Инструментът за изрязване, по-често наричан инструмент за изрязване, предназначен за изрязване на изображения във Photoshop, е един от най-търсените и често използвани инструменти в тази програма.

Изображение изрязването претърпя значителни промени и подобрения във Photoshop CS6, както е описано подробно в тази статия.

Но въпреки това може да не сте наясно с всички обширни функции на този многофункционален инструмент. В тази статия ще говоря за десет полезни функции за изрязване, за които може би не знаете.

1. Опции за наслагване за изрязване

Photoshop има няколко опции за маркиране, за да ви помогне правилно да наслагвате рамката за изрязване (Crop Guide Overlays).

След като активирате инструмента "Рамка" и щракнете върху рамката или промените нейния размер или позиция, превключването на параметрите на наслагването ще бъде достъпно чрез клавиша O. Можете също да ги промените, като щракнете върху иконата в опциите бар.

Наличните опции за наслагване са:

 • Правило на третите
 • Решетка
 • Диагонал
 • Триъгълник
 • Златно сечение
 • Златна спирала

Ако са избрани Златна спирала или Триъгълник, можете да промените тяхната ориентация, като натиснете Shift+O или през лентата с опции.

Вижте повече ресурси за изрязване на изображения и изрязване
Изрязване на изображение (Изрязване) във Photoshop CS6
Изрязване и редактиране на снимка онлайн
Изрязване на изображение в Adobe Camera Raw Подравняване на изображението, корекция на перспектива във Photoshop

Вижте по-долу как да приложите рамкиране.

2. Промяна на ориентацията на рамката за изрязване

Рамката за изрязване е много лесна за завъртане на 90°. В случай, че искате да запазите съотношението на страните и размера на изрязване и трябва само да промените ориентацията на рамката от пейзажна на портретна или обратно, просто трябва да натиснете клавиша X:

3. Скриване на изрязаните области

По подразбиране областите извън границите на рамката остават видими, те са само затъмнени. Понякога може да попречи на работата. Ако искате да скриете изрязаните области, просто натиснете клавиша H. Освен това можете да промените цвета и непрозрачността на изрязаните области, като използвате опцията в лентата с опции:

4. Класически режим на рамкиране

За тези потребители, които работят във Photoshop от дълго време и предпочитат традиционния метод на изрязване, има опция за превключване към класически режим, за това, с активен инструмент Frame, трябва само да натиснете бутона P ключ.Когато използвате инструмента за изрязване в класически режим, вие ще местите полето за изрязване около документа и изображението ще бъде неподвижно. Напротив, в нормален режим, започвайки от версия CS6, изображението се мести и рамката за изрязване остава на мястото си.

5. Напаснете едно изображение към размера, разделителната способност и съотношението на друго

Можете да използвате тази опция, за да регулирате размера и разделителната способност на едно изображение към размера на друго, например, за точно наслагване на една снимка върху друга.

За да направите това, отворете двете изображения във Photoshop. След това изберете този, който ще използвате като шаблон. След това вземете инструмента „Рамка“ (инструмент за изрязване), в лентата с опции щракнете върху бутона за режим и изберете елемента „Изображение“ (предно изображение) или натиснете клавиша I. Това действие ще напише размера и разделителната способност на това документ в паметта на Photoshop. Преминете към друг документ и Photoshop ще създаде рамка със същите пропорции като оригиналното изображение.След това натиснете Enter и Photoshop ще преоразмери този документ, за да пасне на оригиналния документ.

Показване чрез пример. Взимаме документ с размери 2000 на 1334 пиксела. Активирайте инструмента "Рамка" , щракнете върху елемента "Изображение" . След това щракваме върху втория отворен документ с размери 3648 на 2736, върху него се появява рамка с пропорциите на първия документ. Натиснете два пъти Enter и получаваме документ с размери 2000 на 1334, т.е. като примерния документ:

6. Приемане и рамкиране

В Photoshop повечето действия могат да се извършват по много различни начини. Инструментът Frame не прави изключение. Можете да използвате някой от методите по-долу, за да приемете и изрежете вашето изображение:

 • Натиснете Enter (веднъж или два пъти)
 • Щракнете два пъти върху полето за изрязване
 • Натиснете иконата за отметка в лентата с опции
 • Щракнете с десния бутон вътре в рамката, щракнете върху елемента "Рамка" (Изрязване)
 • Раздел на главното меню Изображение ->Изрязване (Изображение ->Изрязване)

7. Изрязване и коригиране на перспектива с инструмента за изрязване

Ако искате да изрежете и в същото време да коригирате изкривяването на перспективата (трапецовидното изкривяване) на снимката, използвайте инструмента за изрязване в перспектива. Трябва да посочите 4-те ъгъла на равнината, които искате да изправите, и когато го направите, натиснете Enter.

Ако искате да направите трапецовидна корекциябез изрязване на изображението, трябва да използвате филтъра Camera Raw, Корекция на обектива ->Раздел Ръчно, щракнете върху бутона "A" или задайте ръчно с помощта на плъзгачите.

8. Неразрушително подрязване

За да сте сигурни, че изрязаните пиксели не са изтрити за постоянно, а само скрити, премахнете отметката от опцията Изтриване на изрязани пиксели в лентата с опции.Като алтернатива можете също да превърнете вашия слой(ове) в интелигентен обект, което ще ви позволи да запазите изрязаните детайли, дори ако опцията Премахване на изрязващи пиксели е активирана.

9. Как да увеличите размера на платното с помощта на "Изрязване"

Начинаещите може да не знаят, че можете не само да изрежете документ с рамката, но и да я използвате за разширяване на платното. Всичко, което трябва да направите, е да плъзнете контролните точки на рамката извън платното. Ако вашият документ има фонов слой, новото пространство ще бъде запълнено с цвета на фона на цветовата палитра. Ако в документа няма фонов слой, Photoshop ще създаде прозрачни пиксели, когато платното се увеличи:

10. Изправяне на снимки

Можете също да използвате инструмента за изрязване, за да изправите изкривена снимка (с наклонен хоризонт). Всичко, което трябва да направите, е да задържите клавиша Ctrl и да плъзнете линията с мишката, за да посочите хоризонта на снимката.По същия начин можете да начертаете вертикална линия, за да коригирате вертикалната позиция на снимката. Можете да научите повече за подравняването на снимки, ако следвате връзките на подобни материали, разположени в горната част на статията.

Категория: