Много, които редовно пускат свои собствени видеоклипове, един ден трябва да помислят как да направят воден знак върху видеоклипа. Задачата се решава доста бързо, след като прочетете нашата статия, ще се убедите сами.

Какво е воден знак и защо е необходим

Водният знак е полупрозрачен текст или лого, насложено върху изображение. В случай на видеозапис, водният знак обикновено се прилага към всеки кадър и по този начин се показва през цялото времетраене.

Авторите, които публикуват видеоклипове в YouTube или друг видео хостинг, често се сблъскват с проблема с кражбата на съдържание.Материалите се изтеглят от нападателите като отделни файлове на компютър и след това се качват на други канали, без да се посочва оригиналният източник. В резултат на това авторът харчи енергия, време и пари за създаване на съдържание, но губи гледания и абонати. Понякога повторно качените видеоклипове се използват за различни измамни схеми или за рекламиране на некачествени стоки и услуги. Поради това репутацията на автора страда.

Воден знак - проста и надеждна защита срещу копиране. Ясно сочи към истинския автор. Можете да се отървете от водния знак: как да премахнете воден знак от видео можете да прочетете тук. Въпреки това, тези, които крадат съдържание, не обичат да го правят. За тях е по-лесно да намерят друго видео без маркировки върху изображението.

Освен това водните знаци се използват за брандиране. Логотата, добавени върху видео поредицата, създават ясни асоциации с конкретна компания, дори ако тя и нейните продукти не са директно споменати във видеоклиповете.

Как да поставите воден знак на видео на компютър

Преди да поставите воден знак на видеоклип, трябва да изтеглите подходяща програма. Добър избор би бил ВидеоМОНТАЖ. Това е пълноценен видео редактор, в който можете да свършите цялата работа по създаването на видео. Можете да импортирате изходен материал, да изрязвате клипове, да прилагате ефекти и да извършвате други манипулации. Можете да експортирате резултата в един от популярните формати: MKV, MP4, AVI и др.

Нека разберем как да поставим воден знак върху видео с помощта на приложението VideoEdit.

Предварително обучение

Стартирайте програмата и щракнете върху "Нов проект" . След това трябва да изберете „Проект от нулата“.

Подготовка преди създаване на воден знак върху видеото

Внасяне на материали

Щракнете върху „Добавяне на видеоклипове и снимки“ и след това намерете желаните видео файлове на вашия компютър. Можете също така да плъзнете видеоклипа в прозореца на приложението.

Импортиране на видео с воден знак

Редактиране на видео

Импортираните материали се добавят автоматично към панела на времевата линия в долната част на прозореца. Подредете клиповете в желания ред. За да направите това, просто ги плъзнете с мишката.

Добавете подходящ саундтрак. Използвайте свои собствени композиции - те се импортират според алгоритъма, описан в предишната стъпка, или използвайте вградената колекция. В галерията на програмата има повече от двеста музикални песни, сортирани по различни жанрове и настроения.

Ако е необходимо, добавете запис от микрофон и уеб камера. Всички аудио и видео материали могат да бъдат изрязани, например, за да се премахнат фрагменти с тишина или лоши кадри.

Монтиране на видео с воден знак

Добавяне на текстов воден знак

Отидете до раздела Текст в левия панел. В секцията „Само текст“ изберете подходящия шаблон (може да се редактира) и го плъзнете към времевата линия. В прозореца, който се показва, въведете текста и щракнете върху „Приложи“.

Добавяне на текстов воден знак

Поставете създадения надпис на желаната позиция на времевата линия. След това го разтегнете до цялата продължителност на видеоклипа. За да направите това, преместете курсора върху лявата или дясната граница на слоя с надписа на времевата линия и го плъзнете настрани. Едно видео може да има множество водни знаци. Например: с името на компанията в началния скрийнсейвър, с името на канала в основната част и с телефонен номер или други данни за контакт в крайния скрийнсейвър.

Избиране на позицията на водния знак върху времевата линия

Редактиране на текстов воден знак

Щракнете два пъти върху текстовия слой във времевата линия.Ще се отвори разделът за редактиране на текст. Изберете подходящия шрифт и цвят. Изберете стойност на прозрачност. Надписът трябва да се чете, но да не застъпва изображението. Регулирайте размера и позицията на водния знак в рамката, като използвате прозореца за визуализация вдясно.

Редактиране на текстов воден знак

Можете да зададете анимацията на водния знак, например, така че да се движи в кадъра - такъв воден знак е много по-труден за премахване или маскиране. Съответните опции са в секцията Анимация.

Щракнете върху "Приложи" и потвърдете промените.

Добавяне на лого

Отидете в раздела "Картини" Намерете подходящо изображение в галерията с клипарти или качете свое собствено, като щракнете върху бутона "Добавяне на вашия файл" . Плъзнете снимката към времевата линия.

Добавете лого към видеото

По-нататъшните действия са подобни на описания метод при работа с надписа. Разтеглете слоя с логото, за да пасне на дължината на видеоклипа.

Редактиране на слоя с лого

Изберете слоя с картината и щракнете върху "Редактиране" вляво над времевата линия или щракнете двукратно върху слоя. Регулирайте прозрачността и изберете позиция в рамката. Потвърдете редактирането с бутона "Приложи" .

Редактиране на слоя с лого

Запазване на видео

Щракнете върху „Запазване на видео“ долу вдясно и след това изберете формат и опции за експортиране в прозореца, който се показва.

Запазване на видео с воден знак

Заключение

Разбрахме как да добавим воден знак към видеоклип. Налагането на надпис и лого не е трудно - отнема няколко минути. Въпреки това, този прост метод ще защити работата ви от повторно качване и ще ви помогне с брандирането.

Категория: