Когато подготвяте статии, резюмета, презентации, доклади или други подобни документи, често се налага да демонстрирате текущото състояние на вашия работен плот. Потребителите често казват, че трябва да "направят снимка" на екрана. Но всъщност тази процедура се нарича правене на екранна снимка и няма нищо общо с камерата. За да получите екранна снимка на вашия екран, достатъчно е да използвате някои софтуерни "чипове" , които ще ви позволят да получите висококачествено изображение на екрана на вашия компютър само за секунда.В тази статия ще говорим за популярни начини за правене на екранни снимки.

Как да направите екранна снимка, без да използвате допълнителни програми.

Ако трябва да направите екранна снимка, не бързайте да инсталирате различни програми. В повечето случаи можете да се справите със стандартни инструменти, които са вградени в операционната система.

Най-лесният начин да направите екранна снимка е клавишът Print Screen. С натискането на този клавиш вие незабавно ще получите съдържанието на вашия екран под формата на готова картина. След като щракнете върху Print Screen, тази снимка ще бъде поставена в клипборда. След това може да бъде вмъкнат във вашия текстов документ или презентация с помощта на добре познатата клавишна комбинация Ctrl + V. За да запазите получената екранна снимка, трябва да я поставите във всеки графичен редактор и да я запазите като картина.

Така можете бързо и лесно да създадете необходимия брой екранни снимки.Този метод обаче има един недостатък. Когато натиснете клавиша Print Screen, получавате екранна снимка на целия екран, с всички прозорци, отворени програми и лентата на задачите. Но най-често се налага да направите екранна снимка само на един прозорец, така че допълнителната информация в картината да не отвлича вниманието. За да направите това, използвайте клавишната комбинация Alt + Print Screen. Когато използвате тази клавишна комбинация, ще получите екранна снимка само на един активен прозорец.

Как да направите екранна снимка с помощта на програмата Scissors.

Друг лесен и удобен начин за правене на екранни снимки е програмата Scissors. Тази програма е включена в операционните системи Windows Vista, Windows 7 и Windows 8. Следователно, за да я използвате, не е необходимо да инсталирате нищо.

С Scissors можете да направите екранна снимка на избраната област на екрана и да добавите ръкописни бележки. Получената снимка може да бъде изпратена по имейл или запазена като файл.

Категория: