Когато правите снимка, може да изглежда, че снимката е успешна: обмислили сте композицията и сте задали правилните настройки. Вие сте доволни от резултата. Но след това започвате да преглеждате записа на компютъра. На монитора се забелязва, че в кадъра са попаднали допълнителни обекти, хоризонтът е осеян и цветовете излязоха скучни. Можете да коригирате такива недостатъци в програмите за редактиране на снимки.

Дори професионалните фотографи използват редактори.Правилната композиция и меката светлина не са достатъчни за добър кадър. Във Photo Editors те регулират яркостта и контраста, променят цветовата схема и прилагат предварително зададени настройки - готови набори от филтри и текстури.

Ако тепърва започвате да се занимавате с фотография, овладяването на професионалния софтуер може да бъде трудно. Затова ви съветваме да опитате Movavi Photo Editor - програмата е подходяща за тези, които искат да направят снимката по-ярка и ясна, да добавят цветни филтри и надписи. Сайтът описва подробно как да премахнете зърнистостта, да се отървете от преекспонирането и да увеличите яркостта: https://www.movavi.ru/support/how-to/photo-color-correction.html

Качете файла в програмата и изберете разделаПодобрение на снимкаНатиснетеАвтоматично подобряванеи програмата сама ще коригира снимката : ще направи детайлите по-ясни, ще увеличи яркостта и контраста. Но можете да промените настройките ръчно. Ако изображението е замъглено, изострите го. За тъмни снимки увеличете наситеността, за бледи снимки увеличете яркостта.Щракнете върхуПреди/След, за да сравните резултата с оригиналния файл. След обработката станаха видими пръски от вода и релеф от скали, а цветът на водата вече е лазурен.

Оригиналната снимка е засенчена и скучна, защото е направена в пещерата. Случва се обратното - картината се оказва преекспонирана. Това може да се случи, когато обективът е изложен на слънце или настройките не са правилни. Тази снимка също може да бъде запазена, но сега трябва да я затъмните. Използвайте плъзгачите, за да намалите акцентите и да увеличите остротата на детайлите. ПромянаЕкспозиция

Експозиция - количеството светлина, което попада върху матрицата на камерата. Ако има много светлина, изображението ще бъде твърде ярко, но можете да го коригирате в Photo Editor. След това намалетеЯркосттаи увеличетеНаситеността Направихме снимката по-долу по-ярка и по-наситена, добавяйки острота на детайлите.

Промените не са ограничени до един раздел. Ако в рамката има детайли, които нарушават композицията или цветовата схема, отидете в разделаПремахване на обект Това ще премахне ярките детайли от монохромни изображения или тълпата на плажа - както в следващия екранна снимка. Оцветете ненужните обекти с маркер и ги изтрийте.

Ако сте снимали град през нощта или сте снимали в тъмна стая, върху матрицата на фотоапарата не е паднала достатъчно светлина. Следователно картината ще бъде зърнеста. В разделаНамаляване на шума има няколко режима за премахване на зърнистостта: за снимки, направени по здрач, на концерт или при слаба светлина. Изберете режим - и програмата сама ще премахне шума.

В редактора на снимки има няколко десетки филтри, които ще променят цветовата схема и ще украсят изображението. Използвайте разделитеЦветови филтрииКласически, за да добавите лилави, зелени и розови тонове към вашата снимка.Винеткитеще потъмнят краищата на изображенията. Винтидж текстурите ще състарят снимката, а филтрите в разделаColor Fantasy ще превърнат изображението в плакат за инди филм.

За филтрите можете да регулирате степента на интензивност, за да изглежда резултатът естествен. Комбинирайте цветни филтри: променете цветовата схема и след това наслагвайте текстурата. Ето как например стилизирате снимка като ретро фото картичка - ние ви казахме как да го направите.

В Photo Editor ще изрязвате изображения, ще премахвате драскотини и шум от стари снимки, ще правите цветни колажи. Крайният файл ще бъде записан във всеки популярен формат - JPEG.webp, PNG, BMP.webp и други.

Категория: