, изграждането на елементи и придаването на текстури на повърхностите.

Използвах снимки от този комплект, за да създам куб.

Първо трябва да подготвим снимките - формата на снимката обикновено е правоъгълна, трябва да направите квадрати от тях. Тази работа е елементарна за извършване с Crop Tool, повече подробности тук.

Урокът е подходящ за Photoshop CS6 и по-нова версия

В началото ще създадем самия куб и след това ще насложим снимки върху равнините му.

Ето какво получих в крайна сметка:

Да започваме. Създайте нов документ с размери 640 x 640 px във Photoshop с бял фон. Отидете в раздела на главното меню 3D ->Нова мрежа от слой ->Набор от мрежи ->Куб (3D ->Нова мрежа от слой ->Предварителна настройка на мрежа ->Куб):

Photoshop ще отвори прозорец, където ще ви подкани да превключите към 3D работно пространство, превключете. Ако този прозорец не се появи, превключете ръчно, като използвате падащото меню в горния десен ъгъл, повече за управлението на работните пространства на Photoshop тук.

Документът ще приеме следната форма, това е куб, обърнат точно към нас с една от своите равнини:

Трябва да го разширим малко. От лентата с инструменти вляво изберете инструмента за преместване или натиснете клавиша V, за да изберете.Инструментите за позициониране ще се появят в лентата с опции, вдясно от центъра. Вземете инструмента за завъртане и завъртете куба, за да видите, че е 3D куб:

Имаме куб. В 3D панела щракнете върху бутона „Филтриране по материали“, разположен в горната част, след това върху раздела „Front_Material“ (Front_Material), след което в панела със свойства щракнете върху бутона, разположен вдясно от „Scattering“ (Diffuse ):

Отваря меню, където избираме Replace Texture:

След това се отваря прозорец, където трябва да намерите файла със снимката, която искате да поставите върху куба, и щракнете двукратно върху файла, за да го изберете:

Прозорецът автоматично ще се затвори и предната част на куба веднага ще покаже това изображение:

Върнете се в 3D панела и този път щракнете върху раздела „Left_Material“, след това върху панела със свойства, също щракнете върху бутона, разположен вдясно от „Scattering“ и изберете следващата снимка. Снимката ще бъде добавена отляво.

Направете същото с горната повърхност (Top_Material или Top_Material). Резултат:

Сега трябва да създадем фон. Отидете до панела със слоеве, създайте нов слой под 3D слоя, запълнете го с бяло и добавете стила Gradient Overlay към слоя:

Остава да регулирам осветлението. В панела със слоеве щракнете върху 3D слоя, отидете на 3D панела, в горната част на панела щракнете върху бутона Обновяване на филтъра. Вземете инструмента за преместване, корекцията на позицията на светлината ще се появи в документа, задайте желаната позиция и добавете изглаждане на сенките в панела със свойства:

Резултат:

Сега трябва да изобразим изображението (render), за което натиснете клавишната комбинация Ctrl+Alt+Shift+R.

Ето как изглежда процесът на изобразяване:

След това запазете готовата снимка, или File ->Save As, или запазете за уеб.

Можете да видите крайния резултат в горната част на страницата.

Категория: