Camtasia Studio е освен всичко друго прост и интуитивен видеоредактор. Възможностите му, разбира се, не са като тези на Adobe Premier, но въпреки това са много сериозни.

Програмен интерфейс

Отворете видео файл в Camtasia Studio 7

Има много начини да отворите всеки медиен файл в тази програма.

  • Меню раздел File->Import media (Или натиснете Ctrl+I) и изберете папката и желания файл в нея.
  • Отворете папката с мултимедийни файлове и плъзнете файла към Сервизния панел с мишката.
  • Отворете папка и плъзнете медиен файл към времевата линия с мишката.

Но е по-добре да плъзнете всички необходими клипове в сервизния панел, по-късно ще бъде по-удобно.

Преди да записваме действията на екрана в панела за запис, можем да зададем ефектите, които ще се прилагат към показалеца на мишката. Това се прави в менюто Ефекти (Ефекти) елемент Опции (Опции) на панела за запис от екрана на Camtasia Recorder.

В прозореца Опции в раздела Курсор можем да зададем предпочитания за маркиране на показалеца и кликванията на мишката.

Ако опцията Направи ефектите на курсора редактируеми в Camtasia Studio е отметната, тогава другите опции в този прозорец няма да са активни и ние ще можем да добавяме ефекти към курсора, докато редактираме нашето видео.Тази опция обаче е зададена по подразбиране.

Внимание! Ако деактивирате тази опция и не я активирате следващия път, когато стартирате програмата, тогава курсорът на мишката се изобразява по време на запис и по-нататъшното редактиране ще бъде невъзможно!

За да превключите към редактиране на ефектите на курсора на мишката, преместете мишката върху бутона Още в лентата с раздели и щракнете върху реда Ефекти на курсора. В същото време в лентата с раздели ще се появи нов бутон за ефекти на курсора и на времевата линия ще се появи допълнителна песен - Курсор (Показател).

Щракванията с мишката по този път са маркирани с малки рискове. За да приложите ефекти към показалеца на мишката, трябва да промените стойностите на параметрите в сервизния панел.

Под бутона Добавяне на ключов кадър има списък с ключови кадри, които се появяват на пистата на курсора.Има само един елемент Стойност по подразбиране. Това означава, че ако дефинираме някакви ефекти на показалеца на мишката, тогава те ще бъдат приложени в нашето видео. За да приложите ефекти на показалеца само върху конкретен раздел от видеоклипа, трябва да добавите ключови кадри. Първият ключов кадър е необходим за включване на ефектите, а вторият за изключване на ефектите на показалеца на мишката. За да добавите ключов кадър, щракнете върху бутона със същото име (Добавяне на ключов кадър). За да премахнете ключов кадър, изберете го в списъка и щракнете върху бутона със същото име (Премахване на kevframe).

И така, след като сме добавили ключов кадър, върху пистата на курсора се появява червен ромб, който просто обозначава ключовия кадър. След това в сервизния панел променяме параметрите, от които се нуждаем. Следващадобавете друг ключов кадър, който идва по-късно във времето. В сервизния панел премахнете предварително зададените ефекти за показалеца или задайте други.Това означава, че след като плъзгачът премине този ключов кадър, ефектите на показалеца на мишката ще изчезнат или ще се променят на други.

Под списъка с ключови кадри в сервизния панел има елемент
Вижда се курсора на мишката. Ако деактивирате тази опция, показалецът няма да се вижда, когато преглеждате записа.
По-долу, използвайки плъзгача, можем да увеличим размера на показалеца на мишката. По-надолу дефинираме следните ефекти за показалеца на мишката:

Ефекти за подчертаване - ефекти за подчертаване,

  • Няма - няма ефект
  • Highlight - подчертаване на показалеца. Около показалеца има цветно петно, чийто цвят може да се променя,
  • Прожектор - цялата област на рамката е затъмнена, с изключение на малък кръг около показалеца.

Увеличаване- увеличаване. Малка зона около показалеца на мишката е увеличена, сякаш гледаме през лупа.
Ефекти на левия бутон

  • Няма - няма ефект
  • Пръстени - пръстени. При щракване около показалеца се появяват пръстени.
  • Warp - warp. В момента на щракване около показалеца, равнината на рамката се натиска навътре,
  • Ripple - водни кръгове. В момента на щракване кръгове се разминават около показалеца, подобно на кръгове върху водата от паднал камък.

Ефекти при щракване с десен бутон- ефекти при щракване с десен бутон. Свойствата са същите като левия,None,Rings,Warp,Ripple.

Можете да видите ефектите на показалеца в малък прозорец за визуализация тук в сервизния панел. За да видите ефекта отново, щракнете с левия бутон върху този прозорец.
Ако щракнете върху малката стрелка до всеки параметър на ефекта, можете да отворите допълнителни настройки за конкретен ефект. Например, можете да определите размера и цвета на осветяването на курсора.
Налични са следните стойности.
Размер- размер
Непрозрачност- непрозрачност
Меки ръбове- меки ръбове
Увеличаване- увеличаване
Размазване- размазване
Цвят- цвят
Продължителност- продължителност По-долу е най-много скорошен ефект е Click sound effect (Звуков ефект на щракване), в който определяме звуковия ефект при натискане на левия и десния бутон на мишката, както и силата му.

Вмъкване на изображения във видеоклипове

Изображенията могат да се вмъкват по два начина, в секцията на самото видео, а също и в горната част на видеото, в песента с допълнителни обозначения. Всеки от тези методи има своите предимства и недостатъци. За повече информация относно вмъкването на изображения вижте съответната статия на този сайт.
Освен това Camtasia Studio 7 ви позволява да създавате слайдшоу изключително от изображения, без да използвате видео. Можете да наслагвате PNG файлове отгоре на видео, в режим на надпис или GIF изображение, което има прозрачни области, което може да даде много интересен ефект.

Пояснения

В Camtasia Studio 7 добавянето на надписи, указатели и бележки под линия е просто прекрасно (не ме е страх от тази дума). Възможно е дори да визуализирате натиснатите клавиши на клавиатурата при запис на видео, като визуализацията на клавишите може да се добави при редактиране на готовото видео, но можете също да скриете натиснатите клавиши при запис на това видео! защото Материалът за уточненията заема прилично количество място, той е поставен в отделна статия Добавяне на уточнения, подсказки, указатели към видеоклипове
Уточненията в Camtasia Studio 7 могат да бъдат статични и динамични. Можете също да използвате свои собствени файлове с изображения като допълнителни описания. Статичните допълнителни описания могат да бъдат текстови, т.е. тези, в които можете да въвеждате текст, и обикновените, които подчертават, подчертават или затъмняват изображението.

Освен това могат да бъдат активни надписи, представляващи така наречените Flash-точки. Това ви позволява да направите видеото интерактивно и да изпълнявате функции, например, като щракнете върху бутон върху видео рамка, можете да отидете на конкретна уеб страница или до която и да е част от видеоклипа.

Прилагане на мащабиране (Увеличаване)

Camtasia Studio предоставя много интересен методически инструмент, който можете и трябва да използвате, когато създавате вашите видеоклипове - това е инструмент за приближаване или приближаване на отделни участъци от кадъра (Zoom). В за да преминете към използването на този инструмент, трябва да щракнете върху раздела Zoom-n-Pan в лентата с раздели. След това на времевата линия ще се появи допълнителна песен Zoom (Zoom). За да добавите увеличение в сервизния панел, щракнете върху бутона Добавяне на ключов кадър.

Активиране на ефекти на курсора на мишката

На времевата линия, на песента Zoom (Zoom), ще се появи ключов кадър под формата на син ромб. Това означава, че когато плъзгачът достигне този диамант, областта на рамката, разположена зад този диамант, ще бъде увеличена на екрана и това ще остане в сила до края на клипа или следващия диамант (кадър с ключ за увеличение).

Можете да зададете необходимото увеличение след ключовия кадър за мащабиране в демонстрационния прозорец на сервизния панел, като щракнете върху него във времевата линия. Рамка за мащабиране с кръгли бели маркери около краищата ще се появи в демонстрацията прозорец. След като добавите ключов кадър във времевата линия, този кадър заема цялото пространство на кадъра. В този случай няма увеличение. След това, с помощта на маркери на общата рамка, можем да намалим размера на тази рамка. Това означава, че когато плъзгачът достигне ключов кадър, той ще увеличи до степента на този кадър. Това ще се вижда в прозореца за визуализация вдясно.

В секцията Мащаб можем да посочим стойността на мащабиране с помощта на плъзгача или чрез въвеждане на число. В секцията Продължителност ние определяме времето за увеличаване в секунди. На времевата линия времето, през което се извършва мащабирането, е обозначено със син триъгълник вляво от ключовия кадър.
След като сме увеличили определена област от рамката, трябва да елиминираме това увеличение, т.е. извършете обратната операция. За да направите това, добавяме друг ключов кадър на мястото, от което се нуждаем, като щракнете върху бутона Добавяне на ключов кадър. В настройките на този ключов кадър ние определяме увеличение (Scale), равно на 100%. Тези. след като стигне до този кадър, зрителят отново ще ще види целия кадър.

Ако натиснете бутона в горната част на сервизния панел
, тогава ще се появи списък с всички ключови кадри, които сме вмъкнали на времевата линия. Вдясно от този списък има бутон
Разширете избрания ключов кадър(и) на цял екран не се получава увеличение. Между другото, можете да изберете няколко ключови кадъра наведнъж в списъка, като задържите клавиша Ctrl.

Има и раздел SmartFocus в лентата с инструменти Zooin-n-Pau. Същността на инструмента SmartFocus е, че в процеса на записване на действия от екрана, записващото устройство Camtasia Studio автоматично добавя ключови кадри за увеличаване/намаляване на Zooin-n-Pau въз основа на движенията и позициите на показалеца на мишката върху екрана. След добавяне на видеоклипа към времевата линия е по-удобно и по-лесно за автора да редактира ключовите кадри за мащабиране. За подробности относно прилагането на интелигентен фокус вижте статията „Съвети за използване на интелигентен фокус в Camtasia Studio 7“

Присвояване на преходи между фрагменти

За да превключите към използване на ефекти на преход, трябва да щракнете върху бутона Преходи в лентата с раздели. Времевата линия автоматично ще превключи в режим на разкадровка. Можете също да превключите към този режим от менюто Преглед (Преглед) елемент Storyboard (Storyboard) или чрез натискане на клавишната комбинация Ctrl + G.

Всеки кадър е по същество отделен клип тук. Например, ако превключим в режим на сценарий веднага след като е започнало редактирането, т.е. след като приключим със записа на екрана, тук ще присъства само един кадър (клип).

Отделните кадри (клипове) могат да бъдат сортирани, като просто ги плъзнете с показалеца на мишката. В сервизния панел виждаме икони, които показват един или друг тип преходен ефект. За да видите конкретен преход, щракнете двукратно върху конкретна икона с показалеца на мишката. Можем да видим пример за прилагане на ефекта на прехода в прозореца за предварителен преглед.
Има икона със стрелка на времевата линия в режим на разкадровка между клиповете. За да приложите ефекта на прехода, трябва да плъзнете иконата на ефекта към стрелката между клиповес курсора на мишката, както е показано на фигурата по-горе.

По подразбиране продължителността на ефекта на прехода е 3 секунди. За да промените тази продължителност по подразбиране, трябва да отидете в елемента от менюто Инструменти->Опции (Инструменти ->Опции) и в раздела Програма (Програма), в раздела Продължителност по подразбиране (сек) (Продължителност по подразбиране (секунди), променете стойността в елемента Transitions.
За да промените продължителността на ефекта на прехода върху времевата линия, щракнете с десния бутон върху него и изберете елемента Transition duration в контекстното меню. В прозореца, който се появява, задайте необходимата продължителност в секунди.

Редактиране на звук в Camtasia Studio 7

Тази програма предоставя широк набор от опции за редактиране на аудио както за отделни аудио файлове, така и за звук, насложен върху видео. И което е много важно за създаването на видео уроци, програмата ви позволява да наслагвате звук от микрофон върху готовото видео в реално време. Отново има много материали по тази тема, така че е поставен в отделна статия "Редактиране на звук в Camtasia Studio 7"

Категория: