Това вече е налично в почти всички телефони. Това ви позволява да разширите изразителните възможности на вашия фотоапарат, като добавите времево измерение към плоско изображение. Това ще помогне за разнообразяване на процеса на документиране на турски котки, уловени по време на залез на почивка. Просто е забавно и смешно. И най-важното - винаги е приятно да се присъединиш към киното. Въпреки факта, че вече го има в почти всеки цифров фотоапарат, изборът на функции, формати и други неща е доста разнообразен. Нека се опитаме да разберем функциите на видеозаснемането в камерите.

Нека бъдем последователни. Когато избирате камера, първото нещо, което трябва да решите, е дали е необходим звук.Досега не всички камери записват видео със звук, а някои камери вече знаят как да записват стерео звук (например Panasonic GF2 или Pentax K 01), така че всъщност има избор. Ясно е, че както във всички други случаи, допълнителните функции изобщо не струват допълнителни пари. Тук е важно да разберете (както винаги) какво ще снимате: микрофоните на камерите обикновено оставят много да се желае (въпреки че вече има модели, към които можете да свържете външен микрофон), следователно те са подходящи главно за документиране на нечии думи . Ако планирате да заснемете приятелите си на скейтборд, тогава ще бъде по-разумно да пуснете добър саундтрак след това.

Второто нещо, което ще ви постави пред проблема с избора, е разделителната способност: най-добрата до момента е Full HD (1920 x 180). И ако ще правите видеоклипове с поглед към бъдещето, тогава това е, от което се нуждаете. Вече повечето хора имат LCD телевизори у дома и повечето имат Full HD панели.И ако например се пусне видео с ниска резолюция на 42-инчов панел на телевизора Philips 42PFL7606H, то ще изглежда, меко казано, не много добре - ще получите бъркотия от пиксели на екрана, неясни изображение. Така че камерите, които снимат видео с максимална разделителна способност 640x480 дори не се замислят.

И друг параметър, който се посочва в спецификациите веднага след разделителната способност е скоростта на снимане, тоест колко кадъра в секунда записва камерата (обозначава се с fps). Във филмите стандартът е 24 кадъра в секунда, по телевизията виждате 25 кадъра в секунда, в камерите цифрата от 30 кадъра в секунда отдавна се е превърнала във висок стандарт за качество. Смятаме, че е ясно, че колкото повече кадри в секунда се заснемат, толкова по-плавни ще бъдат движенията, без загуба на фаза и други подобни (и файлът ще бъде по-тежък). При ниски скорости, като например 15 кадъра в секунда, движенията ще бъдат резки и резки. Ето защо, ако ще снимате видео, вземете камера с кадрова честота поне 24, за предпочитане 30 fps.

Удобството също е важна роля при заснемането на видео с камера. В това отношение камерите, пригодени специално за видеозаснемане, са най-удобни - те имат въртящ се екран. С такова устройство не е нужно да държите протегнатата си ръка дълго време и е по-лесно да вземете интересен ъгъл.

Категория: