В статията, както става ясно от заглавието, ще говорим за инсталиране и конфигуриране на JW Player на сайта. Този плейър поддържа flv, MPEG-4(mp4) видео с AVC(H264) кодек, MP3 и YouTube видеоклипове.

JW Player има много гъвкави настройки, по-специално външния вид (кожа) и оцветяване на самата кожа, ви позволява да накарате контролния панел за видео да изчезне и също така да промените местоположението му, да зададете вашия начален екран, икона, заглавие на клип и т.н.д. Видео файлът, възпроизвеждан от JW Player, може да бъде разположен както на вашия сайт, така и на всеки друг. Възможно е да се възпроизвеждат видеоклипове от YouTube без етапи на „собствени“ атрибути на YouTube, които претрупват видео прозореца.

Ето каква видео обвивка можете да получите, като използвате най-простия код:

Най-лесният начин да пуснете видеоклип на уебсайт е да качите видеоклипа на някой видео хостинг като YouTube и да поставите кода в страницата. Но има един огромен недостатък. В този случай видеоклипът ще се гледа с връзка към YouTube, с логото на YouTube, с реклама, която се показва над лентата за възпроизвеждане, а в края на възпроизвеждането на видеоклипа ще получите връзки към видеоклипове на трети страни, които ще водят далеч от темата на публикацията.
Горните недостатъци ще бъдат избегнати чрез инсталиране на собствен видео плейър. Първо трябва да изтеглите изходния код на плейъра от официалната страница или ако сте твърде мързеливи, за да се регистрирате там, можете да изтеглите архив с две версии на играчи директно от услугата за хостинг на файлове Depositfiles.com. Към момента на писане се предлагат две опции за плейъри, mediaplayer-5.7 и mediaplayer-5.7-viral, като последният се различава от първия по това, че съдържа плъгин за споделяне на видео. Това не е необходимо за възпроизвеждане на единичен видеоклип, така че използвам mediaplayer-5.7 без плъгин за споделяне.

Сега относно инсталацията.

Разархивирайте изтегления файл. В основата на нашия сайт създаваме папка, например videoplayer, и от разархивираната папка прехвърляме файла player.swf там. В същата папка създайте друга папка, например videoclips, където ще добавяме видео файлове. Поставете следния код на страницата на сайта, където искаме да поставим видеото:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Или, ако страницата не позволява JavaScript, например сайтове, направени на Drupal без подходящи филтри, тогава кодът ще бъде както следва:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

В кода променете височината и ширината на необходимите, вместо MySite.ru, посочете вашия сайт и вместо MyClips.flv, името на вашия клип файл. Обръщам внимание, че името на сайта, клипа, височината и ширината на видео прозореца във втория код (който е без JavaScript) се срещат няколко пъти.

Ето пример за видео, вградено в страница, използвайки кода по-горе:

Тази версия на плейъра е най-простата и няма собствени настройки. Фината настройка на външния вид и функционалността на JW Player е описана в статията Настройки за външния вид, лентата с инструменти и възпроизвеждането на видео на JW Player.

Както посочих в началото на статията, този плейър ви позволява да гледате видеоклипове от YouTube.Когато възпроизвеждате видеоклип през JW Player, а не директно от YouTube, видео прозорецът се освобождава от YouTube боклуци, които затрупват видеоклипа, като вмъквания на изскачащи реклами, списък с подобни клипове, отваряне на страницата на уебсайта на YouTube и т.н.

Кодът в този случай ще изглежда така:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Или опцията за страница без поддръжка на javascript:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Както в предишния случай, в кода трябва да промените MuSite на URL адреса на вашия сайт и да замените своя собствен вместо адреса на моя файл в YouTube https://www.youtube.com/watch?v=MUe0Uh10GPc.

Пример за възпроизвеждане на видео файл, хостван на сайта за видео споделяне на YouTybe (направих това видео във Photoshop, материалът за създаването му е тук):

При този тип възпроизвеждане остава само иконата от всички атрибути на YouTube, не е възможно да се отървете от нея. Трябва да изберете дали да публикувате видеоклипа на вашия хостинг и да заема място, защото видео файловете могат да бъдат много големи, или да гледате видеоклип с икона на YouTube, но да го публикувате безплатно.

Тук е описано как да вмъкнете фоново изображение (начален екран) на видео, да накарате видеото да се възпроизвежда автоматично, когато страницата се зареди и обнови, както и как да направите непрекъснато (циклично) възпроизвеждане на видео

Категория: