Методи за запис на звук

Camtasia Studio ви позволява да записвате звук от външен източник, като микрофон или видеокамера, както и звуци, възпроизвеждани от аудио картата на вашия компютър, като системни звуци на Windows или звукова песен на отдалечено видео файл, възпроизведен от браузър. Получаването на звук от звукова карта е описано в съответната статия на този сайт.

Импортиране на файл в програмата

За да импортирате звуков файл в Camtasia Studio отвън, щракнете с десния бутон върху кошницата с клипове и изберете Импортиране на медия от контекстното меню. Можете също да щракнете върху бутона Импортиране на медия в лентата с инструменти:

Или отидете в менюто Файл и изберете Импортиране на медия. Или натиснете клавишната комбинация Ctrl+I. След това изберете желания файл на вашия твърд диск и щракнете върху бутона Отвори. В Clip Bill ще се появи икона, която показва, че файлът е качен. За да го вмъкнете на времевата линия, просто го плъзнете с мишката. Може да се наложи първо да покажете допълнителен аудио запис. За да направите това, щракнете върху бутона Tracks и изберете например елемента (Audio track 2) Audio 2 track.

Ще се отвори нова песен на времевата линия, задръжте мишката върху нея и плъзнете желания файл.

Запис от микрофон или друго устройство

Можете също да записвате звук директно в проекта от микрофон или от друго устройство. За да направите това, в лентата с раздели щракнете върху бутона Още и изберете Гласов разказ.

В сервизния панел ще се отвори прозорец със същото име, където можем да дефинираме настройките за записания звук.

За да започнете запис от микрофона, щракнете върху бутона "Стартиране на запис" В този случай, ако преди е имало звук в нашия запис, той няма да ни пречи. В секцията Запис на песен изберете песента от времевата линия, където ще бъде поставен звукът след записа.
В секцията Продължителност на записа задайте следните параметри:

-(Докато ръчно спра или завърша селекцията на времевата линия)-
До края на клипа(До края на клипа)-
До края на времевата линия(До края на времевата линия)поставете отметка в квадратчето „
Автоматично удължаване на последния видеокадър, докато продължавам да разказвам
(Автоматично удължаване на последния видеокадър, докато продължавам да разказвам)

Ако щракнем върху бутонаНастройка на звук(Съветник за настройка на звука), тогава ще се отвори прозорецът на съветника за настройка на звука.

В първия прозорец можем да изберем аудио устройство в секцията Аудио хардуер.
Ако поставите отметка в полето за избор на ръчно въвеждане, можете да изберете друг източник на запис от падащия списък. Например, това може да е стерео миксер. Тогава ще бъде записан точно този звук, който получаваме от интернет, т.е. звукът, който отива към звуковата карта. Но може би елементът "Стерео миксер" ще отсъства от списъка. В случая проблемът не е в самата програма Camtasia Studio, а във факта, че Стерео миксерът не е свързан в настройките на Windows, както и липсата на необходимите драйвери. Но отстраняването на този проблем не е достатъчно трудно, стартирането на Stereo Mixer е описано в статията на този сайт „Записване на звук от интернет с помощта на Camtasia Studio 7“.
Можете също да изберете формата на аудио запис. За да направите това, щракнете върху бутонаФормат на звука (Аудио формат) в секцията Разширени аудио настройки.

След като сме направили подходящите настройки в прозореца на Съветника за звукови настройки, щракнете върху бутона "Напред" в долната част на прозореца.

В следващия прозорец на съветника можем автоматично да регулираме чувствителността на запис.

За да направите това, натиснете бутона в центъраAuto-Adjust Volume(Auto-Adjust Volume). В параграфа „започнете да говорите в:“ виждаме обратно броене. Веднага щом се появи надписът „Започнете да говорите сега“ (Go), започваме да говорим в микрофона. Елементът „Оставащо време за тест" (Статус) ще покаже оставащото време до края на теста.След като времето за теста изтече, Готово ще се появи под бутона за автоматично регулиране на звука.В този случай плъзгачът в секцията Input level автоматично ще заеме най-подходящата позиция.

Категория: