3D текстовите инструменти се появиха за първи път във Photoshop след версия CS4, но работният процес беше, меко казано, несъвършен и загубен за други 3D програми. В CS6 работният процес е значително модернизиран и опростен, инструментите за работа в 3D са подобрени, сега работата в 3D е станала по-приятелска, удобна и много по-лесна за научаване. В този урок ще създадем 3D текст във Photoshop CS6 Extended, ще променим неговата форма, осветление и сенки и накрая ще изобразим сцената.

3D настройки

Първото нещо, което трябва да направите, когато стартирате нов 3D работен процес във Photoshop CS6, е да се запознаете с настройките. Отидете в раздела на главното меню Редактиране ->Предпочитания ->3D (Редактиране ->Предпочитания ->3D). Най-важният компонент по отношение на производителността е „Налична VRAM за 3D“, този индикатор се намира в горната част на отляво, зависи от мощността на графичния процесор (GPU) на вашата видеокарта. Колкото повече специална видео памет имате, толкова по-добре ще работят вашите 3D инструменти. Трябва да се отбележи, че за работа с триизмерна графика трябва да се използва модерно оборудване, някои потребители използват raid масив за по-бърза работа на компютъра, но въпреки това компютърът ми не може да се нарече скъп или изискан и в същото време изпълнявам обработка от 3D текст няма проблем.

Също толкова важна е стойността на индекса за проследяване на лъчи (и Ray Tracer), колкото по-висок е прагът на качеството, толкова по-добре ще изглеждат 3D обектите след окончателното изобразяване:

Избиране и трансформиране на текст За да създадете 3D текст с помощта на Photoshop CS6 Extended, изберете прост шрифт sans serif като Helvetica или Arial.

Отворих изображението, което ще служи като фон, след което избрах шрифта Arial Black и го коригирах малко с инструмента за свободна трансформация:

След като приключите с въвеждането, щракнете върху 3D бутона в лентата с опции:

Ако извършите това действие за първи път след инсталиране на програмата, Photoshop ще ви попита дали искате да конвертирате работното пространство в 3D оптимизирано, щракнете върху бутона "Да" и съществуващите панели ще бъдат заменени с нови . 3D панелът и панелът със свойства ще се появят от дясната страна на работния прозорец на Photoshop, освен това 3D инструменти ще се появят в панела с опции:

3D панел и панел със свойства

В горния десен ъгъл ще видите нов панел със свойства, който се използва в работни процеси за 3D моделиране. Ще се върнем към този панел малко по-късно. Под панела със свойства ще видите 3D панел, който предоставя средства за избор и показване на всеки тип компонент на 3D работен процес, това са елементи на сцената, мрежи и екструзии, материали за тези повърхности и светлинни обекти (светлини) за осветяване на тези повърхности .

Метод на работа с този панел: изберете някой от горните четири елемента в панела, докато панелът със свойства ще промени съдържанието си и ще покаже всички параметри, свързани с избрания елемент. На фигурата дадох пример, всички повърхности на основния 3D обект (в нашия случай текст) са избрани отдясно, обектът за осветление е избран отляво, имам само един - „Безкрайна светлина“.

Има различни начини за преглед на обекти в 3D панела. По подразбиране панелът показва всички елементи в сцената и когато добавите нови обекти и типове осветление, този списък се допълва с нови елементи и бързо става доста обемен.

За сортиране на елементи се използват четири бутона в горната част на панела, които ви позволяват да превключите от преглед на „Всички обекти на сцената“ към „Мрежа“ (самите 3D обекти), „Материали“ (текстурите, които изграждат всички повърхности на 3D-обектите) и осветителни обекти. Когато щракнете върху някой от тези бутони, всички елементи на сцената, които не са свързани със секцията, се скриват и се показват само елементи от секцията, съответстващи на бутона. На снимката вляво показах 3D панела Photoshop CS6 с интерфейс на руски език, а вдясно - с англоезичен:

Панелът със свойства също има няколко различни категории или режими, които могат да бъдат достъпни при работа с 3D обект (мрежа).Те включват:
- Mesh (Мрежа) - общи настройки)
- Deform (Деформиране) - настройки, които променят формата
- Capital (Cap) - настройки около предната повърхност на елементите )
- Координати (Координати) показват координатите на обекта в пространството, освен това,
променяйки стойността им в панела, можете да промените позицията на обекта.

Директна деформация на 3D обекти

В раздела Deform на панела със свойства можете да промените настройките за екструдиране (или екструдиране, Extrude), усукване (Twist, но тази опция на практика не се отнася за текст), както и да промените конусността на екструзия с помощта на плъзгача « Taper» (Taper).

В допълнение, можете да изберете вида на деформация, огъване и срязване (Bend или Shear), както и да зададете ъгъла на това огъване или срязване вертикално и/или хоризонтално.

Можете да контролирате тези настройки чрез панела, но има по-добър начин - интуитивна интерактивна джаджа, която ви позволява да променяте всички тези настройки чрез директно взаимодействие с обекта.

За да покажете интерактивна джаджа върху документ, изберете обект в 3D панела и изберете режима на деформация в панела със свойства. Освен това инструментът за преместване трябва да бъде избран от лентата с инструменти. Трябва да видите кръгла синя джаджа, която се появява над вашия обект (в моя случай текст). Веднага щом задържите и преместите курсора на мишката върху изпълнимия модул, различните зони ще бъдат маркирани в златисто, което означава, че е активиран някакъв режим на изкривяване:

Използвайки контролите на джаджата, можете да промените конусността на екструзията, огъване, огъване на текста и т.н., вижте краткото видео за повече подробности. Всички деформации могат да бъдат отменени чрез щракване върху бутона "Нулиране на деформацията" :

Използвайки инструментите в горната част на лентата с опции, можете да завъртите, преместите и мащабирате 3D обекта.

Отдясно на бутона „Деформиране“ в панела със свойства е бутонът „Капачка“, чието име в официалната руска версия по някаква причина се превежда като „Столица“, но добре. С тази опция можете да изкривите предната повърхност на текста. Както в случая с "Деформация" , в работния прозорец се появява джаджа, с помощта на която можете да промените интензивността на подуване, ширината и ъгъла на фаската и ъгъла на самата издутина. Между другото, той може да бъде и отрицателен, което означава, че при отрицателна стойност на ъгъла изпъкналостта ще се превърне в вдлъбната:

Използване на 3D материали

Сега бих искал да добавя цветове към текста и някакъв вид релеф, текстура за повърхността. Това може да стане с помощта на инструментите за 3D материали, вторият бутон вдясно в 3D панела отваря раздела, от който се нуждаем:

Тук виждаме всички материали. от които се състоят повърхностите (решетките) на нашия обект. Това е материалът за предна фаска, предна фаска, екструзия, задна фаска, задна фаска и др. Можете да зададете свойства и настройки на всеки материал поотделно, за да получите най-добри резултати при осветление.

Най-лесният начин за работа с материали е да използвате изскачащ списък, който се отваря, когато щракнете върху бутона, разположен в горната дясна част на панела със свойства. Щракнете върху него, след това щракнете върху бутона в горния десен ъгъл на списъка и от новия списък изберете падащото меню с джаджа и изберете По подразбиране (Ray-Trace). Ще се отвори нов прозорец, където щракнете върху бутона OK. Сега можете да избирате от различни видове отразяващи материали. Изберете повърхността (мрежата), която искате да модифицирате, след което изберете материала за нея.

На снимката избрах златен материал за повърхностите, изглежда много по-интересно:

Работа с осветление

Нека поработим върху светлината сега. В 3D панела щракнете върху иконата на електрическа крушка, за да покажете източниците на светлина. По подразбиране ще имаме само един, това е „Безкрайна светлина“. Посоката на тази светлина може да се промени чрез плъзгане на дръжката на джаджата, подобна на чадър. Цветът и интензитетът на източника на светлина могат да се контролират от панела със свойства:

Направих цвета на светлината тъмно оранжев и завъртях приспособлението за чадър, така че светлината да идва отзад. Освен това премахнах отметката от опцията „сянка“ и направи интензитета на светлината 400%, докато светлината изглеждаше, че идва отзад. Това създава някои интересни отражения и хубава сянка в предната част на буквата, след като увелича интензитета до около 300%:

Сега би било хубаво да добавите друг източник на светлина. Източникът се добавя с помощта на същия бутон в долната част на 3D панела като бутоните за добавяне на слой в обикновения панел със слоеве.

Избрах ново светлинно петно или тип прожектор:

.

След това увеличих светлинното петно, изключих сенките и намалих интензитета до 75%. Ето какво се случи:

Окончателно 3D създаване

Последният етап от създаването на всяко 3D изображение е неговото изобразяване (визуализация). В същото време програмата изчислява и визуализира обекти, които преди това е изобразила схематично.

Рендирането се стартира чрез раздела на главното 3D меню ->Рендиране или с помощта на бутона в долната част на панела със свойства.

В зависимост от сложността на вашата 3D сцена, мощността на компютъра и 3D настройките, процесът на изобразяване може да отнеме от няколко минути до час или повече.

Обикновено трябва да изчакате, докато процесът премине няколко пъти, след което ще видите всички недостатъци, които трябва да бъдат отстранени. За да прекъснете процеса, щракнете където и да е в потребителския интерфейс, след това направете необходимите промени в позиционирането на обекта, материалите или осветлението (или комбинация) и започнете рендирането отново.

Това е, което получих в края на работата си, имайте предвид, че не преследвах никаква художествена стойност на изображението, а умишлено използвах тъмен, контрастен фон Tuxtu за яснота:

Категория: