Ако преди десет години компютърът Apple Mac беше много по-скъп от IBM и за човек със среден доход просто нямаше въпрос на избор просто поради разликата в цените, сега средната цена на тези два вида на компютрите, разбира се, не се изравни, но стана съизмерим и почти всеки потребител може да си позволи да купи Apple Mac, но „Stub“ със същите други показатели остава малко по-скъп.

Аз, като потребител предимно на графични програми, се интересувам от предимствата и недостатъците на тези компютри, които трябва да взема предвид при избора си.

Като начало искам да си спомня пословичната поговорка, която гордо гласи, че „Истинският дизайнер работи само на Macintosh“. Това разбира се е вярно, ако живеете през 90-те години, когато Adobe и други софтуерни графични чудовища произвеждаха своите продукти главно за Mac и това беше много важно за тогавашния Windows, чието „високо“ качество предизвика гнев сред потребителите на IBM PC и основа на шеги. Тогава Windows просто не беше необходим, т.к. Не можах да инсталирам Photoshop и Premiere на него.

Но времената се променят, качеството на Windows забележимо настигна Apple. Нека да разгледаме какво мислят потребителите сега за избора между тези два производителя. Гледайки напред, ще кажа, че изборът все още клони към продуктите на Apple, както настолни компютри, така и лаптопи.

Въпреки това Microsoft Windows остава най-популярният продукт в света, той се използва от повече от 86 процента от световното население. Този фактор говори, разбира се, за избора на тази система. Но има и обратен ефект. За Mac практически няма вируси, троянски коне и друг боклук, който е толкова лесен за вдигане в мрежата. Така предимството до известна степен се превръща в недостатък.

Сега за основното предимство на Mac - това е стабилност, обмисленост и пълнота и всички тези фактори искам да напиша с главна буква. Работи на принципа "plug and play" . Не е необходимо да се актуализира и почиства на всеки няколко месеца, както писах по-горе, почти няма вируси за него и производителността с приблизително същото пълнене е много по-висока. Работейки на Mac, не е необходимо да знаете за съществуването на системния регистър или софтуер за деинсталиране на трети страни. За да деинсталирате програма, просто трябва да я преместите в кошчето - звучи доста налудничаво за потребител на Windows, нали? Всичко по-горе е солидно и неоспоримо предимство.

Apple Corporation предоставя на своите клиенти цялостна поддръжка, много по-любезна от тази на конкурентите. Mac технологията прави възможно синхронизирането на WB с "по-малките братя" iPhone, iPod и iPad.

И последното нещо, което ме грабна лично е, че просто трябваше да си купя iPhone, защото моята нова Mazda CX5 изисква само iPhone за Hands Free! И това е извиване на ръцете. Въпреки че тук по-скоро има претенции към Mazda.

Общо взето изводът ми е следният - искаш или не, художник или домакиня, ще трябва да си купиш Mac!

Категория: