Този материал е продължение на статията за създаване на 3D модел на планетата Земя, където създадохме 3D модел на планетата, а тук ще започнем специално да създаваме анимация.

Напомням ви, че ще ви трябват изходни изображения, архивът с които можете да изтеглите от връзките в долната част на страницата. Освен това можете също да изтеглите готовия PSD файл на това анимирано 3D изображение там.

Освен това, за по-добро разбиране на материала, вижте видео урока, направен на базата на Photoshop CS6 с руски интерфейс.

И ето видеото в резултат на този урок:

И така, в момента имаме завършен 3D модел на планетата:

Важно! Сега нашият документ има размер на фоново изображение, т.е. 4877 на 3515 пиксела. Това е много голям размер за анимация и изчисляването на кадри с такъв размер ще изисква много компютърни ресурси и ако компютърът не е от най-новите модели, тогава той просто ще замръзне. Затова намаляваме размера на изображението до приемлив, например до 600 на 432. Можете да направите това по обичайния начин, чрез раздела на главното меню Изображение ->Размер на изображението (Изображение ->Размер на изображението)

Отворете панела Window ->Timeline (Windows ->Timeline) и щракнете върху бутона Create Video Timeline, за да активирате Timeline, редът е показан на фигурата:

Това действие ще отвори времевата линия. По подразбиране мащабният панел се отваря „прилепен“ към долния край на работния прозорец на Photoshop, за удобство го „отлепвам“, като плъзгам горната част на панела, и след това увеличавам работното пространство на прозореца на панела, като плъзгам неговия долен десен ъгъл:

В момента има само един слой от нашия работен документ в панела, това се дължи на факта, че фоновият слой е блокиран. Отключете фона, след което веднага ще се появи на времевата линия.

Сега увеличаваме продължителността на видео записа до 10 секунди, за да направите това, преместете курсора на мишката до десния край на песента, докато курсорът ще промени външния си вид на квадратна скоба със стрелки, натиснете левия бутон на мишката, докато над курсора се появява прозорец и започнете да плъзгате курсора надясно, докато плъзгате, в прозореца ще се появят числа, показващи продължителността на песента и крайния час на видеоклипа. След като плъзнете края на видеозаписа на 3D слоя до знака за 10 секунди, отпуснете бутона на мишката, отидете на фоновия слой и плъзнете края на фоновия слой там:

Сега щракнете върху триъгълника вляво от името на 3D слоя (моят е "Layer 1" ), за да разширите опциите на слоя на времевата линия. След това щракнете върху иконата на хронометър вляво от реда „3D позиция на сцената“ (3D позиция на сцена), за да активирате анимацията на слоя. След като щракнете, ще видите жълти диаманти да се появяват вдясно от хронометъра и върху плъзгача на главата за възпроизвеждане. Това са маркировките за добавяне на ключови кадри. За удобство можете да промените мащаба на видеозаписа:

Преместете плъзгача за възпроизвеждане до края на песента:

Сега направете следното:
1.Отидете на 3D панела и кликнете върху бутона "Филтриране по: Цялата сцена" (Филтър по сцени), това е най-левият бутон. Както си спомняте, третият ляв бутон „Филтриране по материали” (Филтър по материали) беше активен в панела по-рано
2. В панела със свойства (панелът се намира вдясно в работния прозорец на Photoshop ), щракнете върху бутона "Координати" . щракнете двукратно върху плъзгача за възпроизвеждане.

Процедурата е показана на снимката:

Това завършва нашата анимация. Нека проверим какво се е случило. На времевата линия преместете плейъра малко наляво и ако сте направили всичко правилно, Земята в прозореца на работния лист трябва да се завърти.

Сега всичко, което остава, е да запазите анимацията.

Отидете в раздела на главното меню Файл ->Експортиране ->Преглед на видео (Файл ->Експортиране ->Рендиране на видео), това действие ще отвори диалогов прозорец, където можете да изберете папката за запазване и да зададете някои настройки.Папката за запис по подразбиране е „моите документи“ и в този пример няма да променя настройките по подразбиране, просто щраквам върху бутона „Render“, след което ще започне изобразяването на видео.

Според настройките по подразбиране видеото ще бъде записано в папка "Моите документи" във формат mp4.

Е, това е всичко. За по-добро разбиране на материала гледайте видео урока, базиран на Photoshop CS6 с руски интерфейс.

Изтеглете изходните материали за статията:Изтеглете от Depositfiles.com

Изтеглете PSD файла въз основа на статията:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: