В тази статия ще ви покажа как да създадете 3D изображение на карфица с помощта на Adobe Photoshop CS5. За работа се използва рускоезичната версия на Photoshop CS5, но всички команди и инструменти се дублират на английски.

Краен резултат:

Стъпка 1: Създайте контур

Създайте нов документ на Photoshop (използвайки клавишната комбинация Ctrl-N). Използвам размер 540px на 300px, разделителна способност 72px/инч и цветът на фона е бял.

Иглата се състои от две части, връх и пластмасово тяло. Тези две части се създават най-добре отделно една от друга. Да започнем с тялото.

Първо, трябва да създадем заготовка за 3D модела, това ще бъде векторен контур. За да улесним процеса на създаване на контур, ще начертаем водачи върху документа, нещо подобно:

От лентата с инструменти изберете Pen Tool и нарисувайте следния контур:

Този контур е дясната половина на надлъжното (вертикално) сечение на тялото на държача. Централната линия е лявата вертикална страна на пътя,така че трябва да е строго вертикална!

Мързеливите хора могат просто да копират снимката по-долу (размер на снимката 540×300) и да очертаят половината от тялото, за удобство начертах централната линия:

Стъпка 2: Създайте нов слой и 3D слой от него

Важно! Първо имаме нужда от 3D материали. Ако не сте ги инсталирали, тогава статията „Изтегляне и инсталиране на 3D материали за Photoshop CS5 и CS6“ описва подробно решението на този проблем.

Създайте нов слой (Ctrl+Shift+N), в полето за име на слоя въведете името Pin Top. Кликнете върху цветовата палитра, намираща се в лентата с инструменти, въведете сивия цвят 7f7f7f и щракнете върху OK. Запълнете нашия нов слой с този цвят, като натиснете Alt+Backspace bk Alt+Delete:

Сега нека започнем да създаваме 3D от плосък слой. Отидете в раздела на главното меню 3D ->Chasing ->Selected contour (3D ->Repousse ->Selected Path). Ще видите диалогов прозорец за този инструмент, където
1. В извеждането на Repousse Shape Presets превъртете надолу и изберете изгледа Bend 5
2 .В разгръщането Extrude (Extrude) превключете оста на огъване наляво вертикално (обозначено с червената стрелка на фигурата) 3. Променете „Angle rel. X-axis” (Ъгъл X) на 360 градуса

Фигурата по-долу показва параметрите, които трябва да се променят и какво трябва да се случи в работния прозорец на документа след въвеждане на тези параметри:

Важно! След като въведете параметрите, не затваряйте диалоговия прозорец "Cointing" , това не е всичко!

Стъпка 3: Придайте на тялото на карфица материал от "лъскава пластмаса"

Щракнете върху триъгълниците, както е показано на фигурата по-долу, и изберете материала "Plastic" (линията е маркирана в синьо).

Ще се отвори прозорец, където Photoshop ще попита дали да замени материалите, съгласни сме. В резултат на това материалите по подразбиране ще бъдат заменени с материали от комплекта "Пластмаса" . В този комплект изберете материала, показан на фигурата:

И кутията ще получи лъскав червен цвят:

Сега с чиста съвест щракнете върху OK в диалоговия прозорец на инструмента за щамповане.

Забележка. След всички манипулации ще забележите (вижте фигурата по-горе), че ръбовете на кутията не са равномерни, а са покрити с малки неприятни зъби. Това е така, защото Photoshop показва схематично изображение, за да спести компютърни ресурси. Ще получим окончателното висококачествено изображение в края на работата, след процеса на визуализация (рендиране).

Стъпка 4: Създайте върха на карфица

Създайте нов слой и го наречете "Pin Bottom" и веднага в палитрата със слоеве го плъзнете под слоя Pin Top. В него ще нарисуваме върха на карфица. Вземете инструмента за писалка и начертайте път, както е показано на снимката. Започнете от горната лява точка, оставете я върху тялото, след това право надолу вертикално, след това насочете / след това вертикално нагоре и затворете контура:

Сега запълнете слоя "Pin Bottom" със сиво, както в стъпка 1 и използвайте инструмента "Casting" , както в стъпка 2. В стъпка 3 избрахме набора от материали "Plastic" , сега той трябва да бъде променен на "Метал" (Метал). От този комплект изберете материала от неръждаема стомана Metal Steel2 (Stainless):

Стъпка 5: Обединяване на 3D слоеве

Сега имаме и двете части на щифта, вградени в 3D, но поради факта, че са на отделни слоеве, не можем да ги манипулираме в 3D пространство. За щастие, това е лесно поправя. В момента, в който имаме избран 3D слой, щракнете върху втория, докато държите натиснат клавиша Ctrl, след което и двата слоя трябва да бъдат избрани. След това в главното меню изберете командата 3D ->Обединяване на 3D слоеве (3D ->Обединяване на слоеве 3D). Това ефективно ще комбинира тези два елемента, така че да можем да ги преместим заедно.

За по-добро разбиране на материала, можете ли да изтеглите готовия PSD файл? въз основа на тази статия:Изтегляне от Depositfiles.com

Следваща страница

Категория: