Графичният редактор на растерни изображения на Photoshop е изключително гъвкаво приложение и ви позволява да изпълнявате една и съща задача по безкраен брой различни начини.

Но тази гъвкавост има и отрицателна страна - имайки огромен брой начини за изпълнение на определена задача, потребителят е изправен пред избора на един от тези методи и не винаги избира най-доброто решение.

В този урок ще говоря за десет лоши навика, отървавайки се от които можете да вършите работата си във Photoshop много по-ефективно.

1. Работете върху един слой

Без значение какво правите във Photoshop, винаги е добра идея да работите върху отделни слоеве, вместо да прилагате всичките си промени само към един фонов слой.

Най-големият проблем при работата върху един слой е, че няма да имате гъвкавостта да отмените промените си. Основата на така нареченото „недеструктивно“ редактиране е, че винаги трябва да създавате нови слоеве за всеки нов ефект или промяна и да ги именувате по съответния начин, за да можете лесно да намерите слоя за последващи промени.

2. Изтриване и изтриване на елементи вместо маскиране със слой маска

Този лош навик също е много разпространен сред потребителите на Photoshop. Изтриването и изтриването на елемент от съдържанието на слой също е разрушителен метод за редактиране. За да не загубите първоначалното съдържание на изображението, винаги трябва да обмислите използването на една от следните функции във Photoshop: (Clipping Mask)

Най-лесният начин да скриете част от слой е да добавите маска на слоя. Маскирането само временно ще скрие избраните части от слоя и винаги можете да ги направите видими отново, като изключите маската.

3. Рядко използване на бързи клавиши

Работата във Photoshop без бързи клавиши е като ядене на супа с вилица. Разбира се, възможно е да работите без клавишни комбинации, но такава работа отнема много повече време. Истинският потребител на Photoshop трябва да държи едната си ръка върху мишката (или стилуса, ако използва таблет), а другата ръка върху клавиатурата. Ето някои от най-полезните клавишни комбинации, които трябва да запомните:
Ctrl + T- Активирайте инструмента за безплатна трансформация
Ctrl + EnterилиВъведете от цифровата клавиатура- Приемане на въвеждане
Ctrl + S- Запазване на документа
Ctrl + A- Избиране (селектиране) на всички
Ctrl + D- Демаркиране на селекцията
Ctrl + I- Инвертиране на цветовете
Ctrl + Shift + I- Инвертиране на селекцията
Ctrl + щракнете върху миниатюрата на слоя- Изберете всички непразни пиксели на слоя
Ctrl + Alt + A- Изберете всички слоеве в панела със слоеве
Alt + щракване между два слоя- Преобразуване на горния слой в Clipping Mask
Ctrl + G- Групиране на избраните слоеве
Ctrl + Shift + G - Разгрупиране на слоевете

Прочетете повече за клавишните комбинации във Photoshop тук/

Освен всичко друго, можете да създадете свои собствени клавишни комбинации във Photoshop.

4. Работа с обикновени слоеве, не със смарт обекти

Повечето потребители на Photoshop са чували за интелигентните обекти и колко са полезни, но все още не ги използват много или не в пълния им потенциал. Вижте тук или тук каквипроменливи ефекти могат да бъдат постигнати с помощта на смарт обекти!

По същество, когато конвертирате обикновен слой в слой със смарт обект, Photoshop вгражда изображението в PSD файла като отделен PSB файл и оставя изображението непроменено, когато го редактирате, само показването му в основния PSD документ промени.

Също толкова важно е, че всеки филтър, приложен към интелигентен обект, различен от Liquify, автоматично се преобразува в интелигентен филтър, което прави действието на филтъра променливо.

Благодарение на тази технология, въведена след Photoshop CS2, можем да променим, например, да трансформираме интелигентния слой в посока на намаляване и след това да увеличим толкова пъти, колкото желаем, без да губим качество.

"

5. Прилагане на директни корекции на изображението вместо използване на коригиращи слоеве

Работата във Photoshop без използване на коригиращи слоеве е много подобна на работата върху един слой, това е голяма грешка. Ако използвате корекции чрез менюто Изображение ->Корекции (Изображение ->Корекции)?Ds също прилага деструктивен метод за редактиране, защото няма да можете да промените действието си по-късно. От друга страна, ако използвате корекции чрез добавяне на коригиращи слоеве, тогава всички корекции ще бъдат напълно независими от слоя с изображението, което ви позволява не само да промените настройките, но и да промените непрозрачността на корекцията и дори да приложите смесване. режими към тях.Не забравяйте, че един коригиращ слой може да се промени на всички по-ниски слоеве в панела със слоеве и може да засегне само един слой, разположен под него, когато се приложи към коригиращ слой с изрязваща маска.

6. Лоша организация в панела със слоеве

Слоевете в панела със слоеве трябва да бъдат сортирани в групи и подредени, както и да имат ясни имена. Ще бъде трудно да се намери правилният слой в стека, ако всички те са именувани като "Слой 1" , "Слой 2" , "Слой 3" и т.н. Така че веднага след създаването, слоят трябва да бъде преименуван, така че името да прави поне малко ясно съдържанието му.

Слоевете, които съставляват определен обект на изображение, трябва да бъдат групирани, а фоновият слой обикновено се дублира.

Също така, понякога цветното подчертаване в панела със слоеве помага много.

7. Нормално използване на филтриНормалните филтри във Photoshop не могат да бъдат променени по-късно, което също е разрушително редактиране. За да могат филтрите да бъдат приложени към вашето изображение по неразрушителен начин, трябва да ги приложите като интелигентен филтър. За да приложите обикновен филтър към слой като интелигентен филтър, трябва да преобразувате слоя в интелигентен обект и след това да приложите филтъра. За разлика от обикновен филтър, можете по-късно да промените настройките на интелигентния филтър, както и неговата непрозрачност и режим на смесване. Можете също да добавите няколко филтъра към един интелигентен обект. И което е много важно - възможно е временно да деактивирате действието на един или повече интелигентни филтри, както и да използвате слой маска за филтъра, така че филтърът да не действа върху цялото изображение, а върху определена област от то.

8. Не използвам инструменти за навигация

Много потребители на Photoshop щракват и плъзгат вертикалните и хоризонталните ленти за превъртане наоколо, вместо да използват интервала на клавиатурата за достъп до ръчния инструмент за преместване на изображението в прозореца. Има няколко клавишни комбинации, които препоръчвам да знаете за лесна навигация в работния прозорец на Photoshop.

Интервал- всеки инструмент временно се превръща в ръчен инструмент
Z + плъзгане надясно/наляво- мащабиране/ мащабиране извън
Ctrl + 0- побиране в екрана
Ctrl + 1илиCtrl + Alt + 0 - реален размер на изображението

Навигирането и панорамирането на изображения е описано подробно в този материал.

В допълнение Photoshop има удобна лента за навигация, можете да я активирате от раздела на главното меню Window ->Navigation

9. Не използвам приложението Bridge

Друга голяма загуба на собственото ви време е да не използвате приложението за управление на файлове на Photoshop: Adobe Bridge. Този безплатен инструмент ще ви спести много време за организиране и търсене на изображения и файлове на проекти.

Освен това, без помощта на Adobe Bridge е невъзможно да се извършат някои операции, например отваряне на няколко изображения като слоеве в един документ, повече тук.

10. PSD файлът не се запазва

Никога не забравяйте да запазите работата си като PSD файл изапазете между тях, за да избегнете риска от загуба на по-голямата част от работата ви поради обикновено замразяване на компютъра. Въпреки факта, че от версия CS6 Photoshop има опция за автоматично междинно запазване.Просто, в процеса на работа, периодично натискайте клавишитеCtrl+S, повярвайте на моя опит, понякога е много полезно!

Категория: